V Zdravstvenem domu Novo mesto o rednem zajtrkovanju in lokalni hrani
V petek, 21. novembra 2025, je tudi Zdravstveno vzgojni center Novo mesto – Zdravstveni dom Novo mesto pripravil v avli zdravstvenega doma poseben dogodek.
Skupaj z NIJZ OE Novo mesto, Društvom podeželskih žena Dolenjske Toplice in Čebelarskim društvom Dolenjske Toplice so predstavili pomen rednega zajtrkovanja in nakupovanja lokalno pridelane hrane. Dogodek je potekal v okviru Tedna slovenske hrane, ki ga obeležujemo tretji teden v novembru.
Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk je potekal pod sloganom »Moja izbira je slovenska hrana«. Namen obeleževanja Dneva slovenske hrane je, da že najmlajši spoznajo pomen kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva, varovanja okolja, pomen zajtrka in uravnotežene prehrane. S tem želijo spodbuditi tudi splošno javnost k večjemu naročanju, nakupovanju in uživanje slovenske lokalno pridelane hrane. Zdrav uravnotežen zajtrk iz lokalno pridelanih sestavin, kot so mleko, maslo, med, kruh in jabolko, predstavlja temelj dobre prehranske navade in podpira naše lokalne pridelovalce.
Na stojnicah so se predstavile članice Društva podeželskih žena Dolenjske Toplice, ki so ob tej priložnosti spekle več vrst kruha: fižolov, ajdov kruh z orehi in pletenico ter kruhove medaljone ter ponudile obiskovalcem. Predstavilo se je družinsko čebelarstvo Kapš iz Rumanje vasi ter čebelarka Andreja Stankovič iz Novega mesta z različnimi vrstami medu in izdelki, ki so jih obiskovalci lahko tudi poskusili.
Na stojnicah sta se predstavila tudi ZD Novo mesto in NIJZ OE Novo mesto, slednje je predstavilo sladkor v prehrani, v katerih živilih se nahaja, pa na to ne pomislimo in kakšna tveganja povečujejo sladkor in energijske pijače.
Skupaj so tako obeležili pomen zdravega, domačega in slovenskega zajtrka.
E-novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se