Dolenjski list
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

FOTO: Najboljšo županjino obaro skuhali Čehi


Besedilo in foto: L. Markelj
16. 6. 2012, 20.10
Posodobljeno
18. 06. 2012 · 06:16
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

obara001.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
OBARA001
imgp3596.jpg
Zmagovalna ekipa iz češke občine Toplice nad Bečvou z belocerkovškimi vinogradniki pri delu.

Kot je že navada, je tudi ob 5. občinskem prazniku prva dama občine Šmarješke Toplice Bernardka Krnc povabila na kuhanje t.i. županjine telečje obare.

imgp3589.jpg
Mešati, mešati... pa še kaj dodati...

Danes dopoldne so se tako v kulinaričnih sposobnostih na prireditvenem prostoru pod šotorom v Šmarjeti preizkusile tri ekipe, poleg domače iz občine Šmarješke Toplice z Društvom kmečkih žena Šmarjeta, še pobrateni občini, češka Toplice nad Bečvou, ki so ji priskočili na pomoč vinogradniki iz Bele Cerkve, ter prekmurska občina Cankova, ki je kuhala ob pomoči Turističnega društva Šmarješke Toplice.

imgp3594.jpg
Gasilska fotografija sodelujočih.

V treh urah je vsem uspelo pripraviti odlično jed, tako da strokovna komisija v sestavi Drago Košak, Zora Pušonjič in Elizabeta Verščaj (slednja je bila predsednica), ni imela lahkega dela. »Vsi so se res potrudili in bili inovativni, odločale so malenkosti,« je povedala Verščajeva. Poleg okusa jedi so ocenjevali tudi ureditev delovnega mesta, tematsko pripravo omizja, tehnologijo predelave živil ter izgled in inovativnost jedi. Zlato kuhalnico so si prislužili Čehi, srebrno Prekmurci iz Cankove in bronasto domačini.

Ob koncu so seveda vsi sodelujoči poskusili županjine obare, ki so bile različne, a vse okusne, z njimi pa so pogostili tudi upokojence iz občine, ki so pred tem imeli mašo v cerkvi sv. Marjete v Šmarjeti. Sledilo je druženje na tradicionalnem letnem srečanju.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.