Dolenjski list
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Povprečni Slovenec leta 2010 popil skoraj 38 litrov vina


STA
28. 3. 2012, 16.45
Posodobljeno
29. 03. 2012 · 16:17
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

img_1150_000.jpg
B. B., arhiv DL
Slika je ilustrativna. (Foto: B. B., arhiv DL)

##IMAGE-3425686##

V Sloveniji je leta 2010 prebivalec povprečno porabil 121 kilogramov žit, 94 kilogramov mesa, 70 kilogramov krompirja in 90 kilogramov zelenjave. V enem letu je vsak prebivalec porabil povprečno še 36 kilogramov sladkorja in 10 kilogramov jajc ter popil skoraj 38 litrov vina.

V povprečju je prebivalec med žiti porabil največ pšenice, in sicer 100 kilogramov. Pri mesu pa je največ porabil prašičjega (42 kilogramov) in govejega mesa (20 kilogramov), je danes objavil državni statistični urad.

Stopnja samooskrbe v Sloveniji je sicer za živalske proizvode precej višja kot za rastlinske proizvode. Posebno nizko stopnjo samooskrbe sta leta 2010 izkazovali bilanci zelenjave (31 odstotkov) in žit (56 odstotkov). Nad 80 odstotkov je v povprečju znašala stopnja samooskrbe v bilancah mesa in jajc.

Za Slovenijo je značilna prevladujoča proizvodnja belih vin. V tržnem letu 2009/10, za katero je bila bilanca izdelana na osnovi novih kakovostnih razredov vina (vina z zaščiteno označbo porekla, vina z zaščitenim geografskim poreklom, sortna in druga vina), je njihov delež znašal 63 odstotkov celotne proizvodnje vina, stopnja samooskrbe z vinom pa je presegla 100 odstotkov.

cloud-sun

Trenutno

16 °C

Delno oblačno

nedelja, 25. 5

Delno oblačno

6 / 19 °C cloud-sun

ponedeljek, 26. 5

Deževno

9 / 22 °C cloud-rain

torek, 27. 5

Delno oblačno

12 / 21 °C cloud-sun

7-dnevni obeti


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.