Dolenjski list
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

FOTO: Osnovnošolci z Drske pripravljali ribe


B. D. G.
9. 3. 2013, 11.25
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

kuharji_01.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
kuharji 01
kuharji_16.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Foto: BDG

Kar osem ekip s skupaj 32. tekmovalci, ki so večinoma šestošolci, po eden je iz sedmega in osmega ter trije iz devetega razreda na OŠ Drska v Novem mestu, je včeraj pripravljalo in kuhalo hrano na enem od dveh regijskih tekmovanj na Dolenjskem. Pomerili so se v prostorih Hiše kulinarike v Novem mestu.

Kot je povedala Anka Peljhan iz društva Vesela kuhinja, ki že štiri leta vodi projekt izobraževanja otrok v kulinariki, poskušajo mladim približati ne le kuhanje in recepte, temveč tudi izbiro surovin, pravilne kuharske postopke. 

kuharji_20.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Foto: BDG

Lani so prvič začeli obujati tudi slovensko kulinarično dediščino in pripravili tekmovanje, čeprav, kot pravi Peljhanova, bi sama raje pripravila revijo kuhanja, a je otroke lažje spodbuditi s tekmovanjem. Otroci s pogovori z ljudmi različnih generacij pridejo do starih receptov, ki jih poskušajo tudi uporabiti v praksi.

Na letošnjih regijskih tekmovanjih otroci pripravljajo ribje jedi, in to s sladkovodnimi ribami, zraven pa so pripravili močnate priloge. Po tri najbolj uspešne skupine mladih kuharjev iz vsakega regijskega tekmovanja se bodo udeležile polfinalnega srečanja, najboljši od tam pa še finala.

V naši regiji bo 12. marca še eno regijsko tekmovanje, in sicer na kmetiji Novak v Sadinji vasi pri Dvoru, kjer bo kuhalo 7 skupin osnovnošolcev iz različnih krajev v regiji. Polfinalno tekmovanje za najboljše ekipe Zasavja, Dolenjske in Gorenjske bo 16. aprila v Gostilni pri Šefu, finale 12 skupin pa bo 15. maja na dvorcu Zemono.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.