Na ekološki kmetiji Barborič je vse, kot mora biti

Morda še vedno ne zaupate, da so ekološka živila res zdravo pridelana? Ne veste, kako so kontrolirana? Kaj pomeni veljaven certifikat, ki je za kupca edino zagotovilo, da je kmet ponujeno hrano res pridelal na ekološki način?
Zaradi vseh teh vprašanje je Zveza združenje ekoloških kmetov Slovenije z blagovno znamko Biodar včeraj popoldne na ekološki kmetiji Cvetke Barborič v Gorenji vasi organizirala »dan s kontrolorjem«, saj želijo s takimi akcijami razbliniti nezaupljivost ljudi v eko hrano.
»Vse to skušamo z našimi akcijami promovirati,« pravi Boris Fras, ki vodi projekt Bioužitek. Kot je povedala koordinatorka kontrole ekološkega kmetijstva na Inštitutu za kontrolo in certifikacijo (IKC) Univerze Maribor Nives Adamič Kričaj, ki je na kmetiji Barborič opravila navidezno kontrolo (pravo so opravili prav pred kratkim, bila je uspešna), so pogoji strogi. Vsako kmetijo obvezno kontrolirajo vsaj enkrat na leto, so pa pogoste tudi naključne in nenapovedane kontrole.
Zbrani na ekološki kmetiji Barborič, katere glavna panoga je govedoreja in poljedelstvo, so se prepričali, kako poteka kontrola iz IKC od hleva do njive. Z zanimanjem pa so poskusili tudi ekološke dobrote - pecivo iz pirine moke, kruh brez kvasa in soli, bezgov sok…, ki jih s trudom ustvarja Cvetka Barborič z družino. Ekološko kmetijo ima že deveto leto.
Več o temi v prihodnjem Dolenjskem listu.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se