Dolenjski list
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Z lokalno in eko hrano do manj izpustov toplogrednih plinov


B. D. G.
11. 4. 2012, 13.45
Posodobljeno
12. 04. 2012 · 12:59
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

eko__posvet_7.jpg
BDG
Zdenka Kramar iz KGZ Novo mesto predstavlja projekt za spodbujanje lokalne oskrbe v Beli krajini. (Foto: BDG)

Okrog 15. ure se bo v novomeški Hiši kulinarike končal posvet v okviru projekta Slovenija znižuje CO2, ki ga vodi Umanotera. Posveta so se udeležili nekateri predstavniki pridelovalcev, zlasti ekološki kmetje, pa tudi množica predstavnikov javnih ustanov, ki so uporabniki in naročniki lokalnih pridelkov in izdelkov.

eko__posvet_2.jpg
BDG

Umanotera je v okviru projekta evidentirala 60 primerov dobrih praks, ki vplivajo na zniževanje CO2 in bo na osnovi njihovih izkušenj predlagala državi ukrepe. 20 med njimi jih je izbrala in jih predstavlja po državi; ena takih predstavitev pa je danes potekala v Novem mestu.

Projekt so predstavili v prvem delu posveta, v katerem so spregovorili še o pomenu ekološkega kmetijstva za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov, Milanka Čanković iz finančnega ministrstva pa je predstavila uredbo za zeleno javno naročanje in še posebej poudarila tisto, kar je pomembno za naročanje živil, pijač in kmetijskih pridelkov.

eko__posvet_3.jpg
BDG

Brigita Zupančič Tisovec iz Zavoda za zdravstveno varstvo Novo mesto je prikazala pomen ekološke hrane za zdravje, Zdenka Kramar iz Kmetijsko-gozdarskega zavoda Novo mesto pa projekt Lokalna oskrba v Beli krajini.

V drugem delu posveta so spoznali dobre prakse s tega področja: učinkovito lokalno oskrbo z ekološkimi živili v šolah in vrtcih v Rimu ter partnersko ekološko kmetovanje v okviru zavoda in portala Ekologičen. Sledila je še delavnica, v kateri so udeleženci poskušali oblikovati priporočila za ukrepe, ki bi spodbujali širjenje dobrih praks.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.