Gimnazijci iščejo most do Romov

11.11.2010

Reševanje aktualne romske problematike sta predstavila romska svetnica Duška Balažek in referent za romska vprašanja pri mestni občini Novo mesto Janez Doltar. (Foto: I. N.)

Reševanje aktualne romske problematike sta predstavila romska svetnica Duška Balažek in referent za romska vprašanja pri mestni občini Novo mesto Janez Doltar. (Foto: I. N.)

Novo mesto - V Kulturnem centru Janeza Trdine v tem času poteka okrogla miza, ki so jo ob zaključku prvega skupnega sodelovanja v projektu Drugačnost in tujost v Evropi – most do Romov pripravili novomeški gimnazijci z vodjo projekta, profesorico Nušo Rustja in ravnateljico Natalijo Petakovič.

Gre za Comeniusov projekt, ki je na Gimnaziji Novo mesto potekal v sodelovanju z nemško gimnazijo iz Eppingena, ko so v mesecu septembru in oktobru izvajali številne dejavnosti z Romi. S projektom želijo prispevati k večji integraciji ljudi drugačnega socialnega in kulturnega porekla in opozoriti na čedalje večji problem izločenosti družbenih skupin tudi v Evropi.

"Projekt je pomemben prispevek k učenju o različnih kulturah skozi neposreden stik in spoznavanje, kako je pri nas in kako v tujini," pravi ravnateljica Natalija Petakovič. Želijo, da bi izobraževanje romskih otrok in mladostnikov postalo kontinuiran proces, ne le enkratno dejanje zaradi projekta, zato se z Vrtcem Pikapolonica, OŠ Bršljin, novomeškim RIC-em in Društvom za razvijanje prostovoljnega dela dogovarjajo za oblike stalnega sodelovanja, obenem bodo zastavili oblike in načine izvedbe delavnic v naslednjem šolskem letu.

V osnovni šoli Bršljin so otroci z dijaki likovno ustvarjali, iz risbic romskih otrok pa so izdelali novoletne čestitke. Denar od prodaje teh bodo namenili nadaljnjemu delu z Romi. Dijaki so vrtcu podarili tudi sintetizator, nekaj dijakinj bo enkrat tedensko nudilo učno pomoč v dnevnem centru v Brezju.

I. N.

Galerija

Komentarji (1)

11.11.2010Ocenimilko 
1.Janez Doltar,referent za romska vprašanja-lapsus brez presedana,strokovnost v panogi nikakršna,neuspela poklicna in pevska kariera. 2.Postaviti odgovornost za neuspešnost številnih romskih referentov in denarja zapravljenega za številne neuspele projekte. 3.Operativno delo romskega svetnika na terenu - velika 0 (statistika uspešnosti dela je "črna kronika". Brez veze zapravljam čas za pisanje.........

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava