Kek bo glasoval za nezdružljivost poslanske in županske funkcije

18.11.2009 | 12:10

Franci Kek (Foto: arhiv DL, B. B.)

Franci Kek (Foto: arhiv DL, B. B.)

Ljubljana, Novo mesto - Kot so sporočili iz pokrajinskega odbora Zares, bo novomeški poslanec Franci Kek jutri glasoval za nezdružljivost poslanske funkcije z opravljanjem funkcije v organih lokalne skupnosti, kot so župan, podžupan in svetniki. Poznavalci razmer v državnem zboru ocenjujejo, da predlog ne bo delež zadostne podpore.

»Po našem mnenju bi morala biti nezdružljivost funkcije na državni in lokalni ravni določena, da se prepreči opravljanje dvojnega mandata in drugih oblik konflikta interesov. Razlog za spremembo zakona izhaja iz ustavno določenega mandata poslancev, po katerem naj bi poslanci zagovarjali interese vseh državljanov. Večina poslancev županov izkorišča svoj položaj poslanca za uveljavljanje interesov svoje lokalne skupnosti in tako zanemarjajo ostala področja svojih volilnih enot, v katerih so bili izvoljeni,« ob tem sporoča sekretar Dolenjsko-belokranjsko-posavskega pokrajinskega odbora Zares Klemen Vitkovič.

Prav tako podpirajo predloge za spremembo volilne zakonodaje, ki ukinja volilne okraje in uvaja preferenčni glas. Po njihovem mnenju, bodo imeli tako volivci večjo možnost izbire, izvoljeni poslanci pa bodo resnično zastopali interese celotne volilne enote in ne samo ozke interese svojega volilnega okraja. V zares podpirajo tudi spremembe, ki uvajajo večji nadzor in transparentnost porabe sredstev v volilni kampanji ter omejitev plakatiranja.

Kaj o nezdružjivosti poslanske in lokalnih funkcij menijo nekateri drugi poslanci z območja regije, si lahko preberete v našem spletnem arhivu.

Komentarji (1)

21.11.2009Ocenipepe 
vsaj nekaj pametnega si storil

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava