Ajdove novosti iz Rangusovega mlina

6.11.2010 | 06:40

Ajda, ajdovi mlevski izdelki in ajdove jedi v Dol. Vrhpolju. Tudi v naših domovih? (Foto: BDG)

Ajda, ajdovi mlevski izdelki in ajdove jedi v Dol. Vrhpolju. Tudi v naših domovih? (Foto: BDG)

Dolnje Vrhpolje, Šentjernej - V tukajšnjem mlinu Rangus in bližnjem vinotoču Kranjc je včeraj popoldne kraljevala ajda. V znanem mlinu so predstavili nove sorte ajde in ajdove mlevske izdelke - od moke do kaše in ajdovih polovičk, novega izdelka, ki ga Rangusovi ponujajo prvi v državi, razvili pa so ga v sodelovanju z Biotehniško fakulteto.

Poslovni partnerji, pridelovalci ajde, mediji, predstavniki domače občine ter dolenjskega in posavskega razvojnega centra so spoznali dejavnost mlina in ribogojnice Rangus ter njihove izdelke, poskusili čaj iz tatarske ajde, zavitek z nadevom iz ajdovih polovičk z ocvirki in kruh iz tatarske ajde.

V bližnjem vinotoču Kranjc so prisluhnili akademiku dr. Ivanu Kreftu, strokovnjaku  za ajdo z Biotehniške fakultete v Ljubljani, s katerim Rangusovi sodelujejo že 20 let. Predstavil je pridelavo ajde v svetu, predvsem tatarske ajde, ki jo poskušajo na naših poljih znova obuditi, Mateja Strgulec, specialistka za poljedestvo pri Kmetijsko-gozdarskem zavodu Novo mesto, ki je bil soorganizator dogodka, pa je predstavila sedanjo pridelavo ajde na Dolenjskem in nakazala možnosti in priložnosti za bodoči razvoj.

Sledila je predstavitev in nato še poskušnja ajdovih jedi, ki jih je pripravil znani kuhar Peter Kotar s sodelavci. Jedi iz ajdove moke in kaše, pa tudi novih "polovičk" bodo v vinotoču ponujali še tudi danes in jutri.

B. D. G.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava