FOTO: Osnovnošolci z Drske pripravljali ribe


Kar osem ekip s skupaj 32. tekmovalci, ki so večinoma šestošolci, po eden je iz sedmega in osmega ter trije iz devetega razreda na OŠ Drska v Novem mestu, je včeraj pripravljalo in kuhalo hrano na enem od dveh regijskih tekmovanj na Dolenjskem. Pomerili so se v prostorih Hiše kulinarike v Novem mestu.
Kot je povedala Anka Peljhan iz društva Vesela kuhinja, ki že štiri leta vodi projekt izobraževanja otrok v kulinariki, poskušajo mladim približati ne le kuhanje in recepte, temveč tudi izbiro surovin, pravilne kuharske postopke.

Lani so prvič začeli obujati tudi slovensko kulinarično dediščino in pripravili tekmovanje, čeprav, kot pravi Peljhanova, bi sama raje pripravila revijo kuhanja, a je otroke lažje spodbuditi s tekmovanjem. Otroci s pogovori z ljudmi različnih generacij pridejo do starih receptov, ki jih poskušajo tudi uporabiti v praksi.
Na letošnjih regijskih tekmovanjih otroci pripravljajo ribje jedi, in to s sladkovodnimi ribami, zraven pa so pripravili močnate priloge. Po tri najbolj uspešne skupine mladih kuharjev iz vsakega regijskega tekmovanja se bodo udeležile polfinalnega srečanja, najboljši od tam pa še finala.
V naši regiji bo 12. marca še eno regijsko tekmovanje, in sicer na kmetiji Novak v Sadinji vasi pri Dvoru, kjer bo kuhalo 7 skupin osnovnošolcev iz različnih krajev v regiji. Polfinalno tekmovanje za najboljše ekipe Zasavja, Dolenjske in Gorenjske bo 16. aprila v Gostilni pri Šefu, finale 12 skupin pa bo 15. maja na dvorcu Zemono.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se