© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.
V zadnjem hipu
Čas branja 2 min.

Recept: Martinova pojedina na hitro


Urška Petelin
10. 11. 2025, 09.40
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Tudi v zadnjem hipu lahko pripravite pravo martinovo pojedino – okusno, domačo in brez zapletov po našem enostavnem receptu.

f222ed462e6fb366dbd357fa3800ea51.jpeg
Dober tek
Pečene račje prsi na hitro

Če vas je presenetilo, da je Martinovo tu, in ste se letos znašli brez načrta, nič hudega. Pripravili smo zamisli za martinovo kosilo z dostopnimi sestavinami in hitro pripravo.

Račje prsi namesto račke

Če niste uspeli kupiti goske ali račke, lahko posežete po račjih prsih. Še posebej, če pripravljate gostijo za manj kot 4 osebe. Račje prsi so enostavne za pripravo, spečene so hitro in se odlično ujamejo s klasičnimi martinovimi prilogami.

Pri peki račjih prsi je pomembno, da jih ne prepečete (ostati morajo rožnata!) in da jih spečete tako, da ostane koža hrustljava. Lepo se ujamejo z medom in pomarančo (v rezinah ali s pomarančno marmelado).

Recept za hrustljave račje prsi

Čas priprave: 15 min
Zahtevnost: Enostavno
Količina: za 4 osebe

Sestavine

  • 2 kosa račjih prsi

  • sol

  • poper

  • poljubni rezanci ali pečen krompir za prilogo

Postopek

  1. Preberite še

    Priprava pečice in prsi
    Pečico segrejemo na 200 °C. Račje prsi skrbno očistimo, hitro splaknemo s hladno vodo in osušimo s kuhinjskim papirjem. Kožo in maščobo pod njo z ostrim nožem zarežemo v rombe ali vzporedne črte, pri tem pazimo, da ne zarežemo v meso. To omogoča, da se del masti izcedi in da koža postane hrustljava.

  2. Priprava za pečenje
    Račje prsi solimo in popramo. Veliko ponev segrejemo. Ko je dovolj vroča, vanjo položimo račje prsi s kožno stranjo navzdol in jih s lopatico rahlo pritisnemo ob dno. Pečemo na močnem ognju 2 minuti ter sproti odstranjujemo maščobo, ki se izloča. 

  3. Peka


    Račje prsi preložimo v segreto pečico in pečemo še 8 minut s kožo navzdol. Nato jih obrnemo in pečemo še nekaj minut, dokler notranjost ne doseže rožnate barve (notranja temperatura približno 65 °C).

  4. Jed še postrežemo
    Postrežemo z rezanci ali pečenim krompirjem po izbiri.

fe6abe449643c6033351289ca28fa524.jpeg
Shutterstock
Marinirano rdeče zelje

Rdeče zelje na hitro

Rdeče zelje se mora kar precej časa dušiti, da je res mehko in sočno. Če nimate časa, lahko pripravite marinirano rdeče zelje, ki sicer ni dušeno in toplo, temveč je na mizi v vlogi solate - a ga marinada naredi še posebej mehkega. Dodate mu lahko tudi kakšno rezino jabolka in orehe. Pripravljeno v 20 minutah, do uporabe pa počaka v hladilniku.

Čas priprave: 20 min


Zahtevnost: Enostavno
Količina: za 6 oseb

Sestavine

  • 500 g rdečega zelja

  • 1 rdeča čebula

  • 1 dl rdečega vinskega kisa

  • 1 žlička rjavega sladkorja

  • 1 žlica brinovih jagod

Postopek

Zelju odstranimo kocen in ga tanko naribamo. Damo ga v veliko ognjevarno skledo. Čebulo narežemo na kolobarje in jo damo v manjšo kozico skupaj z rdečim vinom, sladkorjem in brinovimi jagodami. Mešanico približno 10 minut segrevamo, da zavre in se čebula začne mehčati. Segreto čebulo z začimbami vmešamo k zelju in pustimo, da se popolnoma ohladi. Pred serviranjem shranimo v hladilniku. 

E-novice

Prijavite se na e-novice in bodite vedno na tekočem z novicami, dogodki in zgodbami iz vašega okolja.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.