Dolenjski list
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

15. tekmovanje Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije


L. M.
10. 4. 2013, 19.15
Posodobljeno
03. 05. 2013 · 06:40
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

s_kulinaricne.jpg
Marica Drmaž
Razstavna miza na 14. tekmovanju »Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije« (Foto: Marica Drmaž)

##IMAGE-3377866##

V torek, 16. aprila, bosta Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) v sodelovanju s Centrom Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma pripravila že 15. tekmovanje Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije. Otvoritev bo ob 11. uri v prostorih Hiše kulinarike na Glavnem trgu 30.

Mladi raziskovalci kmetijskih, živilskih, gostinskih in turističnih, biotehniških srednjih ter višjih strokovnih šol so letos pripravljali raziskovalne naloge na temo Zelišča in dišavnice. Gre za dve skupini rastlin, ki jih ljudje že tisočletja uporabljamo v prehrani, zdravilstvu, magiji in drugod. Z razširitvijo stikov med različnimi svetovnimi kulturami postajajo zelišča in dišavnice dostopne vse večjemu krogu ljudi. Še pred nekaj desetletji nekaterih nismo poznali, danes jih lahko kupimo v vsaki dobro založeni špeceriji. Predvsem pa so v našem kulturnem okolju pomembna tista zelišča in dišavnice, ki jih lahko vzgojimo sami ali jih naberemo v naravi.

Na podlagi teh izhodišč so tako tudi letos raziskovali in naloge pripravljali dijaki in študenti z zgoraj omenjenih smeri in šol, v torek, 16. aprila, pa nam bodo predstavili rezultate in sadove svojega dela.

Po otvoritvi tekmovanja in začetku predstavitev za zagovorom skupine pred komisijo ob 11. uri bo ob 14. uri ogled razstavnih miz in degustacija jedi, ob 15. uri pa razglasitev rezultatov tekmovanja in podelitev priznanj

S pripravo raziskovalnih nalog so se mladi učili raziskovanja in raziskovalnih metod, tekmovanje pa organizirajo, da bi popularizirali etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije, odkrivali za etnologijo in kulinariko nadarjene dijake in študente ter jih spodbujali k poglabljanju znanja in raziskovalni dejavnosti.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.