Knapovska košta ali kako nasititi rudarje



Prikaz težkega življenja knapov, izjemne iznajdljivosti gospodinj, ko jih je z vsakodnevno kalorično popotnico bilo treba pospremiti v rudnik, z željo po vrnitvi iz rovov, je bila osrednja tema včerajšnjega kulinaričnega dogodka v gostilni Vovko na Ratežu pri Otočcu v okviru letošnje pete sezone priljubljenega kuharskega tekmovanja za mlade Kuhna pa to.
V domačem ambientu z vonjem po lokalnih jedeh na visokem nivoju, obdanim s prebujajočo se naravo, so tegobe knapov ostale le med zanimivimi pripovedmi osnovnošolcev. Skupine otrok iz Trbovelj, Radeč in Krmelja so se vživele v čas, ko je poleg srečne vrnitve rudarjev iz rudnika, edini cilj bil nasititi družino, je v sporočilu za javnost zapisala vodja projekta Anka Peljhan.
Strokovna komisija, ki so jo sestavljali Jana Mlakar Adamič, etnologinja iz Zasavskega muzeja Trbovlje in avtorica knjige o prehranski kulturni zgodovini Zasavja, Borut Jakše iz gostilne Jakše in Rok Vovko iz gostilne Vovko, je za ponovno snidenje v finalu izbrala skupini Zajci iz osnovne šole Ivana Cankarja Trbovlje, ki so pripravili kunčji ajmoht kot nekoč in danes ter jabolčne miške, in Knapec iz osnovne šole Krmelj, ki so pripravili jabolčni močnik kot nekoč in danes ter ocvirkove kroglice.
Tekmovanje ostaja na Dolenjskem, jutri bodo v novomeški gostilni Jakše svoje kuharske spretnosti pokazale skupine z Dolenjske.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
