Dolenjski list
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Najboljša je, če jo lomimo s prijatelji


B. D. G.
1. 2. 2013, 18.15
Posodobljeno
03. 03. 2013 · 08:53
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

poga_a.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
poga_a
ocenjevanje_pogac_mbj.jpg
MBJ, arhiv DL
Ocenjevanje belokranjskih pogač (Foto: MBJ, arhiv DL)

Turistično društvo Vigred Metlika je v sodelovanju z Društvom kmečkih žena Metlika pripravilo zloženko Belokranjska pogača. Gre za barvno knjižico v slovenskem in angleškem jeziku, ki opisuje pisne vire o belokranjski pogači in podroben postopek priprave te evropsko zaščitene jedi, ki jo Belokranjci s ponosom ponudijo prijateljem svoje deželice kot dobrodošlico.

Zloženka je izšla v nakladi 5.000 izvodov in je na voljo brezplačno v pisarni TIC Metlika, sporočajo Rudi Vlašič, predsednik TD Vigred, in sodelavki iz TIC Metlika.

Danes ni več skrivnost, da ima peka belokranjske pogače v tej pokrajini že dolgo tradicijo in prehaja iz roda v rod. V zloženki ugotavljajo, da so skupaj z belokranjsko pogačo ljudje popili kozarec vina ali šilce domačega žganja. Tudi ob prodaji vina je gospodinja poleg drugih dobrot ponudila pogačo. Otroci pa so ob pogači lažje dočakali, da je mati vzela iz krušne peči lepo pečen, dišeč kruh, ki ga sicer prvi dan niso smeli jesti.

na_i_vinski_vigredi_1_1_mbj.jpg
MBJ, arhiv DL
Prikaz peke belokranjske pogače na Vinski vigredi v Metliki. (Foto: MBJ, arhiv DL)

Društvo kmečkih žena Metlika, ki je dalo pobudo za zaščito belokranjske pogače kot jedi s tradicionalnim ugledom in je za zaščito tudi poskrbelo, ter TIC Metlika, ki je  koordinator projekta Certificiranje belokranjske pogače, smatrata, da je pogača z zaščito dobila svoj ugled doma in preko meja. Certifikat za peko pogače je doslej prejelo že 30 proizvajalcev iz Bele krajine, Kočevja, Ljubljane, Novega mesta in okolice.

Fotografije v galeriji je poslalo turistično društvo.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.