Dolenjski list
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Izvirna kulinarična posebnost
Čas branja 2 min.

Bizeljski ajdov kolač vpisan v Register nesnovne kulturne dediščine


DL
25. 4. 2025, 10.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

S sklepom Ministrstva za kulturo je bilo v tem tednu kot nosilec enote nesnovne kulturne dediščine evidentirano Društvo kmetic Brežice, priprava bizeljskega ajdovega kolača pa je bila vpisana v Register nesnovne kulturne dediščine RS.

ajdov-kolac
Občina Brežice
Ajdov kolač

Bizeljski ajdov kolač je slano ajdovo pecivo s skutnim nadevom in izvirna kulinarična posebnost Bizeljskega in okolice. Gospodinje so ga pekle in postregle ob različnih priložnostih. Po pričevanjih starejših krajanov je bila to značilna topla praznična jed ob veliki noči, vseh svetih, martinovem, božiču, tudi na kolinah, trgatvi ali ob začetkih del na poljih in v vinogradih, ob trgatvi, kolinah, na jožefovo (19. marec), zaključkih kmečkih del na mihaelovo (29. september) in drugih pomembnih dnevih. To krajevno značilno jed so pripravljali tudi za druge pomembnejše priložnosti in praznovanja še po koncu druge svetovne vojne, so zapisali na Občini Brežice.

Do danes je ostalo enako, le da ajdov kolač na tem območju nosi pridevnik bizeljski, in sicer od leta 2007, ko je Društvo kmetic Brežice začelo projekt Bizeljski ajdov kolač in sprejelo regijsko poimenovanje bizeljski. Iz doma pridelanih sestavin ga še danes pripravijo za posebne priložnosti, kot je bilo v navadi tudi v preteklosti.

ajdov-kolac
Občina Brežice
Ajdov kolač

V Društvu kmetic Brežice, kjer skrbijo za promocijo, predstavitev kolača in prenos te kulinarične dediščine na mlajše generacije, so v letih delovanja izpopolnili recept zanj in je danes enoten tako po izgledu kot po okusu. Na širšem območju Posavja, tako na štajerski kot kranjski strani, ajdov kolač pripravljajo z enakimi sestavinami, vendar ga ne oblikujejo z(a)vito, temveč kot pogačo. Torej je po sestavinah enak, po obliki pa raznolik.

Predsednica društva kmetic Brežice Zdravka Kampijut je za portal brežiške občine povedala, da se je kmalu po drugi svetovni vojni, ko so ljudje začeli sejati razna žita in ne več toliko ajde, izročilo začelo izgubljati, poleg tega je vsaka gospodinja kolač pripravljala malo po svoje. Zato so se leta 2007 v društvu odločile, da pripravijo ocenjevanje z glavnim ciljem poenotiti način priprave kolača, kakršnega so nekoč pekle njihove babice in prababice. Tako so se dogovorile, da bo to zavit kolač, določile, koliko naj bo ajdove moke, kakšna naj bo skuta, kako bogat naj bo nadev. Vsaka stvar šteje, tudi to, kako gospodinja moko popari, pomembno je tudi razmerje med ajdovo in belo moko.

ajdov-kolac
Občina Brežice
Ajdov kolač

Vsakoletno ocenjevanje in razstavo bizeljskega ajdovega kolača pripravijo v želji, da bi jed zaščitili kot priznano lokalno posebnost in da bi pripravo in peko ajdovega kolača ohranili za zanamce ter hkrati izročilo, ter znanje in veščine prenašali na mlajše generacije.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.