Recept: Martinova pojedina na hitro
Tudi v zadnjem hipu lahko pripravite pravo martinovo pojedino – okusno, domačo in brez zapletov po našem enostavnem receptu.
Če vas je presenetilo, da je Martinovo tu, in ste se letos znašli brez načrta, nič hudega. Pripravili smo zamisli za martinovo kosilo z dostopnimi sestavinami in hitro pripravo.
Račje prsi namesto račke
Če niste uspeli kupiti goske ali račke, lahko posežete po račjih prsih. Še posebej, če pripravljate gostijo za manj kot 4 osebe. Račje prsi so enostavne za pripravo, spečene so hitro in se odlično ujamejo s klasičnimi martinovimi prilogami.
Pri peki račjih prsi je pomembno, da jih ne prepečete (ostati morajo rožnata!) in da jih spečete tako, da ostane koža hrustljava. Lepo se ujamejo z medom in pomarančo (v rezinah ali s pomarančno marmelado).
Recept za hrustljave račje prsi
Čas priprave: 15 min
Zahtevnost: Enostavno
Količina: za 4 osebe
Sestavine
-
2 kosa račjih prsi
-
sol
-
poper
-
poljubni rezanci ali pečen krompir za prilogo
Postopek
-
Preberite še
Priprava pečice in prsi
Pečico segrejemo na 200 °C. Račje prsi skrbno očistimo, hitro splaknemo s hladno vodo in osušimo s kuhinjskim papirjem. Kožo in maščobo pod njo z ostrim nožem zarežemo v rombe ali vzporedne črte, pri tem pazimo, da ne zarežemo v meso. To omogoča, da se del masti izcedi in da koža postane hrustljava. -
Priprava za pečenje
Račje prsi solimo in popramo. Veliko ponev segrejemo. Ko je dovolj vroča, vanjo položimo račje prsi s kožno stranjo navzdol in jih s lopatico rahlo pritisnemo ob dno. Pečemo na močnem ognju 2 minuti ter sproti odstranjujemo maščobo, ki se izloča. -
Peka
Račje prsi preložimo v segreto pečico in pečemo še 8 minut s kožo navzdol. Nato jih obrnemo in pečemo še nekaj minut, dokler notranjost ne doseže rožnate barve (notranja temperatura približno 65 °C). -
Jed še postrežemo
Postrežemo z rezanci ali pečenim krompirjem po izbiri.
Rdeče zelje na hitro
Rdeče zelje se mora kar precej časa dušiti, da je res mehko in sočno. Če nimate časa, lahko pripravite marinirano rdeče zelje, ki sicer ni dušeno in toplo, temveč je na mizi v vlogi solate - a ga marinada naredi še posebej mehkega. Dodate mu lahko tudi kakšno rezino jabolka in orehe. Pripravljeno v 20 minutah, do uporabe pa počaka v hladilniku.
Čas priprave: 20 min
Zahtevnost: Enostavno
Količina: za 6 oseb
Sestavine
-
500 g rdečega zelja
-
1 rdeča čebula
-
1 dl rdečega vinskega kisa
-
1 žlička rjavega sladkorja
-
1 žlica brinovih jagod
Postopek
Zelju odstranimo kocen in ga tanko naribamo. Damo ga v veliko ognjevarno skledo. Čebulo narežemo na kolobarje in jo damo v manjšo kozico skupaj z rdečim vinom, sladkorjem in brinovimi jagodami. Mešanico približno 10 minut segrevamo, da zavre in se čebula začne mehčati. Segreto čebulo z začimbami vmešamo k zelju in pustimo, da se popolnoma ohladi. Pred serviranjem shranimo v hladilniku.
E-novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se