Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
nedelja, 26. januar 2025
15:00 30 let ansambla Frančič: Z glasbo iz roda v rod (tudi ob 18.00), KCPT Šentjernej
ponedeljek, 27. januar 2025
07:00 - 11:00 Krvodajalska akcija za krajane Podgrada, bolnišnica Novo mesto
17:00 Predavanje: Varni v prometu, avla OŠ Grm Novo mesto
18:00 Pogovor z Matjažem in Izarjem Lunačkom ter podelitev bralne značke za odrasle, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
19:00 Predstavitev pesniške zbirke "Lilith" Dragice Čarne, Osrednja knjižnica Trebnje
VečBela krajina
nedelja, 26. januar 2025
15:00 Predavanje Jožeta Medleta o zamolčani medicini dr. Hamerja, KC Semič
ponedeljek, 27. januar 2025
17:00 Okrogla miza ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta ''Krizna žarišča današnjega časa – vzroki za nehumanost'', MC Metlika
18:00 Ustvarjalni ponedeljki, MC Metlika
torek, 28. januar 2025
18:00 Tematski večeri: Kuralti, semiški narodni buditelji, Muzejska hiša Semič
sreda, 29. januar 2025
07:00 - 13:00 Krvodajalska akcija, telovadnica vrtca Metlika
VečPosavje
torek, 28. januar 2025
18:00 Ženske brez filtra - komedija, KD Krško
sreda, 29. januar 2025
16:00 Vodstvo po razstavi in pogovor: 50 let temeljev za nuklearko, KD Krško
17:00 Vodstvo po razstavi ''Odmaknjeni pogledi'', Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki
četrtek, 30. januar 2025
10:00 Sledi umtnosti: Dopoldansko druženje ob umetnosti, Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki
17:00 Hrestač - glasbeno baletna pravljica, Kulturna dvorana Sevnica
Več11.1.2025 | 17:40 | R. N.
Trebnje - Leto je naokoli in članice Društva podeželskih žena (DPŽ) Tavžentroža so v kulturnem domu Trebnje znova, že enajstič, pripravile društveno razstavo kruha in kvašenih izdelkov. Dve strokovni komisiji sta pod drobnogled vzeli 126 vzorcev, od tega jih je 14 prejelo bronasto, 39 srebrno, kar 73 pa zlato priznanje. Mari Jakše, Vanja Peterlin in Martina Lindič Hrovat so osvojile prav vseh 80 možnih točk.
Da bi peka kruha doma ostala tradicija in lepa navada, si prizadevajo v DPŽ Tavžentroža. »Tako kot so nas babice naučile, me to znanje prenašamo naprej na mlajše. Ponosne smo, da so v ocenjevanje kruh prinesli tudi iz šol in vrtcev,« je povedala predsednica društva Nada Zorec, ki je vesela, da so v ocenjevanje prejele toliko različnih vzorcev. »Prav vsak kruh je narejen z ljubeznijo, kakšno priznanje je dobil, sploh ni tako pomembno,« je še dodala.
Vaja dela mojstra
Večina je posegla po najvišjem priznanju. Dve zlati je osvojila Vanja Peterlin iz Zabukovja pri Mirni, in sicer za ržen in bel pšenični kruh, slednji je prejel tudi vse točke. »Prvič mi je to uspelo. Zelo sem bila presenečena, ko so me omenili. Da ti uspe speči takšen kruh, moraš kar vaditi, tako da ti pečica 'crkne',« je v smehu povedala Vanja, ki se ji je letos res zgodilo, da je pečica prenehala delovati. Še dobro, da je imela še eno.
Na vprašanje, kako speči zmagoviti kruh, odgovarja, da pravzaprav nekega posebnega recepta nima. »Pomembna je dobra moka, pa spretne roke. Treba je delati počasi in z ljubeznijo. Jaz že od malega rada doma pečem kruh. Prvi je bil sicer trd kot beton, vendar vaja dela mojstra. Pečem različne vrste kruha, pri nas ga v trgovini ne kupujemo,« pravi Vanja Peterlin, ki je sicer kuharica v podjetju TEM Čatež.
Vzame si čas za peko kruha
Povsem na vrhu se je znašla tudi Martina Lindič Hrovat iz Krmelja, ki jo je predsednica Aktiva kmečkih žena Tržišče Fani Borštnar, ko so imele delavnico peke poprtnikov, spodbudila, da prvič na ocenjevanje prinese svoj kruh. »Ker so bili nedavno prazniki, sem naredila praznični kruh. Očitno mi je kar uspelo. Ko pečem, si vedno vzamem čas. Testo mora dobro vzhajati, prostor mora biti primerno topel, ti pa ne smeš biti živčen, drugače ne bo uspelo,« je recept, ki se ga Martina drži.
