Ob desetletnici Rastoče knjige podelili priznanja

24.5.2012 | 09:50

Blaž Kavčič in dr. Janez Gabrijelčič (Foto: JSKD RS)

Blaž Kavčič in dr. Janez Gabrijelčič (Foto: JSKD RS)

Dr. Janez Gabrijelčič ob prejemu velike nagrade odličnosti in mojstrstva na lanskem, 23. istoimenskem forumu na Otočcu. (Foto: B. B., arhiv DL)

Dr. Janez Gabrijelčič ob prejemu velike nagrade odličnosti in mojstrstva na lanskem, 23. istoimenskem forumu na Otočcu. (Foto: B. B., arhiv DL)

Ljubljana - V državnem svetu so včeraj obeležili desetletnico projekta Rastoča knjiga. Ob tem so najzaslužnejšim podelili plakete. Priznanja za sodelovanje pri projektu so prejeli idejni vodja Janez Gabrijelčič, Mihael Glavan iz Narodne in univerzitetne knjižnice, Jože Zupan kot avtor lokalnih razstav in Andreja Tomažin kot organizatorka glasbenih dogodkov.

Predsednik Državnega sveta RS Blaž Kavčič je v uvodnem nagovoru spomnil, da je državni svet že od samega začetka pokrovitelj projekta, ki temelji na pozitivni in povezovalni ideji s pomnikom knjige. Poudaril je, da smo se Slovenci kot narod razvijal samoniklo; nismo se razvili iz dinastij, pač pa ob trdni zavesti kulturne in jezikovne identitete.

"Ob jeziku smo stali in obstali nekoč," je poudaril. Danes se moramo po njegovih besedah zavedati, da država ponuja le pravni okvir, ki pa potrebuje vsebino. To je treba po Kavčičevem mnenju iskati v človeškem kapitalu, ki lahko Slovenijo popelje na pot odličnosti.

Po besedah ljubljanskega župana Zorana Jankovića projekt danes ni dovolj cenjen, čeprav je park vsako leto bolj priljubljen. Prepričan je, da bo park ob Deklici z rastočo knjigo še bolj zaživel, ko bo zgrajena nova avtobusna in železniška postaja.

Predsednica društva Rastoča knjiga Cvetka Selšek se je zahvalila vsem, ki so pomagali društvu pri njegovem delovanju. Povedala je, da sta društvo zaznamovali predvsem dve obdobji. V prvem so odpirali razstave, pri čemer je pomembno vlogo odigrala Narodna in univerzitetna knjižnica, ter prirejali glasbene prireditve po lokalnih kulturnim domovih in cerkvah. V drugem obdobju so dejavnost širili tudi v zamejstvo, lotili pa so se tudi projekta postavitve spomenika Deklice z rastočo knjigo.

Delo kiparja Jerneja Malija stoji v Župančičevi jami tik ob Navju. Vsako leto se kip deklice dvigne za dva centimetra, saj ga oplemenitijo z novim verzom. Doslej so te prispevali Janez Gabrijelčič, Tone Pavček, Slavko Pregl, Boris Pahor in Miroslav Košuta.

Projekt je sčasoma prerasel v mednarodni projekt Združene rastoče knjige sveta. Lani so se knjigam Finske, Indije, Irske, Norveške in Rusije, ki si jih lahko obiskovalci parka Navje po predstavitvi vsake države ogledajo na zaslonih na dotik, pridružile še knjige Hrvaške, Avstrije, Madžarske, Italije Francije in Srbije.

Projekt državni svet pripravlja s Slovensko akademijo znanosti in umetnosti, Mestno občino Ljubljana, Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti, Narodno in univerzitetno knjižnico ter Društvom Rastoča knjiga.

STA, M. M.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava