© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Zeleni turizem
Čas branja 1 min.

Radi bi naredili najboljši vinograd na svetu


Uredništvo
23. 9. 2025, 17.30
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ob svetovnem dnevu turizma je Občina Brežice na posestvu Istenič danes predstavila razvojne dosežke in prihodnje usmeritve občinskega turizma.

zeleni-turizem, brezice
ZPTM Brežice
Z današnje novinarske konference

Dogodek je potekal pod sloganom »Brežice – zelena zgodba 2025«, ki združuje tradicijo in trajnostno vizijo razvoja do leta 2030.

Direktorica Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino Katja Čanžar je poudarila pomen lokalnih pristopov k globalnim trajnostnim trendom. Rezultati leta 2025 so spodbudni: občina je do konca avgusta zabeležila več kot 159.000 prihodov turistov in 533.000 prenočitev, kar je sedem dostotkov več kot v enakem obdobju lani, s čimer je šesta najbolj obiskana destinacija v državi. Povprečna dolžina bivanja je 3,3 dneva, kar presega slovensko povprečje.

zeleni-turizem, brezice
ZPTM Brežice
Z današnje novinarske konference

Med ključne dosežke sodijo:

  • Priznanje Slovenia Green Platinum, ki potrjuje vodilno vlogo Brežic med zelenimi destinacijami.

  • Prenovljena zelena promenada in mestno jedro kot primer dobre urbane prenove.

  • Rekordna ponudba doživetij v sodelovanju s 14 ponudniki, od vinskih degustacij do kolesarskih tur.

  • Čezmejni projekti, kot so Interwine, Enviro in Bizeljska pentlja, ki povezujejo vinarje, ponudnike in kulinarično dediščino.

zeleni-turizem, brezice
ZPTM Brežice
Z današnje novinarske konference

Župan Ivan Molan je izpostavil stoletnico turizma v občini in pomen trajnostnih praks, kot so prireditve brez odpadkov ter uporaba kakovostne pitne vode.

Preberite še

Terme Čatež so z uporabo geotermalne in sončne energije že desetletja vzor zeleni preobrazbi. Letos so prejeli tudi prvi eko certifikat Zeleni ključ za svoje hotele, je povedala Alenka Mokrovič Pogačar, direktorica prodaje in marketinga Term Čatež.

zeleni-turizem, brezice
ZPTM Brežice
Z današnje novinarske konference

Chef Jure Tomič je napovedal odprtje Hiše gastronomije Ošterije Debeluh in poudaril pomen povezovanja lokalnih vinarjev in kulinarike, da Bizeljsko znova zaživi kot vrhunska enogastronomska destinacija.

Vinar Miha Istenič je predstavil prehod njihove kleti v trajnostno pridelavo vin z minimalnimi intervencijami: ''Nehali smo uporabljati herbicide, zmanjšujemo uporabo pesticidov. Povezali smo se z italijanskim ponudnikom in radi bi naredili najboljši vinograd na svetu, ki bo učno dvorišče za vse vinogradnike.''

zeleni-turizem, brezice
ZPTM Brežice
Z današnje novinarske konference

Dogodek se je zaključil z mislijo Katje Čanžar: »Brežice so danes med vodilnimi zelenimi destinacijami. Naš izziv je ohraniti kakovost, jo nadgraditi z novimi doživetji in še naprej pisati prepoznavne zgodbe.«

E-novice

Prijavite se na e-novice in bodite vedno na tekočem z novicami, dogodki in zgodbami iz vašega okolja.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.