Bila je nekoč žbularija ...


Sinoči se je v Gostišču Veselič v Podzemlju odvil drugi večer v sklopu dogodkov Bilo je …. Ob toplem kaminu in v prijetnem vzdušju gostišča se je Toni Gašperič pogovarjal s tremi gostjami iz Gribelj: Mojco Črnič, Frančiško Filak in Anico Totter.
Beseda je tokrat tekla o gojenja »žbula« v tamkajšnjih krajih ter o tem, zakaj Gribeljcem še danes pravijo Žbularji. Frančiška Filak je v sočni narečni govorici ob pomoči voditelja razkrila svoje spomine na čase, ko so vaščani še na veliko pridelovali čebulo, jo sušili, pletli v vence in jo z vozovi vozili v prodajo daleč naokrog - vse do Ribnice, Kočevja in Sodražice ter tudi na hrvaško stran do Karlovca.

Njena hčerka Anica Totter v žbularijo ni več hodila, zato pa danes vodi gribeljske kmečke žene, ki v okviru svojega društva poskušajo obujati spomine na žbularijo, po svojih močeh pridelovati čebulo belokranjko, zbirati recepte s čebulo in še kaj.
Mojca Črnič, tudi sama doma iz Gribelj, sicer agronomka po izobrazbi, je številnim obiskovalcem večera, predstavila knjižico Gribeljski žbul, ki so jo izdali v okviru študijskega krožka pri ZIK Črnomelj, pa tudi sicer dodala še nekaj zanimivih informacij o pridelavi čebule na gribeljsko-krasinskem območju ter o žlahtnenju avtohtone gribeljske čebule, ki je potem postala belokranjka.
Gostišče Veselič je ob dogodku postreglo "nekaj žbulnega", kot so zapisali v vabilu, to so bili prigrizki s čebulo: slanina s kolobarji čebule, pogača s čebulo, palačinke s čebulnim nadevom, čebulni namaz, in ajdova potica z ocvirki in čebulo.
Dogodek je popestril še David Starašinič, sicer Frančiškin vnuk, harmonikar iz šole Martina Težaka, Ljudska knjižnica Metlika pa je ob tem pripravila priložnostno razstavo knjig, ki si jih je bilo mogoče izposoditi, in ponudila brezplačen vpis.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se