dolenjska

Prijave za občinske štipendije do 26. septembra

31.8.2024 | 19:50 | M. K.

Mirna - Ob izteku počitnic je Občina Mirna že 13. leto zapored objavila razpis za podelitev štirih občinskih štipendij za novo šolsko/študijsko leto. Prijave so odprte do 26. septembra.

Mirna (Foto: arhiv občine)

Mirna (Foto: arhiv občine)

Pravilnik o podeljevanju štipendij v Občini Mirna je bil sprejet leta 2012. Od takrat občina letno podeli po štiri štipendije za šolsko oz. študijsko leto, praviloma dve dijaški (125 evrov) in dve študentski (160 evrov). »Zaradi števila prijavljenih na posamezno stopnjo izobraževanja smo v preteklosti že podelili tudi tri dijaške in eno študentsko. Štipendije podeljujemo za eno šolsko oziroma študijsko leto, pri čemer vsakdo lahko ponovno kandidira. Niso pa združljive z drugimi štipendijami, na primer kadrovsko, državno ali Zoisovo. Naša želja je, da s štipendijo finančno pomagamo nadarjenim mladim, ki ne prejemajo druge štipendije, do želene izobrazbe in morda kasneje tudi zaposlitve v domači občini,« pojasnjuje mag. Valerija Jarm, ki je na mirnski občinski upravi zadolžena za družbene dejavnosti. 

Na razpis se lahko prijavijo dijaki in študentje iz občine, ki so imeli v preteklem šolskem letu povprečje ocen najmanj 3,6 (dijaki) oziroma 8,0 (študenti). Poleg učnega uspeha se skladno s pravilnikom upošteva tudi letnik, v katerega so kandidati vpisani, ter najboljši državni oziroma mednarodni uspeh na izvenšolskih dejavnostih v preteklem šolskem oziroma študijskem letu (izobraževanje, kultura, umetnost in šport), točke pa prinašajo tudi nagrade, priznanja ali drugi javni in odmevni dosežki, ki so vezani na dokumentirano in dokazljivo delovanje posameznika v organizacijah in društvih oziroma v širšem družbenem okolju.

V 12 letih je občina podelila 48 štipendij za dijake in študente, ki so se izobraževali tako na strokovnih šolah kot gimnazijah ter široki paleti družboslovnih in naravoslovnih študijskih programov. Iz proračuna je tako v tem času za štipendije skupaj zagotovila 76.000 evrov.

Zvočni zapisi

Valerija Jarm

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava