Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
petek, 22. november 2024
17:00 Državno prvenstvo v športni gimnastiki, ŠD Leona Štuklja Novo mesto
18:00 Odprtje razstave Alenke Venišnik, Galerija Ulti Novo mesto
18:00 Odprtje razstave Peter in Borut Simič - dialog generacij, Dolenjski muzej Novo mesto
19:00 Komedija: Na zdravje, KKC Dolenjske Toplice
19:30 Tin Vodopivec: Elektro Banana, KCJT Novo mesto
VečBela krajina
petek, 22. november 2024
17:00 Predavanje Bogastvo orhidej (kukavičevk) Slovenije in Bele krajine, ZIK Črnomelj
18:00 Jesenske delavnice - ponovna uporaba tekstila, Vaško središče Osojnik
18:00 Osrednja slovesnost ob prazniku Občine Metlika, KD Metlika
19:00 Impro predstava "Morilec jaz, ti ali on?", KC Semič
19:00 Pogovor s Tomažem Miheličem o knjigi: To ni še ena knjiga o Caminu, Knjižnica Črnomelj
VečPosavje
petek, 22. november 2024
11:15 Predavanje dr. Luke Ilića: Čezmejni reformator: Istran Matija Vlačič Ilirik (Matthias Flacius Illyricus), Viteška dvorana Brežice
16:00 Prevzem vozila za gašenje in reševanje z višin, GD Sevnica
18:00 30 let DBV Katana, dvorana KS Globoko
18:30 Posvet - mladi in kultura, Mencingerjeva hiša Krško
19:00 Predstavitev jamarskih raziskav v Krškem hribovju, Zavod Svibna Brezovska Gora
Več29.10.2024 | 14:00 | M. L.
Bizeljsko - Na Bizeljskem so v nedeljo pripravili 18. ocenjevanje in razstavo ajdovega kolača. V ocenjevanje je prispelo 18 kolačev, za katere so podelili tri zlata priznanja, enajst srebrnih in štiri bronasta.
Zlata priznanja so prejele Sabina Kostevc iz aktiva kmetic Globoko, Anica Črnelič in Jožica Putrih, obe iz aktiva Bizeljsko. Predsednica Društva kmetic Brežice Zdravka Kampijut, ki je vodila prireditev, je vesela, da mlada generacija nadaljuje tradicijo peke ajdovega kolača. Tokrat sta kolača pripravila tudi osnovnošolca Tilen Mihelin in Boštjan Kranjc. Na prireditvi so podelili več zahval, med drugimi nekdanji predsednici Društva kmetic Brežice Slavki Preskar in Mileni Vranetič, ki je bila ena glavnih pobudnic za razvoj prireditve Bizeljski ajdov kolač. Vranetičeva to prireditev vidi kot povezovanje kuharske dediščine širšega območja, nekdanje dežele Bizeljsko.
Prireditve se je tudi tokrat udeležil velik strokovni poznavalec ajde dr. Ivan Kreft. Veseli ga tolikšna pozornost ajdi, ki jo izkazujejo z ocenjevanjem in razstavo bizeljskega ajdovega kolača. »Lepo je, da tako vzdržujejo tradicijo. Posebej me veseli, da je vsako leto večja udeležba, tako pri kolačih kot občinstvu, ki se tukaj zbere,« je rekel.
Kakšno prihodnost napoveduje ajdi v slovenski prehrani? »To je zdravo živilo. Mislim, da se bo v skrbi za zdravo, raznovrstno prehrano ajdove jedi upoštevalo čedalje bolj,« je dejal dr. Ivan Kreft.
Ob razstavi ajdovih kolačev so pripravili tudi nekaj stojnic z lokalnimi pridelki in rokodelskimi izdelki. .
Prireditev je tudi tokrat glasbeno popestril Vilko Urek, s katerim je zapela žena Zofija.
Galerija (28)
Slika 1: Po razglasitvi rezultatov ocenjevanja ajdovih kolačev
Slika 2: Zdravka Kampijut, dr. Ivan Kreft in Milena Vranetič
Slika 3: Ob razstavi ajdovih kolačev so pripravili tudi nekaj stojnic z lokalnimi pridelki in rokodelskimi izdelki. .
1/28: 1730097326039
2/28: 1730097326098
3/28: IMG_8223
4/28: IMG_8224
5/28: IMG_8225
6/28: IMG_8226
7/28: IMG_8227
8/28: IMG_8230
9/28: IMG_8231
10/28: IMG_8232
11/28: IMG_8233
12/28: IMG_8234
13/28: IMG_8235
14/28: IMG_8237
15/28: IMG_8238
16/28: IMG_8242
17/28: IMG_8243
18/28: IMG_8246
19/28: IMG_8248
20/28: IMG_8249
21/28: IMG_8250
22/28: IMG_8251
23/28: IMG_8252
24/28: IMG_8255
25/28: IMG_8256
26/28: IMG_8257
27/28: IMG_8258
28/28: IMG_8259
Povezane objave
Ocene komentarjev