posavje

Enajst priporočil proti raku iz Evropskega kodeksa

24.3.2012 | 18:10 | Besedilo in foto: Pavel Perc

Posavsko in Obsoteljsko društvo za boj proti raku na skupščini in srečanju

Marljivo vodstvo društva.

Marljivo vodstvo društva.

Priznanja posavskim ZD in pekarni Resnik.

Priznanja posavskim ZD in pekarni Resnik.

Direktor brežiške bolnišnice Dražen Levojević, na desni Alenka Krenčič Zagode, na levi Vladka Kežman in Vladka Tomšič.

Direktor brežiške bolnišnice Dražen Levojević, na desni Alenka Krenčič Zagode, na levi Vladka Kežman in Vladka Tomšič.

Člani Posavskega in Obsoteljskega društva za boj proti raku na skupščini.

Člani Posavskega in Obsoteljskega društva za boj proti raku na skupščini.

Čatež ob Savi - Po pojasnilu enajstih priporočil proti raku iz Evropskega kodeksa in poročilu predsednice Posavskega in Obsoteljskega društva za boj proti raku ginekologije Alenke Krenčič Zagode ter podpredsednice društva Vladimire Tomšič, podelitvi priznanj ter praktičnih daril zaslužnim posameznikom, občinam in ustanovam in po predavanju patronažne sestre Violete Kmetič Bahat o paliativni oskrbi onkološkega bolnika so člani društva zaključili včerajšnjo skupščino s prijetnim večernim druženjem v Termah Čatež, ki ga je optimistično napovedala moška vokalno-instrumentalna skupina Trta iz brežiških logov.

Med enajstimi priporočil proti raku velja spomniti na previdnost pri sončenju, odpoved kajenju, ki v povprečju skrajša življenje tudi do četrtletja, na spoštovanje predpisov o varnosti in zdravju pri delu, pa tudi vzdrževanju normalne telesne teže, kar je še najlažje doseči z zvečanjem telesne dejavnosti vsaj trikrat tedensko po najmanj pol ure.

Da je vsaka skrajnost slaba, še posebej pretiravanje pri uživanju alkoholnih pijač, je že dolgo znano, a tega, kot tudi nasveta, kako pomembno je zdravo prehranjevanje, ki predvideva, da naj bi bila sveže sadje in zelenjava na mizi vsak dan, ob vsakem obroku, številni še ne upoštevajo.

To se takim brezbrižnežem še prej maščuje, če ženske po srečanju z Abrahamom ne hodijo redno na mamografijo, celo, ko jih povabi program DORA, ali če v tej starosti zavrnejo vabilo v program SVIT, ki je še posebej aktualen v mesecu marcu – mesecu boja proti raku debelega črevesa in danke, enega najpogostejših rakov pri nas!

Tudi mlajše pripadnice nežnejšega spora so že po 20. letu pozvane na preventivne ginekološke preglede v programu ZORA in razveseljivo je, da je odzivnost večja.

Morda tudi, ker gre za brezplačno zdravstveno storitev, medtem ko je na žalost staršev starejših mladoletnih hčera, ki niso cepljene proti okužbi HPV, ta storitev v državi, ki razmetava ogromno davkoplačevalskega denarja za patrie in podobne neumnosti, kar dobro zasoljena. Starši, ki imajo svoje hčere še v osnovni šoli, naj omogočijo brezplačno cepljene pred okužbo s humanimi papliomskimi virusi (HPV), ki povzročajo raka na materničnega vratu.

Posavsko in Obsoteljsko društvo za boj proti raku je lani organiziralo delavnice učenja samopregledovanja dojk za zaposlene na Upravni enoti Krško in Zavarovalnici Triglav OE Krško. Na srečanju v okviru slovenskega tedna boja proti raku so člani poslušali predavanje onkologa dr. Branka Zakotnika, ki je predaval o raku glave in vratu. Zbranim je povedal, da so ORL takšni raki, ki jih lahko s preventivo uspešno preprečimo in da število tovrstnih rakov pri ženskah narašča, medtem ko pri moških upada.

V oktobru se je društvo predstavilo na 17. državnem preverjanju usposobljenosti ekip prve pomoči, Civilne zaščite in Rdečega križa. Predstavili so se tudi na stojnicah pred brežiško gimnazijo in pri brežiških invalidih, v Sevnici pa skupaj z Agencijo Mori organizirali dogodek "Za prihodnost brez raka dojk". Predstavili so zgodbe oseb, ki so prebolele to bolezen in ki danes gledajo na življenje z drugačne, veliko bolj pozitivne strani. Zbrane prostovoljne prispevke so namenili šolskemu skladu osnovne šole Sava Kladnika Sevnica.

S podporo društva sta si frizerska salona v Sevnici in Krmelju pridobila naziv "Zdravstveno vzgojna točka", kjer so na voljo zloženke o preprečevanju raka. Konec oktobra je Posavsko in Obsoteljsko društvo za boj proti raku v sodelovanju z Zdravstvenim domom Sevnica predstavilo model črevesja in program SVIT sevniškim gasilcem.

Model so predstavili tudi na jesenskem srečanju članov v Termah Čatež, ki je bilo posvečeno predstavitvi državnih presejalnih programov zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb materničnega vratu – program ZORA (predavateljica je bila ginekologinja Alenka Krenčič Zagode), Vladimira Tomšič, je predstavila program SVIT – državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki; onkologinja Vida Stržinar pa program DORA – državni program presejanja raka dojk.

Članice izvršnega odbora so pošiljale prošnje za donacije, vloge za namenitev dela dohodnine za donacije, saj se s članarinami zbere vsako leto manj denarja, ter poskrbele za izvedbo delavnic, srečanj in nakupe modelov dojk in mod.

Modele mod so včeraj podarili brežiškemu, krškemu in sevniškemu zdravstvenemu domu, brežiški bolnišnici pa model dojk. Podpornikom društva Splošni bolnišnica Brežice, pekarnam Resnik, Kruhek, Noč in dan ter Evrosadu so se zahvalili tudi s priznanjem.

‹ nazaj

Galerija (20)

Posavsko in Obsoteljsko drustvo za boj proti raku001, Posavsko_in_Obsoteljsko_drustvo_za_boj_proti_raku001
Posavsko in Obsoteljsko drustvo za boj proti raku002, Posavsko_in_Obsoteljsko_drustvo_za_boj_proti_raku002
Posavsko in Obsoteljsko drustvo za boj proti raku003, Posavsko_in_Obsoteljsko_drustvo_za_boj_proti_raku003
Posavsko in Obsoteljsko drustvo za boj proti raku004, Posavsko_in_Obsoteljsko_drustvo_za_boj_proti_raku004
Posavsko in Obsoteljsko drustvo za boj proti raku005, Posavsko_in_Obsoteljsko_drustvo_za_boj_proti_raku005
Posavsko in Obsoteljsko drustvo za boj proti raku006, Posavsko_in_Obsoteljsko_drustvo_za_boj_proti_raku006
Posavsko in Obsoteljsko drustvo za boj proti raku007, Posavsko_in_Obsoteljsko_drustvo_za_boj_proti_raku007
Posavsko in Obsoteljsko drustvo za boj proti raku008, Posavsko_in_Obsoteljsko_drustvo_za_boj_proti_raku008
Posavsko in Obsoteljsko drustvo za boj proti raku009, Posavsko_in_Obsoteljsko_drustvo_za_boj_proti_raku009
Posavsko in Obsoteljsko drustvo za boj proti raku010, Posavsko_in_Obsoteljsko_drustvo_za_boj_proti_raku010
Posavsko in Obsoteljsko drustvo za boj proti raku011, Posavsko_in_Obsoteljsko_drustvo_za_boj_proti_raku011
Posavsko in Obsoteljsko drustvo za boj proti raku012, Posavsko_in_Obsoteljsko_drustvo_za_boj_proti_raku012
Posavsko in Obsoteljsko drustvo za boj proti raku013, Posavsko_in_Obsoteljsko_drustvo_za_boj_proti_raku013
Posavsko in Obsoteljsko drustvo za boj proti raku014, Posavsko_in_Obsoteljsko_drustvo_za_boj_proti_raku014
Posavsko in Obsoteljsko drustvo za boj proti raku015, Posavsko_in_Obsoteljsko_drustvo_za_boj_proti_raku015
Posavsko in Obsoteljsko drustvo za boj proti raku016, Posavsko_in_Obsoteljsko_drustvo_za_boj_proti_raku016
Posavsko in Obsoteljsko drustvo za boj proti raku017, Posavsko_in_Obsoteljsko_drustvo_za_boj_proti_raku017
Posavsko in Obsoteljsko drustvo za boj proti raku018, Posavsko_in_Obsoteljsko_drustvo_za_boj_proti_raku018
Posavsko in Obsoteljsko drustvo za boj proti raku019, Posavsko_in_Obsoteljsko_drustvo_za_boj_proti_raku019
Posavsko in Obsoteljsko drustvo za boj proti raku020, Posavsko_in_Obsoteljsko_drustvo_za_boj_proti_raku020

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava