Dolenjski list
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Gorjanci vabijo
Čas branja 3 min.

Iztok Kostadinovski nov skrbnik doma na Miklavžu; ta še vedno naprodaj


Lidija Markelj
6. 6. 2025, 06.00
Posodobljeno
06:46
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

S 1. junijem se s poletnim delovnim časom še bolj na stežaj odpirajo vrata doma na Miklavžu, ki bo odprt tri dni ob koncih tedna, od petka do nedelje. Pa seveda ob vseh praznikih.

miklavz, skrbnik, gorjanci
L. Markelj
Iztok Kostadinovski z veseljem streže goste doma na Miklavžu. Na sliki še del ostale ekipe v kuhinji in strežbi.

Za dobro gostinsko ponudbo in gostoljubje skrbi Iztok Kostadinovski, ki je od lanske jeseni nov skrbnik doma. Njegova predhodnica Mojca Turk je po slabem letu dni lani jeseni našla izzive na drugih poklicnih področjih, k sreči pa Miklavž ni ostal zaprt, saj je njene naloge hitro prevzel Novomeščan, ki je že prej delal v Mojčini kuharski ekipi.

Izziv je sprejel

miklavz, skrbnik, gorjanci
L. Markelj
Doma na Miklavžu ima novega skrbnika.

»Bila je priložnost in izziv in za zdaj na Gorjancih zelo uživam. Po poklicu sem kuhar, skoraj tri desetletja delam v gostinstvu, ki mi je ljubo. Od celotnega letnika v novomeški gostinski šoli smo le trije ostali v tem poklicu, žal. Rad imam ljudi, rad jih razveseljujem z dobrimi jedmi in za to se bom trudil še naprej,« pove novi skrbnik doma na Miklavžu, kjer mu pomaga tudi partnerica Lorena.

miklavz, skrbnik, gorjanci
L. Markelj
Doma na Miklavžu ima novega skrbnika.

Ob našem klepetu je vmes še urno stregel skupino pohodnikov, ki se je prišla okrepčat na priljubljeno izletniško in planinsko točko Dolenjcev in tudi mnogih drugih. Vedno več je npr. Hrvatov, ki na svoji strani Gorjancev nimajo kake gostinske ponudbe, pove Kostadinovski.

Domače jedi

Skupina gostov si je zaželela jedi na žlico, ki jih tu ne manjka, zraven pa postrežejo z domačim kruhom. Obiskovalci se lahko okrepčajo tudi s suhomesnatimi narezki, po katerih slovijo šentjernejski salamarji, poleti pa bo, kot pravi Iztok, delovala še letna kuhinja, v kateri bodo pekli na žaru in ponujali celo pice. Tudi na slaščice niso pozabili. V ponudbi seveda ostaja domači jabolčni zavitek in še kaj se bo našlo. 

miklavz, skrbnik, gorjanci
L. Markelj
Doma na Miklavžu ima novega skrbnika, ki rad postreže obiskovalce.

Sicer pa je na Gorjancih že tako nekaj stopinj hladneje kot v dolini, kar je tudi razlog za obisk v hudi poletni vročini. Dom na Miklavžu ima lepo urejeno okolico s prostori za piknike in športno igrišče, za košnjo in vse drugo skrbi Jože Turk. Okrog doma so igrala za otroke in ležalniki – v senci sadnih dreves starih sort se da lepo odpočiti in umiriti.

Za šole v naravi

miklavz, skrbnik, gorjanci
L. Markelj
Doma na Miklavžu ima novega skrbnika.

»Prav mir, lepa narava, čist zrak, lepi razgledi in sprehodi so razlogi, zakaj že leta mnogi prihajajo na Miklavž. Tako tudi povedo,« pravi Iztok Kostadinovski in doda, da imajo v notranjem prostoru doma prostora za 50 oseb, na zunanji terasi pa se jih lahko zadrži več kot sto. Ponujajo tudi prenočišča — 39 jih lahko prespi v lepo urejenih podstrešnih sobah, tudi zaključene skupine, če je taka želja.

miklavz, skrbnik, gorjanci
L. Markelj
Doma na Miklavžu ima novega skrbnika.

»Zagotovo je Miklavž primeren prostor za šole v naravi, kar velja še bolj ponuditi našim šolam, ki otroke vozijo drugam. Tu imajo lahko odklop od vseh družbenih omrežij, spoznavajo našo naravno in kulturno dediščino, se ukvarjajo s športom,« razmišlja novi skrbnik doma in med zanimivostmi omeni cerkvico sv. Miklavža, Gorjansko jezero, učno pot, gorjanske košenice pa tradicionalno oglarsko kopo, ki bo zagorela tudi letos.

V večnamenskem objektu ob domu je na voljo informacijska soba Cvetnik, primerna za razne delavnice in predavanja.

Še vedno naprodaj

RumpretAndraz.jpg
L. Markelj
Andraž Rumpret, eden od devetih solastnikov kompleksa na Miklavžu.

Andraž Rumpret, uspešen šentjernejski podjetnik, direktor podjetja Iskra Pio in eden od devetih solastnikov kompleksa na Miklavžu, pohvali novega vodjo gostinstva na Miklavžu Iztoka Kostadinovskega. »Zagnano je začel, poznajo se njegove izkušnje v gostinstvu. Upam, da bo vztrajal,« pravi.

Pove, da je pridobivanje kadra v gostinstvu velika težava. »Sploh takšnih gostincev, ki bi bili dobri in bi želeli priti v planinsko kočo in tam tudi živeti, ni veliko. Takšna je pač stvarnost.« Rumpret doda, da je 13 hektarjev velik kompleks na Miklavžu – gre za planinska domova s pripadajočimi objekti in zemljišči – sicer še vedno na prodaj.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.