Ohranjajo tradicijo ročne žetve


Besedilo in foto: L. Markelj
21. 7. 2010, 13.35
05. 08. 2010 · 18:47
Deli članek

_igp4477.jpg
Ni manjkalo tudi gledalcev, ki jim je Franci Kocjan postregel s kapljico rujnega.
_igp4478.jpg
Okrog petnajst vaščanov je pridno želo s srpi in delalo snope kot nekoč.
_igp4480.jpg
Srpe je bilo treba sklepati, da so žanjice lahko spretno žele. Za to so poskrbeli moški.

Turistično društvo Zagrad je včeraj popoldne povabilo na ročno žetev pšenice in rži, s čimer ohranjajo tradicijo kmečkih del, kot so jih opravljali v »starih časih«. Številni vaščani in iz okoliških vasi so se s srpi zbrali na njivi predsednika društva Francija Kocjana v bližini cerkvi sv. Tomaža ter se z veseljem lotili dela. K sreči jim je bilo vreme naklonjeno in ne prevroče, sicer pa so organizatorji poskrbeli za hladno pijačo in malico, kasneje pa tudi za »likof«.

Kot je povedala žanjica Mihelca Lahne, ki pri tej akciji sodeluje vsako leto, so nekoč z žetvijo začeli zgodaj zjutraj, najprej pri eni hiši, nato so se preselili na njivo pri drugi hiši. Odžejali so se z vodo iz bližnjega studenca. »Čeprav je bilo naporno, je bilo tudi lušno,« je dejala. Spomine je rad obujal tudi 91-letni Jože Giodani iz Klenovika, ki zna še vedno sklepati srp ali koso.

Kot je zadovoljen povedal Franci Kocjan, niso v Zagradu nikoli prekinili tradicijo ročne žetve, ki se bo v začetku avgusta nadaljevala z mlačvo s cepci na podu poslopja društva v Zagradu. Žito bo nato spravil škocjanski mlinar in pek Rajko Kastelic, ki bo, ko bodo v Zagradu imeli kako prireditev, zanje spekel dober, kmečki kruh.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.