Na Bučki dišalo po roladah – slanih, sladkih, mesnih, zelenjavnih…
Društvo podeželskih žensk Bučka, ki šteje 32 članic, deluje že četrt stoletja. V tem času je pripravilo nešteto predavanj, delavnic, članice so se udeleževale raznih kulinaričnih tekmovanj v okolici in širše.

Vsako pomlad pa že tradicionalno v kulturnem domu pripravljajo tematsko kulinarično razstavo. Kot pravi predsednica društva Veronika Kumljanc, so se letos, ko obeležujejo že 20. razstavo po vrsti, odločile za rulade. Pripravile so jih kar 33.

»Rolada je priljubljena sladica, ki navduši z enostavno pripravo in mnogoterimi okusi, s katerimi napolnimo biskvitno testo, ki ga pripravimo iz jajc, sladkorja in moke. Nekoč so bile skoraj obvezne ob nedeljah za posladek, saj so naše mame imele te sestavine vedno pri roki. Sicer so prve rolade že v 19. stoletju pripravljali širom Evrope, najprej pa menda v Švici, kjer so jih nadevali z marmelado,« pove Kumljanc in doda, da danes rolade še zdaleč niso več poznane le kot sladica ob praznikih ali kar tako, za vsakdan, ampak so se razvijale in prilagajale trendom v kulinariki.
Pri roladah ni meja

To je bilo razvidno tudi na razstavi na Bučki, na kateri so se pridne gospodinje predstavile z najrazličnejšimi roladami, ki so tako sladke, kot slane, mesne in zelenjavne. »Če domišljiji pustimo v kuhinj, pri ustvarjanju rolad ni meja,« pove predsednica.
Obiskovalci so lahko uživali v čudovitih roladah: od klasičnih z marmelado, čokoladno arašidove rolade brez peke, šarlote z višnjami, špinačne rolade s kremnim sirom, zajčje, puranje rolade s suhim sadjem, koprivne rolade s skuto, bulne rolade s kislo smetano, makove rolade s pršutom in sirom itd.

Prav vse rolade je za razstavo domiselno dekorirala Ljuba Hočevar, ena od najbolj zavzetih članic društva, ki ga je nekoč tudi vodila. Vse rolade so tako dobesedno dobile piko na i.
Popularne zlasti slane rolade
Kot pravijo članice društva podeželskih žensk Bučka, so zdaj zelo popularne npr. slane rolade, ki včasih niso bile tako domače. O njih so se lani izobraževale na delavnici pod vodstvom Branke Matko. Tudi pri slanih se običajno speče biskvitno testo, le sladkorja se ne da vanj, ampak malo soli, slani pa so nadevi: od šunke, sira, pršuta, zelenjave, do kremnega sira, tuno… Pri mesnih roladah pa ni biskvita, nadev se namaže na meso.

Rolada se lahko uporabijo kot priloga ali samostojna jed, npr, s solato, To so npr. zdrobova z rdečim zeljem, kruhova rolada s šunko, krompirjeva rolada z ohrovtom…
Jedi so nastale po receptih njihovih babic, predstavile pa so se tudi z inovativnejšimi roladami, ki so nastale po njihovem lastnem kulinaričnem navdihu.
Idej jim še ne bo zmanjkalo

Do sedaj so gospodinje z Bučke pripravile že zelo veliko kulinaričnih razstav na različne teme: razstavo jedi iz suhega sadja, iz ajde in prosa, razstavo slanih in sladkih potic, krompirjevih jedi, razstavo solat, štrukljev in zavitkov, suhomesnatih izdelkov, razstavo jedi iz kislega zelja in kisle repe, jabolk, mleka in mlečnih izdelkov itd. Pravijo, da jim idej ne bo zmanjkalo tudi v prihodnje.

Članice so ponosne, da so včlanjene v Zvezo kmetic Slovenije, sodelovale so pri projektu Mlinarjeva pot, ki še vsako leto zaživi, spomladi tradicionalno pripravljajo tematske kulinarične razstave, že vrsto let za semanji dan organizirajo šarkeljado, pripravljajo razne pogostitve. Kar so zaslužile s svojim delom, so vložile v opremo kuhinje kulturnega doma, ki so jo preuredile in posodobile, tako da tam izvajajo kuharske delavnice in pripravljajo pogostitve.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se