Dolenjski list
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Kulinarični mojstri
Čas branja 1 min.

Kape Gault&Millau Slovenija tudi dolenjskim in posavskim gostincem


DL/STA
19. 3. 2025, 12.10
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Eden najvplivnejših mednarodnih vodnikov v svetu gastronomije Gault&Millau je ocenjevanje ponudbe gostinskih lokalov po vsej Sloveniji izvedel sedmo leto zapored. In tudi tokrat je nekaj nagrad namenil tudi posavskim in dolenjskim gostincem.

nagrajenci_4_kape.JPG
STO
Prejemniki štirih kap

Ošterija Debeluh iz Brežic je prejela štiri kape in s tem ponovila uspeh že iz minulih let, Gostilna Repovž iz Šentjanža pa je takšen naziv najboljših prejela prvič. Tri kape pa so v rokah novomeške Hiše Fink, Gostilne Vovko z Rateža in Gostilne Rakar z Gorenjih Ponikev pri Trebnjem.

Štiri kape

Štiri kape in s tem naziv najboljših v Sloveniji je Gault&Millau letos podelil 13 slovenskim restavracijam, trem več kot leto prej. Šef leta 2024 je postal Tomaž Kavčič iz vipavske Gostilne Pri Lojzetu, šef prihodnosti pa Jure Brložnik iz Mize za štiri iz Zgornje Polskave, so sporočili iz vodnika.

Najboljšo oceno si je tudi letos prislužila Hiša Franko iz Starega sela pri Kobaridu, štiri kape pa so prejele še Gostilna Pri Lojzetu (Dvorec Zemono, Vipava), Grič (Šentjošt nad Horjulom), Hiša Denk (Zgornja Kungota), Restavracija Milka (Kranjska Gora), Restavracija Strelec (Ljubljana), Restavracija Mak (Maribor), Restavracija Pavus (Grad Tabor Laško) ter JB restavracija (Ljubljana) in, kot omenjeno, Ošterija Debeluh (Brežice).

Na novo so štiri kape prejele restavracije Galerija Okusov (Petrovče), Gostilna Mahorčič (Rodik) in torej Gostilna Repovž (Šentjanž).

Tri kape in priznanja

Poleg tega so pri Gault&Millau 31 restavracijam, eni več kot lani, podelili tri kape, razglasili pa so še prejemnike posebnih priznanj. Ob že omenjenih šefih leta in prihodnosti si je naziv šefa tradicije prislužil Primož Pintar (Gostišče Tolc, Spodnja Sorica), mladega talenta Jure Dretnik (GT19, Slovenj Gradec), najboljšega sommelierja pa Nina Bratovž (JB Restavracija, Ljubljana).

Prejemniki treh kap so: DAM restavracija, Hiša Linhart, Restavracija COB, Špacapanova hiša, Danilo – gostilna & vinoteka, Gostilna Krištof, Gostilna Rajh, Grad Štanjel Restaurant & Lounge bar, Hiša Fink, Hiša Raduha, Miza za štiri, Majerija, Pen Klub restavracija, Restavracija Cubo, Restavracija Harfa, Restavracija Mangrt, Restavracija Rizibizi, Stara Gostilna, Bistro Štorja, Gostilna As, Gostilna Jež, Gostilna Rakar, Gostilna Vovko, Hiša Krasna, Pikol, Restavracija Calypso, Restavracija Dveri-Pax, Restavracija Hotela Marina, Restavracija Posestva Gjerkeš, Restavracija Spargus, Restavracija Sophia.

Naziv najboljši pop - gre za kategorijo priljubljenih, dobro obiskanih, trendovskih in dostopnih restavracij - je letos pripadel restavraciji Gourmet & Bistro Kodila (Ljubljana). Nagrado za najboljšega slaščičarja je prejela Zvezda (Ljubljana).

Celoten seznam vseh, ki so se uvrstili v vodnik, bo znan v aprilu z izidom njegove tiskane izdaje.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.