Dolenjski list
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.
BREZ KROFOV NE GRE
Čas branja 2 min.

Na debeli četrtek na mizi znova mastne pustne dobrote


STA, L. M.
27. 2. 2025, 10.35
Posodobljeno
10. 03. 2025 · 09:22
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Debeli četrtek je dan, s katerim se začenja pustno rajanje.

L. M.
Mnoge gospodinje se bodo že danes doma lotile peke krofov. (Foto: L. M.)

Na današnji dan mora biti miza v skladu z izročilom polna raznih pustnih dobrot, kot so krofi, flancati, miške, ter slanih mastnih jedi, kot so krvavice, pečenice s krompirjem in kuhano kislo repo ali zeljem ter kuhana svinjska glava ali rilec. Začenjajo se tudi nekatere pustne prireditve.

##IMAGE-4100505##

Debeli četrtek je na Dolenjskem znan tudi kot tolsti četrtek, na Gorenjskem kot mali pust, v Poljanski dolini nad Škofjo Loko, v Kamni Gorici, Železnikih in Dražgošah kot mastni četrtek in v Prekmurju kot mali fajnšček.

Povsod po Sloveniji pa šaljivo velja za god debelih ljudi. Ponekod je prišlo v navado, da v družbo prinese krofe za vse tisti, ki ima največ kilogramov.

Na Statističnem uradu RS (Surs) so za vse ljubitelje krofov pojasnili, koliko so lani v trgovinah stale sestavine za pripravo najbolj znane pustne sladice. Za kilogram džema bi lani odšteli v povprečju 7,71 evra, za deset jajc 2,38 evra, za liter jedilnega olja 1,55 evra, za kilogram belega sladkorja 1,45 evra, za liter polnomastnega mleka 1,12 evra, za kilogram pšenične moke pa 0,87 evra, so zapisali na svoji spletni strani.

Letos popularni krofi s pistacijevim polnilom

V podjetju Don Don ocenjujejo, da bodo letos v pustnem obdobju v Sloveniji prodali več kot 12,5 milijona krofov. To je nekoliko več kot lani, saj se povpraševanje vsako leto povečuje, predvsem zaradi razširjene ponudbe in rasti trga.

Najbolj priljubljen pri vseh ponudnikih v pustnem času ostaja tradicionalni krof z marelično marmelado in sladkornim posipom. Ob tem pa potrošniki vse pogosteje posegajo po inovativnih okusih, ugotavljajo v Don Donu. V svoji ponudbi imajo tako med drugim tudi krofe s čokoladno-lešnikovim, borovničevim, vanilijevim in pistacijevim polnilom v kombinaciji z različnimi oblivi.

Potrošniki so vedno bolj odprti za nove okuse, predvsem kombinacije s čokolado in oreščki, kot so pistacija in lešnik, ugotavljajo v Don Donu. Prav tako opažajo rast povpraševanja po krofih, ki imajo bogatejše polnilo in prelive. "Inovacije v okusu ter vizualni privlačnosti so ključnega pomena za uspeh na trgu," so zapisali.

Da je pistacija letos zelo zanimiva za potrošnike, ugotavljajo tudi v Sparu Slovenija. Med 43.000 krofov, ki jih nameravajo v pustnem času vsak dan pripraviti v svoji pekarni, so tako kot novost uvrstili dubajske krofe s pistacijevim nadevom. Kupiti jih je mogoče le še do pustnega torka v hipermarketih Interspar.

V času pusta nameravajo v Pekarni Spar v dveh tednih skupaj ocvreti 380.000 različnih vrst krofov. Za njihovo pripravo bodo porabili 17 ton moke, devet ton mareličnega polnila in dve toni sladkorja za posip. Celoten postopek priprave krofa, od testa do končnega izdelka, traja tri ure, so pojasnili.

Krofov se mnogi lotijo sami doma

Priprave krofov se številni lotijo tudi sami doma. Izkušene gospodinje pri tem kot najpomembnejše pravilo izpostavljajo, da mora biti v kuhinji toplo brez prepiha, sestavine pa naj bodo ogrete na sobno temperaturo. Preizkušene recepte je mogoče najti na spletu, tudi takšne za pripravo v pečici namesto ocvrte v olju, ki so za marsikoga pretežki in premastni.

Za ljubitelje domače peke so na Statističnem uradu RS izračunali, koliko bi stal nakup sestavin v trgovini. Po podatkih za leto 2023 bi za kilogram džema odšteli v povprečju 7,71 evra, za deset jajc 2,38 evra, za liter jedilnega olja 1,55 evra, za kilogram belega sladkorja 1,45 evra, za liter polnomastnega mleka 1,12 evra, za kilogram pšenične moke pa 87 centov.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.