Dolenjski list
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Kulinarična razstava na Bučki
Čas branja 2 min.

Na Bučki dišalo po roladah – slanih, sladkih, mesnih, zelenjavnih…


Lidija Markelj
27. 4. 2025, 08.55
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Društvo podeželskih žensk Bučka, ki šteje 32 članic, deluje že četrt stoletja. V tem času je pripravilo nešteto predavanj, delavnic, članice so se udeleževale raznih kulinaričnih tekmovanj v okolici in širše.

rolada, bucka, razstava
Lidija Markelj
Del ekipe Društva podeželskih žensk Bučka, ki je pripravilo čudovito rastavo rolad.

Vsako pomlad pa že tradicionalno v kulturnem domu pripravljajo tematsko kulinarično razstavo. Kot pravi predsednica društva Veronika Kumljanc, so se letos, ko obeležujejo že 20. razstavo po vrsti, odločile za rulade. Pripravile so jih kar 33.

rolada, bucka, razstava
Lidija Markelj
Veronika Kumljanc DPŽ Bučka vodi drugo leto. Seveda je tudi sama pripravila rolado.

»Rolada je priljubljena sladica, ki navduši z enostavno pripravo in mnogoterimi okusi, s katerimi napolnimo biskvitno testo, ki ga pripravimo iz jajc, sladkorja in moke. Nekoč so bile skoraj obvezne ob nedeljah za posladek, saj so naše mame imele te sestavine vedno pri roki. Sicer so prve rolade že v 19. stoletju pripravljali širom Evrope, najprej pa menda v Švici, kjer so jih nadevali z marmelado,« pove Kumljanc in doda, da danes rolade še zdaleč niso več poznane le kot sladica ob praznikih ali kar tako, za vsakdan, ampak so se razvijale in prilagajale trendom v kulinariki.

Pri roladah ni meja

rolada, bucka, razstava
Lidija Markelj
Rastava rolad na Bučki je bila zanimiva tudi za najmlajše.

To je bilo razvidno tudi na razstavi na Bučki, na kateri so se pridne gospodinje predstavile z najrazličnejšimi roladami, ki so tako sladke, kot slane, mesne in zelenjavne. »Če domišljiji pustimo v kuhinj, pri ustvarjanju rolad ni meja,« pove predsednica.

Obiskovalci so lahko uživali v čudovitih roladah: od klasičnih z marmelado, čokoladno arašidove rolade brez peke, šarlote z višnjami, špinačne rolade s kremnim sirom, zajčje, puranje rolade s suhim sadjem, koprivne rolade s skuto, bulne rolade s kislo smetano, makove rolade s pršutom in sirom itd.

rolada, bucka, razstava
Lidija Markelj
Ljuba Hočevar se je izkazala z inovativnostjo pri okrasitvi prav vseh razstavljenih rolad. na Bučki

Prav vse rolade je za razstavo domiselno dekorirala Ljuba Hočevar, ena od najbolj zavzetih članic društva, ki ga je nekoč tudi vodila. Vse rolade so tako dobesedno dobile piko na i.

Popularne zlasti slane rolade

Kot pravijo članice društva podeželskih žensk Bučka, so zdaj zelo popularne npr. slane rolade, ki včasih niso bile tako domače. O njih so se lani izobraževale na delavnici pod vodstvom Branke Matko. Tudi pri slanih se običajno speče biskvitno testo, le sladkorja se ne da vanj, ampak malo soli, slani pa so nadevi: od šunke, sira, pršuta, zelenjave, do kremnega sira, tuno… Pri mesnih roladah pa ni biskvita, nadev se namaže na meso.

rolada, bucka, razstava
Lidija Markelj
Rastava rolad na Bučki

Rolada se lahko uporabijo kot priloga ali samostojna jed, npr, s solato, To so npr. zdrobova z rdečim zeljem, kruhova rolada s šunko, krompirjeva rolada z ohrovtom…

Jedi so nastale po receptih njihovih babic, predstavile pa so se tudi z inovativnejšimi roladami, ki so nastale po njihovem lastnem kulinaričnem navdihu.

Idej jim še ne bo zmanjkalo

rolada, bucka, razstava
Lidija Markelj
Rastava rolad na Bučki - špinačna rolada s kremnim sirom očara tudi na pogled.

Do sedaj so gospodinje z Bučke pripravile že zelo veliko kulinaričnih razstav na različne teme: razstavo jedi iz suhega sadja, iz ajde in prosa, razstavo slanih in sladkih potic, krompirjevih jedi, razstavo solat, štrukljev in zavitkov, suhomesnatih izdelkov, razstavo jedi iz kislega zelja in kisle repe, jabolk, mleka in mlečnih izdelkov itd. Pravijo, da jim idej ne bo zmanjkalo tudi v prihodnje.

rolada, bucka, razstava
Lidija Markelj
Rastava rolad na Bučki

Članice so ponosne, da so včlanjene v Zvezo kmetic Slovenije, sodelovale so pri projektu Mlinarjeva pot, ki še vsako leto zaživi, spomladi tradicionalno pripravljajo tematske kulinarične razstave, že vrsto let za semanji dan organizirajo šarkeljado, pripravljajo razne pogostitve. Kar so zaslužile s svojim delom, so vložile v opremo kuhinje kulturnega doma, ki so jo preuredile in posodobile, tako da tam izvajajo kuharske delavnice in pripravljajo pogostitve.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.