Opresnik, nekvašen kruh, v Brežicah


Društvo 1824, ki so ga ustanovili konec lanskega leta, je na cvetno nedeljo v Brežicah pripravilo prvo izmed napovedanih presenečenj in novosti. Z željo po obujanju starih slovenskih običajev, so med obiskovalce praznične maše delili poseben kruh iz nekvašenega testa, imenovan opresnik.
Opresnik sodi med najstarejše poznane vrste velikonočnega kruha. Judovska velika noč se imenuje tudi praznik opresnikov, saj so Judje v času pasho nekoč jedli le nekvašen kruh, torej opresnik.
Kot je povedal župnik Milan Kšela, kruh v naši krajih že stoletja simbolizira veliko več kot le živilo. Je tudi praznik, veselje, zdravilo in življenje, pa tudi zavest slovenskega človeka o blagostanju.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se