Naučila od mame, ki je v krušni peči spekla pet hlebcev
Že večkrat je na ocenjevanju kruha sodelovala in nekajkrat dosegla tudi vse točke Mari Jakše iz Malega Podljubna, ki pa se je prvič udeležila razstave v Trebnjem. »Povabila me je ena članica DPŽ Tavžentroža, pa sem si rekla, da poskusim. Spekla sem bel pšenični kruh. Vsaki gospodinji svetujem, naj se peke kruha loti z ljubeznijo, veliko dobre volje, potrebne so dobre sestavine, vzeti si moraš tudi čas. Rada imam, če so poleg mene vnuki, marsikaj jih naučim. Za kruh potrebujem okoli tri ure, od tega se eno uro samo peče v pečici. Prvih deset minut ga pečem na 250 stopinj Celzija, nato zmanjšam na 200 stopinj Celzija,« je svoj recept razkrila Mari, ki se je veliko naučila od mame, ki je v krušni peči naenkrat lahko spekla kar pet hlebcev.
Vse boljši in boljši
»Kruh ni le hrana, je simbol truda, potrpežljivosti in ljubezni, ki ga v pripravo vlagajo pridne in skrbne roke,« je poudaril predsednik obeh ocenjevalnih komisij Janez Turk. Tudi letos ocenjevalci niso imeli lahkega dela. Ocenjevali so zunanji videz sredice, vonj skorjice in sredice ter okus in topnost skorje in sredice. »Na splošno smo ugotovili, da se je kakovost kruhov občutno izboljšala glede na pretekla ocenjevanja,« je izpostavil Turk in vsem zbranim navrgel tudi nekaj napotkov za naprej.
Trebanjska županja preskočila izziv
Razstave sta se med drugim udeležili tudi trebanjska županja Mateja Povhe in podžupanje Občine Mokronog – Trebelno Snežka Bizjak. Obe je lani župan Občine Mokronog Trebelno mag. Franc Glušič izzval, da letos prineseta svoj kruh na ocenjevanje. »Odločila sem se, da preskočim ta izziv, prepuščam ga mojstricam, sama pa sem raje na tem mestu v drugi funkciji,« je povedala županja, ki je marljive članice DPŽ Tavžentroža pohvalila, da že vrsto let pripravljajo to razstavo, na katero so lahko vsi ponosni.
Podžupanja Občine Mokronog - Trebelno Snežka Bizjak se je opogumila in prinesla kruh na ocenjevanje. Osvojila je zlato priznanje.
Snežka Bizjak pa je Glušičev izziv sprejela in prinesla kruh, ki je osvojil zlato priznanje. »V življenju si moraš upat, potem so zagotovo tudi rezultati. Včasih dvomiš v svoje sposobnosti, ali bi se izpostavil ali ne. Sem se kar opogumila in z veseljem spekla kruh iz pirine moke,« je povedala podžupanja, ki sicer doma večkrat zamesi testo iz različnih vrst moke. »Škoda, da ni bilo župana danes tukaj, da bi mi osebno čestital. A je odsoten zaradi osebnih zadev, prepričana sem, da mi bo čestital v ponedeljek zjutraj, ko se srečamo na kolegiju,« je še dodala.
Galerija (55)
Slika 1: Vanja Peterlin (levo) in Mari Jakše. (vse fotografije R. N.)
Slika 2: Predsednica DPŽ Tavžentroža Nada Zorec.
Slika 3: Tudi Martina Lindič Horvat je dosegla vse točke.
Slika 4: Predsednik ocenjevalnih komisij Janez Turk.
Slika 5: Podžupanja Občine Mokronog - Trebelno Snežka Bizjak se je opogumila in prinesla kruh na ocenjevanje. Osvojila je zlato priznanje.
1/55: IMG_3514
2/55: IMG_3516
3/55: IMG_3519
4/55: IMG_3524
5/55: IMG_3525
6/55: IMG_3526
7/55: IMG_3530
8/55: IMG_3534
9/55: IMG_3540
10/55: IMG_3543
11/55: IMG_3549
12/55: IMG_3553
13/55: IMG_3554
14/55: IMG_3557
15/55: IMG_3562
16/55: IMG_3571
17/55: IMG_3578
18/55: IMG_3587
19/55: IMG_3589
20/55: IMG_3591
21/55: IMG_3593
22/55: IMG_3594
23/55: IMG_3598
24/55: IMG_3599
25/55: IMG_3601
26/55: IMG_3604
27/55: IMG_3606
28/55: IMG_3609
29/55: IMG_3622
30/55: IMG_3625
31/55: IMG_3628
32/55: IMG_3630
33/55: IMG_3634
34/55: IMG_3637
35/55: IMG_3639
36/55: IMG_3643
37/55: IMG_3644
38/55: IMG_3650
39/55: IMG_3652
40/55: IMG_3653
41/55: IMG_3654
42/55: IMG_3655
43/55: IMG_3656
44/55: IMG_3657
45/55: IMG_3658
46/55: IMG_3659
47/55: IMG_3660
48/55: IMG_3661
49/55: IMG_3662
50/55: IMG_3663
51/55: IMG_3664
52/55: IMG_3665
53/55: IMG_3666
54/55: IMG_3670
55/55: IMG_3675
Povezane objave
Ocene komentarjev