400 vrst gob iz naše okolice, tudi letos nevarne zastrupitve
Jesen je tu in z njo tradicionalna, že 47. razstava gob, ki so jo v prostorih Hiše kulinarike in turizma Novo mesto pripravili člani Gobarskega društva Novo mesto.

Člani društva so se zelo potrudili in v razstavo vložili veliko prostega časa in dela, saj je na ogled 400 različnih vrst gob, nabranih v okolici Novega mesta, nekaj pa so jih prinesli tudi gobarji iz Kočevja in Bele krajine, iz semiškega društva. Razstava je že včeraj privabila številne obiskovalce, na ogled pa je še tudi danes vse do 19. ure.

Kot pove predsednik Gobarskega društva Novo mesto Mitja Novak, ki je tudi determinator – določevalec gob, je letošnja razstava še posebej pestra.
Letos res pestra bera, tudi redke gobe
»Zdaj je dobra rast ni bilo težko pripraviti razstave izključno iz lističark in cevark, nekaj pa je tudi lesnih gob, a poudarek razstave ni tokrat na njih. Vse gobe smo poleg s slovenskim imenom poimenovali tudi z latinskim, ter jih označili, ali so užitne ali ne. Sortirali smo jih tudi po skupinah – posebej gobane, golobice, mlečnice, pa koprenke – teh smo letos določili preko 40, kar je uspeh. Razstava je res pestra, saj so pogoji za rast gob dobri, morda jih je malo zavrl veter, a tudi v teh dneh jih je v naših gozdovih možno nabrati še mnogo,« pove Novak.
Tudi bolj redke gobe

Na razstavi so tudi bolj redke gobe, ki jih ni vedno priložnost videti, kot npr. junonina plameneka, ki je na ogled letos prvič, »dosti redka je modrikasta lepoglavka, kar nekaj je tudi redkih lisičk: gubasta, siva lisička. V velikem številu so na ogled gobani in cevarke: dopenov lupljivec, oljkov livkar, ki sveti v temi… Sicer pa se da o vsaki gobi povedati kaj zanimivega,« pove Novak.

Kar nekaj obiskovalci razstave je na razstavo s sabo v živo ali pa le na fotografiji prineslo kak svoj primerek gobe - na prepoznavo ali zgolj zaradi kakih informacij. Dobri poznavalci ali determinatorji društva, ki so na razstavi, so radi priskočili na pomoč ter podali koristne in zanimive informacije.
Do determinatorja dolga pot
Mitja Novak, ki je gobar od malih nog, pove, da imajo v novomeškem gobarskem društvu – to šteje okrog 80 članov, 65 pa je aktivnih – 19 determinatorjev, od tega 12 determinatorjev pripravnikov.

»Lani smo v društvu prvič organizirali izobraževanje za determinatorja pripravnika, letos ga bomo ponovili tudi za nečlane v začetku novembra. Pot izobraževanja in nazivov gre počasi in traja kar nekaj let, od determinatorja svetovalca, do determinatorja samostojnega svetovalca in nato do najvišjega naziva determinatorja mentorja,« pove Novak.
Tudi letos že zastrupitve
Pa glede na to, da je gobarstvo pri nas res vseprisotno in priljubljen konjiček, ljudje vse bolj poznajo gobe, je zato manj nevšečnosti z njimi?

»Letos je bilo že kar nekaj zastrupitev, na žalost največ zaradi prevelikega uživanja gob. Najbolj pogosto je potrebno čiščenje želodca zaradi prenajedanja orjaškega dežnika oz. marele, kot rečemo. Ljudje pretiravajo s hrano,« pove Novak in omeni tudi nedaven hujši primer resne zastrupitve starejšega para, ki sta zamenjala bisernico s panterjevo mušnico. Vzrok zastrupitve je velikokrat zamenjava strupene gobe z užitno zaradi podobnosti.
»Sicer še vedno ljudje zamenjujejo zeleno mušnico in zelenkasto oz. modrikasto golobico, pa kukmaka in belo obliko zelene mušnice, kot rečeno, še vedno pretiravamo z uživanjem gob, da uživamo pogrete gobe, kar marsikomu lahko škodi.«
Zavest počasi raste …

Sicer pa zavest o kulturnem obnašanju do gob sčasoma raste, "ljudje spoštujejo nabiranje dveh kilogramov gob, vedno manj nabirajo zaščitene vrste – zgodi se, da karžlje že pustijo v gozdu, kar je dokaz neke kulture. Gobe čistijo v naravi, ne nabirajo jih v vrečke…,« pripoveduje predsednik Gobarskega društva Novo mesto.
Poudari, da se vzgoja za napredek zagotovo začne že v vrtcu in osnovni šoli, svoje lahko naredijo tudi starši. Tudi člani društva se radi odzovejo povabilom in mladim pridejo predavat.
Previdno z internetom, staro literaturo…

Slovenci smo gobarski narod in k sreči imamo v našem koncu države krasne gozdove, v katerih rastejo različne vrste gob. Tudi letos sezone še ni konec, zato Mitja Novak pove, naj nabirajo in uživajo gobe, ki jih res poznajo.
»Vedno več je na voljo aplikacij, ki pa niso vedno zanesljive - morda držijo za pravilno določitev prvih 30 vrst gob, sicer ne za manj pogoste. Previdno je treba tudi z internet strokovnjaki, ki učijo marsikatere neumnosti. Dejstvo je tudi, da gobarsko znanje z leti narašča, literatura o gobah sčasoma postane zastarela – tista, stara 60 let, vsebuje obilo vrst, ki zdaj veljajo za smrtno strupene, včasih pa so bile priporočljive za gobje golaže ipd.«
Majda nabira le preverjene gobe

Previdna pri uživanju gob je tudi Novomeščanka Majda Gorišek, ki gobari od malih nog.
»Hoja po gozdu mi je užitek in sprostitev, ter seveda tudi nabiranje gob. Nabiram le to, kar dobro poznam – jurčke, lisičke, pa mraznice. Gobe spečemo, tudi vlagam jih. Nobeno leto pa ne izpustim ogleda gobarske razstave, ki je res lepa in poučna, da vidim, kaj vse raste v našem okolišu,« pove Majda, ki ima svoje ogledane in poznane gobarske prostorčke v okolici Ledeče vasi v šentjernejski občini, kjer imajo vikend z zidanico. Sedaj že nabira tudi kostanj.
Majda še pove, da se ji zdi, da je bil včasih v gozdu bolj red, in je sedaj nemalokrat kar razočarana, ko vidi uničene, razbrcane gobe. Ne razume, zakaj ljudje to počnejo, kaj jih motijo.
Pridite v gobarsko društvo!

Novak opozori, da je treba do gob pristopati s spoštovanjem in uživati res tiste, ki jih poznamo. Nenazadnje je Sloveniji 17 gobarskih družin oz. društev, kjer so odprti do novih članov in »najbolj zanesljiv način spoznavanja gob je preko društev.«
V novomeškem gobarskem društvu bodo veseli novih članov – društvo deluje od začetka maja do pozne jeseni, do konca novembra, v prostorih KS Grm na Smrečnikovi ulici 16. Vsak ponedeljek se dobivajo ob 18. uri, determinirajo prinesene gobe in se učijo iz prve roke. Vabljeni!
E-novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se