Dolenjski list
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

"Poročili" vino in čokolado in dobili čokoladno vino


Besedilo in foto: A. K.
13. 9. 2013, 16.45
Posodobljeno
14. 09. 2013 · 13:15
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

img_5883_000.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
IMG_5883
img_5916.jpg
Emanuela in Aleš Kunej sta ponosna na novo vino, pri katerem gre, kot pravita, za poroko čokolade in vina.
img_5883.jpg
Za osnovo so Kunejevi vzeli kakovostno rdeče vino iz unikatnega sortnega izbora in temno čokolado iz Ekvadorja v dobro preučenem razmerju, ki pa ostaja skrivnost.

Dva tedna pred otvoritvijo čokoladnice na Gradu Rajhenburg so Kunejevi iz brestaniške Hiše trt, vina in čokolade danes javnosti predstavili prav posebno vino, s katerim orjejo ledino tudi v Sloveniji. Čokoladno vino, kot so ga poimenovali, namreč združuje vino in čokolado, po dolgotrajnih poskusih kombiniranja obeh sestavin pa so prišli do harmonične kombinacije, ki je na predstavitvi navdušila tudi zbrane goste.

Družina Kunej je širši javnosti poznana predvsem po pridelavi vina in trsnih sadik. Vinogradniška tradicija pri njih sega vse v konec 19. stoletja, ko so vinogradi in zidanica na Sremiču prišli v Kunejevo posest. Danes se tako pri njih z vinom ukvarja že peta generacija, v tem času pa so se preusmerili tudi na področje čokolade. Kot zavedni Brestaničani so se namreč priključili projektu Trapistin, katerega eden glavnih ciljev je bil obuditev znamenite trapistovske čokolade Imperial.

Izziv je bil velik, saj je bilo o čokoladi znanega le to, da je bila odličnega okusa, kar še vedno znajo povedati tisti starejši prebivalci, ki so jo poskusili. To pa kljub temu ni vzelo poguma njihovi snahi Emanueli, sicer Portugalki, ki je pogumno sprejela izziv. Svoje znanje, ki ga pridobila med študijem živilske tehnologije, je tako dopolnila še z izobraževanjem pri mojstrih izdelovanja čokolade v Franciji in kmalu so izpod njenih rok začeli nastajati nadvse okusni čokoladni izdelki.

To je bil tudi povod, da so Kunejevi prišli na idejo, da dva tradicionalna naravna pridelka, vino in čokolado, združijo v eno. In nastalo je čokoladno vino, ki je sploh prvo tovrstno vino v Sloveniji.

Zanimivo reportažo o tem si lahko preberete v septembrski Živi!


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.