© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Ribogojnica Tramte
Čas branja 4 min.

Dolski potok je zagotovilo za dobre Tramtetove postrvi; vrata za stranke vedno odprta


Lidija Markelj
17. 8. 2025, 05.50
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Na manjši živinorejski kmetiji Tramte v Zloganjah pri Škocjanu imajo že dlje časa za dopolnilno dejavnost ribogojništvo.

D33_RibogojnicaTramteBazenOn.jpg
L. Markelj
Jože Tramte pri bazenih z ribami.

Mnogi iz bližnje in daljne okolice radi zahajajo k njim po postrvi, ameriške šarenke, saj vedo, da bodo dobili sveže in kvalitetne ribe, ki jih Tramtetova družina skrbno goji, ribe pa bi že tako ali tako zaradi zdravja sodile čim pogosteje na naše krožnike.

D33_RibogojnicaTramteRibeCiscenje.jpg
L. Markelj
Jože in Marta Tramte uživata v delu in tudi v ribogojništvu. Njihove postrvi slovijo daleč naokrog kot odlične.

Začeli so že starši

Kot pove gospodar Jože, so že njegovi starši imeli en bazen v kooperaciji z Emono, konec devetdesetih let pa je kot prevzemnik kmetije dejavnost zastavil bolj resno in ribogojnico razširil. Danes imajo Tramtetovi, kjer je nekoč deloval tudi mlin, štiri bazene, na leto pa zredijo med 5 in 6 ton rib, kar pomeni okrog 25 tisoč šarenk.

»Predpogoj, da se lahko gremo ribogojništvo, je živ potok oz. dobra voda. Mi imamo tu res kvaliteten Dolski potok, ki priteče do nas in smo ga zajezili. Nekoč je bil poln rib, vanj je vlagala novomeška ribiška družina in premogel je postrvi, klena, rdeče pike, mrene, rake …. Danes so v njem še vedno postrvi, v zadnjem času pa opažamo porast rakov. Vse to so znaki, da je voda čista in dobra,« pripoveduje Jože Tramte.

D33_RibogojnicaRibe1.jpg
L. Markelj
Lepo očiščene postrvi čakajo na peko.

Rastejo skoraj leto dni 

Sami mladice postrvi kupijo dvakrat letno od Ribiške družine Novo mesto in sicer med 12 in 13 tisoč vsakokrat.

Najprej jih dajo v prvi bazen, ko zrastejo do pet centimetrov, jih preselijo naprej v drugega in tako naprej do četrtega, kjaer se nahajajo godne za prodajo. To pomeni, da so težke od 25 do 35 dekagramov. To traja skoraj leto dni. Ravno zato, ker se redijo počasi, je meso bolj zdravo.

Pomembna je čistoča

D33_RibogojnicaTramteBazen.jpg
L. Markelj
Tramtetove ribe so vedno sveže. Strankam jih tudi očistijo.

Jože, ki mu pri vsem delu na kmetiji tako pri živini kot ribah pomaga žena Marta, poudari, kako pomembna je pri ribogojništvu higiena. »Skrbimo za vsakotedensko čiščenje bazenov in zamenjavo vode, ko bazene spraznemo, jih še bolj temeljito očistimo, skratka tu ni pardona,« pove.

Žena, ki skrbi za pisanje dnevnika, v katerem mora biti natančno popisano stanje rib, njihovo število itd., pa doda, da nekajkrat letno analizo naredijo tud

Pi z Urada za varno hrano RS, vzorce dvakrat letno jemlje še veterina. Brez kontrol torej ne gre.

24 ur na dan skrb 

Med večjimi stroški v ribogojništvu je zagotovo hrana: ribja moka in briketi so osnova, vmes je tudi zmleta koruza in ječmen. Prava mešanica je zelo pomembna. Ribe hranijo dvakrat dnevno, poleti zjutraj in zvečer, pozimi pa zjutraj in popoldne.

Za ribe je pomembna hladna voda, kar pomeni, da če poleti njena temperatura dvigne na okrog 22 stopinj Celzija in več, se jih takrat ne krmi. Sicer bi poginile. Ja, vse to je treba vedeti in se prilagajati.

»Ribogojništvo je delo 24 ur na dan, je stalna skrb. Kar naprej je treba bdeti nad ribami in vodo, da je vse v redu. Bog ne daj, da bi se ustavil dotok vode. K sreči Dolski potok ni še nikoli presahnil, tudi v hudi vročini ne – takrat je pač vode malo manj. Je pa npr. jeseni, ko je veliko odpadlega listja, treba paziti, da se kaj ne zamaši. Ko dežuje, tudi trikrat na noč odhitim čistit strugo in rešetke, da jih listje ne zabije,« pove Jože.

Dela vsa družina 

D33_RibogojnicaDruzina.jpg
L. Markelj
Trametova družina - Marta, Patricija in Jože - se trudijo na kmetiji in tudi za kvalitetne ribe.

Žena Marta, ki je med našim pogovorom kar nekajkrat morala odhiteti postreči stranke, ki so si za kosilo zaželele ribe, je možu močna opora.

Ko je nedavno Jože nekaj zbolel, je skupaj s hčerko Patricijo, ki bo jeseni zakorakala v 2. letnik srednje ekonomske šole v Novem mestu, poskrbela, da je kmetija normalno delovala. Tudi delo s traktorjem ji ni tuje, kosi, obrača, grabi seno itd. Vsa opravila so ji v veselje, sicer pa od kmetije, ki premore okrog šest hektarov obdelovalne zemlje in dva hektara gozda, živi vsa družina. Patricija pa je sprejemala naročila po telefonu ter stranke.

Za nemalo krme je treba poskrbeti za kakih sedem bikov, tri krave dojilje in teličke, ki jih imajo v hlevu. Jože, ki je po poklicu gradbinec in je po 16 letih dela v Novolesu, Adrii in Revozu, službo pustil in ostal raje na kmetiji, pove, da letos z mrvo bolj slabo kaže. Imeli so šele en odkosi. Travo v glavnem sušijo, ker je za živino bolj zdrava.

Vse dni odprto

D33_RibogojnicaTramteCiscenje.jpg
L. Markelj
Jože ribo očisti ena dva tri.

Pri Tramtetovih dela res ne zmanjka, a s skupnimi močmi gre. Na dopust odhitijo le za kak dan ali dva, takrat priskočijo na pomoč sorodniki.

»Radi smo doma in delamo, ni nam težko,« pove Jože. Pri njih so vrata za stranke vedno odprta in svežo postrv je mogoče dobiti kadarkoli. Največje povpraševanje je ob koncih tedna, pa za kake praznike, a tudi sicer gredo ribe sproti v prodajo. Tako Jože kot Marta jih znata očistiti, to je strankam najbolj všeč.

D33_RibogojnicaTramteBazen1x.jpg
L. Markelj
Jože Tramte stranki v bazenu ulovi sveže ribe.

»Ni nekega zaslužka, a za sproti gre. Veseli smo, da razveseljujemo ljudi z dobrimi ribami, vemo pa, da se zaupanje gradi na dolgi rok. Dokaz za naše dobro delo so stranke, ki se vračajo,« povesta sogovornika in se nato nasmejana odpravita spet po opravkih.

D33_RibogojnicaTramteRibe.jpg
L. Markelj
postrvi

© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.