Dolenjski list
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Salame so bile dobre, vina pa tudi


Besedilo in foto: L. Markelj, foto salamijada: M. Kirar
17. 3. 2014, 17.50
Posodobljeno
18. 03. 2014 · 13:55
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

cvickarija024.jpg

Društvo vinogradnikov Škocjan ter Turistično društvo Škocjan sta konec tedna v gostilni Luzar pripravila zabavno prireditev, na kateri so razglasili rezultate ocenjevanja vin in salam ter najboljšim podelili priznanja in nagrade.

cvickarija043.jpg
Priznanja za vina sta podeljevala župan Jože Kapler in predsednik VD Škocjan Franci Matko.

Kot je povedal predsednik škocjanskih vinogradnikov Franci Matko, so se vinogradniki izkazali, saj je v ocenjevanje 74 vinogradnikov prineslo 158 vzorcev, najmanj do zdaj pa je bilo izločenih. Največ je bilo kot vedno cvičkov (68). Vina sta ocenjevali dve strokovni komisiji, ki sta jima predsedovala Samo Hudoklin in Andrej Bajuk.

cvickarija059.jpg
Najboljši pridelovalci cvička.

Najboljši cviček so lani pridelali kar trije vinogradniki, saj so isto oceno – 16,23 - dosegli Marko Kirar iz Dobruške vasi, Marjan Oberč s Hriba v šmarješki občini – oba v Vinjem vrhu, ter Vina Kozinc iz Dolenjih Impolj pri Studencu v Dedni gori. Marko Kirar je bil najboljši še pri vinu zweigelt (17,50) ter modri frankinji (17,67), itd. Na ocenjevanju je najvišjo oceno prejelo vino Martina Martinčiča iz Male Hubajnice, renski rizling, ledena trgatev - sladko, letnik 2009, ki ga je vinogradnik, ki izhaja iz priznane vinogradniško - trsničarske družine iz Šmalčje vasi v šentjernejski občini, pridelal v vinogradu Zrečen dol. (vse rezultate ocenjevanja vin si poglejte v priponki)

Najboljšo salamo naredil Peter Selak

Na 9. škocjansko salamijado je v ocenjevanje prispelo 35 salam, od tega 13 iz škocjanske občine, ostali pa iz šentjernejske in šmarješke doline, sevniškega konca… Kot je povedal Milan Janežič (strokovni komisiji je sicer predsedoval Drago Košak), so bili med njimi trojni državni prvaki, pa tudi prvih deset so sama znana imena. Dva sta presenetila in sta se po nekaj letih spet uvrstila v vrh.

cvickarija016.jpg
Najboljši salamarji.

Najboljšo salamo je izdelal že trikratni državni prvak Peter Selak z Vinice (ocena 54,1), sledijo: Janez Peterlin iz Bele Cerkve (53), Milan Janežič iz Škocjana (52,8), Anton Gorenc z Vinice (52,3), Jože Fabjan iz Dolenjega Gradišča (51,5), Slavko Peterlin iz Vinjega Vrha (51,3), Gregor Škrbina z Vinice (51,1), Dušan Udovč iz Bele Cerkve (50,6), Špela Kunej iz Šentvida pri Stični (50,3) ter Branko Trefalt iz Sevnice (50). V finale slovenske salamijade, ki bo maja v Bistrici ob Sotle, so se iz škocjanske salamijade uvrstili: Peter Selak, Janez Peterlin, Jože Fabjan in Anton Gorenc. Milan Janežič iz Škocjana, Karl Udovč iz Velikih Poljan in Franci Matko iz Malih Poljan so bili razglašeni za najboljše salamarje v škocjanski občini.

Zbrani, ki so napolnili dvorano gostilne Luzar, so preživeli prijeten večer ob zvokih harmonike in ob okušanju salam in vin. Za domač kruh so poskrbele pridne žene salamarjev in vinogradnikov. Prireditev je humorno povezoval Darko Povše.

V priponkah rezultati ocenjevanja vin in salam.

Rezultati salame.

rezultati salame vsi.

Rezultati ocenjevanja vin


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.