Dolenjski list
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Ocenjevanje žganj, likerjev in sokov


Besedilo in fotografije: M. B.-J.
20. 4. 2013, 18.00
Posodobljeno
22. 04. 2013 · 07:21
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

p1330570_1_1_000.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
p1330574_3_1_000.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
p1330572_2_1_000.jpg
Arhiv Dolenjskega lista

Na domačiji Raztresenovih v Rimu pri Adlešičih so letos enajstič ocenjevali domača žganja, sokove in likerje. Ocenjevanje je pripravilo Sadjarsko društvo Bele krajine v sodelovanju z društvom Rim lan, KGZS–Zavod Novo mesto, Krajinskim parkom Kolpa in Čebelarsko zvezo Bele krajine.

Z ocenjevanjem spodbujajo pridelavo čim boljših žganj in sokov. Dve tričlanski komisiji sta v torek ocenili 22 vzorcev žganj, 24 vzorcev likerjev 20 vzorcev sokov ter izven konkurence 8 vzorcev sokov, mešanih z vini, imenovanih bovli.

Podelitev priznanj in predavanje o tehnologiji predelave sadjevca Tadeje Vodovnik Plevnik je bilo v Rimu včeraj. Najvišjo oceno v skupini žganj je za travarico (19,67 t.) dobil Alojz Toplak z Grada, v skupini likerjev za jegermeister (19,83 t.) Branko Matkovič z Radovičev pri Metliki, v skupini medenih likerjev za domači medeni liker (19,17 t.) Čebelarstvo Veselič iz Čuril pri Metliki, v skupini sokov za marelični sok (19,33 t.) Štefan Gjergjek z Grada in med bovliji Gostišče Veselič iz Podzemlja za bovli-jabolko in metliška črnina PTP (18,50 t.).

V kulturnem programu je zapel kvintet Dolc.

Rezultati ocenjevanja so tudi v priponki.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.