© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Zlata kuhalnica
Čas branja 2 min.

FOTO: Bizeljski osnovnošolci skuhali najboljšo gobovo enolončnico in žgance


Lidija Markelj
25. 10. 2025, 08.50
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Na Srednji šoli za gostinstvo in turizem z dijaškim in študentskim domom v Novem mestu je nedavno potekalo 16. regijsko tekmovanje Zlata kuhalnica.

zlata-kuhalnica-2025, novo-mesto, os-bizeljsko
Foto: arhiv SŠGT NM
Osnovnošolski kuharji so na 16. regijskem tekmovanju Zlata kuhalnica v Novem mestu dokazali, da jih kuharsko znanje zanima, ravno tako gostinski poklic.je uspelo

Organizirala ga je Turistična zveza Slovenije v sodelovanju s Turistično gospodarsko zbornico Slovenije ter Društvom kuharjev in slaščičarjev Slovenije.

Tekmovanja so se udeležili učenci osnovnih šol od 6. do 9. razreda in sicer iz OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični, OŠ Otočec, OŠ Bizeljsko, OŠ Jurija Dalmatina Krško, OŠ Boštanj, OŠ Mirana Jarca Črnomelj in OŠ Bistrica ob Sotli.

Ekipa OŠ Bizeljsko navdušila komisijo

zlata-kuhalnica-2025, novo-mesto, os-bizeljsko
Foto: arhiv SŠGT NM
16. regijsko tekmovanje Zlata kuhalnica v Novem mestu je uspelo

Najbolje se je odrezala ekipa OŠ Bizeljsko, ki so jo zastopali učenci Doroteja Lipar, Nina Jelčič, Anže Jelčič in Marcel Berkovič. S svojo ustvarjalnostjo, spretnostjo in odličnim timskim delom so navdušili komisijo.

Pod mentorstvom Maje Haler so tekmovalci pripravili gobovo enolončnico, ajdove žgance ter jabolčno-hruškov smuti. Njihov trud in znanje sta bila poplačana z zlatim priznanjem, ekipa pa se je uvrstila na državno tekmovanje, ki bo potekalo 10. novembra v sklopu Gostinsko turističnega zbora Slovenije na Brdu pri Kranju.

zlata-kuhalnica-2025, novo-mesto, os-bizeljsko
Foto: arhiv SŠGT NM
16. regijsko tekmovanje Zlata kuhalnica v Novem mestu je uspelo

Kaj vse je ocenjevala strokovna komisija

Omenjene izbrane jedi so morale pripraviti vse štiričlanske ekipe, poleg praktičnega dela pa tudi recepturo z opisom postopka ter meni kartico.

Preberite še

Vsaka ekipa je jedi postregla ocenjevalni komisiji ter poskrbela za estetsko postavitev razstavnih krožnikov. Komisija je ocenjevala tehnično izvedbo, izgled in okus jedi ter kreativnost pri predstavitvi.

Ocenjevalno komisijo so sestavljali Dejan Pavlič, priznani kuhar, Julija Štefanič, dijakinja, in Andreja Gril Novak, profesorica.

zlata-kuhalnica-2025, novo-mesto, os-bizeljsko
Foto: arhiv SŠGT NM
16. regijsko tekmovanje Zlata kuhalnica v Novem mestu je uspelo

Spodbujanje uporabe lokalnih sestavin

Komisija je imela zahtevno nalogo, saj so učenci pokazali veliko znanja, spretnosti in ustvarjalnosti. Še posebej so se izkazali pri pripravi reprezentativnih krožnikov in uporabi domačih sestavin, s čimer so dokazali, da tradicija in sodobna kulinarika lahko hodita z roko v roki.

Mladi kuharji so navdušili s poznavanjem kuharskih tehnik, uporabo lokalnih sestavin ter s timskim delom. Posebno priznanje si zaslužijo mentorice, ki svoje učence spodbujajo k ustvarjanju lokalnih, zdravih in domiselnih jedi.

Spodbujanje gostinskega poklica med mladimi

zlata-kuhalnica-2025, novo-mesto, os-bizeljsko
Foto: arhiv SŠGT NM
16. regijsko tekmovanje Zlata kuhalnica v Novem mestu je uspelo

Udeležence je v imenu Turistične zveze Slovenije sprejela Petra Pistotnik, ki jim je podelila predpasnike in kuharske kape ter vodila celotno tekmovanje.

V imenu gostiteljice, Srednje šole za gostinstvo in turizem z dijaškim in študentskim domom, ki deluje v okviru Centra biotehnike in turizma Grm Novo mesto, je tekmovalce in mentorje pozdravila ravnateljica Martina Kralj.

Zlata kuhalnica - spodbuda in navdih

zlata-kuhalnica-2025, novo-mesto, os-bizeljsko
Foto: arhiv SŠGT NM
Strokovna komisija je imela težko delo.

Dogodek je še enkrat potrdil, da je Zlata kuhalnica čudovita priložnost za spodbujanje kulinaričnega znanja, sodelovanja in spoštovanja lokalnih okusov ter gostinskega poklica med mladimi. Takšna tekmovanja so odlična spodbuda in navdih, da se kdo izmed današnjih tekmovalcev v prihodnosti odloči za poklic kuharja ali natakarja ter nadaljuje šolanje prav na naši šoli.

Zlata kuhalnica tako ni le tekmovanje, temveč tudi pomembna promocija šole, kulinaričnih poklicev in gostinstva kot zanimive, ustvarjalne in perspektivne panoge, pravijo na Srednji šoli za gostinstvo in turizem z dijaškim in študentskim domom, ki deluje v okviru Centra biotehnike in turizma Grm Novo mesto.

E-novice

Prijavite se na e-novice in bodite vedno na tekočem z novicami, dogodki in zgodbami iz vašega okolja.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.