Simoničevi predstavili penino iz morskih globin

12.11.2010 | 08:25

Simoničevi predstavili penino iz morskih globin
Simoničevi predstavili penino iz morskih globin
Simoničevi predstavili penino iz morskih globin

Semič - Zadnja leta je že kar običajno, da okrog Martinovega v kleti semiške penine, ki jo polni družina Simonič v Semiču, predstavijo novost v svoji pestri ponudbi penin. Pred leti so presenetili s penino z zlatimi lističi, pa z jantarjevo penino. Letos pa so številnim gostom prvič ponudili penino, ki je skoraj sedem mesecev zorela 30 metrov pod morjem v bližini Maslenice na Hrvaškem.

Simoničevi, ki so se kot prvi zasebni kletarji v Beli krajini odločili za zorenje penine po klasični šampanjski metodi, so doslej ponudili sedem različnih penin. Letošnja novost, ki so jo najavili že pred letom dni, je torej osma. 16. aprila letos so namreč v morje potopili dobrih 600 steklenic in več kot 200 amfor s penino, morje pa je potem namesto kletarja opravilo del dela, saj je ob valovanju stresalo steklenice in amfore. Sicer pa je penina, ki so jo po grškem bogu morja poimenovali Poseidon, poltretje leto zorela na drožeh, preden so jo spustili v morje.

Kot sta povedala Alenka in Ivan Simonič, gre za prestižno penino, ki ima nekoliko manj kislin kot dosedanje in izredno malo sladkorja. Poseben čar pa ji seveda dajejo alge, polžki in školjke iz morja, s katerimi so okrašene steklenice in amfore.

A kot je razkril masleniški župan Martin Baričevič, imajo Simoničevi pri njih še velike načrte. Pod morjem naj bi zgradili šampanjsko klet, kjer bi poskušali penino. Sicer pa je dejal, da je pri njih še veliko možnosti za sodelovanje.

O tem, ali pripravljajo kakšno presenečenje tudi prihodnje leto, so bili Simoničevi skrivnostni. Ker pa Simoničevi predstavitev nove penine povežejo s kulturo, se letos v kleti predstavlja slikar Anže Gallus Petelin iz Ljubljane, ki ga je predstavil oče Milan Petelin.

Besedilo in fotografije: M. Bezek-Jakše

Galerija

Komentarji (3)

13.11.2010Oceniniče 
vsaka čast znajo vnovčit svoje znanje hrabro naprej čeprav ni to za delavski žep
17.11.2010Ocenimilka 
Žalostno pri vsem tem je to ,da ne da delavcem normalne plače in da bi najraje videl da delajo noč in dan....Kakšen odnos,še to bi moral predstavit....žal
17.11.2010OceniPeter 
Simonič vreden svojga dnarja, drago bi ga plačal, kdor ga ne pozna. Kakšne plače pa daje zaposlenim?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava