FOTO: Vrh države na proslavi ob dnevu reformacije

29.10.2011 | 08:00

Na osrednji državni proslavi v Krškem se je sinoči zbral praktično celotni državni vrh. (Foto: A. K.)

Na osrednji državni proslavi v Krškem se je sinoči zbral praktično celotni državni vrh. (Foto: A. K.)

Slavnostni govornik na prireditvi je bil akad. prof. dr. Boštjan Žekš, ki je minister v funkciji kulturnega ministra. (Foto: M. Romih)

Slavnostni govornik na prireditvi je bil akad. prof. dr. Boštjan Žekš, ki je minister v funkciji kulturnega ministra. (Foto: M. Romih)

Krško - Tri dni pred državnim praznikom, dnevom reformacije, se je v Krškem sinoči na osrednji državni proslavi zbral praktično celoten državni vrh. Prireditve so se tako med drugim udeležili premier, ki opravlja tekoče posle, Borut Pahor, predsednik Državnega zbora Ljubo Germič, predsednik državnega sveta Blaž Kavčič, predsednik republike Danilo Türk, nekdanji predsednik republike Milan Kučan in škof slovenske Evangeličanske cerkve Geza Erniša.

Sicer pa to posavsko mesto za izbiro kraja proslave ni bilo izbrano naključno. Iz Krškega namreč izhaja Jurij Dalmatin, katerega prevod Svetega pisma je po mnenju poznavalcev, kot je opozoril tudi sinočnji slavnostni govornik akad. prof. dr. Boštjan Žekš, najveličastnejši spomenik slovenske reformacije. Po zaslugi naših protestantov in Jurija Dalmatina smo bili namreč med prvimi, ki smo ga prevedli - na častnem enajstem mestu med več kot 450 jeziki.

"Slovenski protestanti so opravili ogromno delo, dali so nam prve tiskane knjige v slovenščini in postavili temelje sodobne slovenske kulturne samobitnosti. Na teh temeljih se je razvila ne le slovenska kultura, ampak so posledice njihovega dela tudi zmaga in osvoboditev v drugi svetovni vojni in ne nazadnje tudi slovenska osamosvojitev pred dvajsetimi leti," je poudaril Žekš.

Vodila reformacije, med katerimi sta med drugim svoboda in odgovornost posameznika, pa so aktualna še danes. Še posebej v trenutni globalni krizi, ki je močno prizadela tudi Slovenijo.

"Vsak naj vzame svoj križ. Pomemben je posameznik, izobražen, sposoben, svobode in odgovoren. Državo potrebujemo v glavnem le zato, da pomaga depriviligiranim in da kaznuje tiste, ki bi svobodo radi zlorabili," opozarja Žekš.

V tem duhu pa je potekal tudi umetniški del sinočnje slovesnosti z naslovom Vsak naj vzame svoj križ, ki jo je režiral domačin Damjan Kozole. Ob dovršenem glasbenem ozadju, za katerega je poskrbel Simfonični orkester Glasbene šole Krško in scenografiji več kot 350 križih slikarja Romana Uranjeka so izbrane odlomke iz Svetega pisma brali igralci Ajda Toman, Ana Ruter, Aljoša Kovačič in Vito Weis.

Besedilo: A. K., Foto: A. K. in M. Romih

Galerija

Komentarji (5)

29.10.2011Ocenishalabayzzer 
Vsa komunajzarsko-opankarska sre(a)nja na kupu.Zadetek v polno z tako "eminentno" združbo g.bogovič,Krškemu tega ne bi bilo treba- volilci tega NE bomo spregledali!!!!!
29.10.2011Ocenisls 
SLS je itak podeželjska LDS. Dober komentar shalabayzzerja.
29.10.2011Ocenirambo 
Sama rdeča elita,katera nas je pripeljala na rob propada.Dajih ni sram,da se kažejo v javnosti.Sramota za Posavje.
29.10.2011OceniJure 
Odlična predstava, vsa čast režiserju.
29.10.2011OceniPavel 
Kakšen vrh države? No, pozna se, da vse niti vodi beli možicel!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava