© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Tradicionalno zajtrkovali tudi v krmeljski šoli in vrtcu


P. Podlogar, OŠ Krmelj
4. 12. 2015, 12.20
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

zajtrk_krmelj___01.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Zajtrk_Krmelj - 01
zajtrk_krmelj___06.jpg
Arhiv Dolenjskega lista

Na Osnovni šoli Krmelj smo že peto leto zapored izvedli vseslovenski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. S tem smo želeli doseči več ciljev: osnovni cilji so izobraževati, ozaveščati otroke o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, dati pomen lokalno pridelanim živilom ter kmetijskim dejavnostim v našem okolju.

Ta dan smo v šoli in vrtcu zajtrkovali izključno slovensko hrano. Zajtrk je vseboval bio pirin kruh Pekarne Bruno iz Gabrijel, mleko s kmetije Končina s Polja, med v pridelavi gospoda Kolenca z Vrhka, maslo je priskrbela gospa Kranjc iz Budne vasi, jabolka pa Repovževi iz Šentjanža.

Rdeča nit našega tradicionalnega zajtrka so bila žita – osnova naše prehrane. Na dogodek smo se pripravljali v okviru pouka gospodinjstva, tako da so učenci 6. razreda raziskovali žita, svoje ugotovitve pa predstavili v kulturnem programu. Resne teme o žitih so popestrili pevci mladinskega zbora in učenci razredne stopnje z deklamacijami.

V ta namen smo se vsi učenci, učitelji, gospa ravnateljica ter gostje iz občine in krajevne skupnosti zbrali v večnamenskem prostoru, ki je bil skrbno urejen s pripravljenimi pogrinjki, stene so bile opremljene s plakati, na odru pa so učenci izbirnega predmeta sodobna priprava hrane kuhali poslastico iz koruze.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.