namig za premik

Planinska tura na Špik (2472m) in Prisojnik (2547m), zbor pri OŠ Bršljin

31.8.2024 | 04:00

Sobota in nedelja 31. avgust in 1. september 2024

Bliža se konec poletne planinske sezone, zato vas vabim, da s Pohodniškim društvom Novo mesto v dveh dneh osvojimo dva veličastna vrhova v Julijskih Alpah. Razgledi z omenjenih vrhov so v lepem vremenu nepozabni. Naše akcije podpira Mestna občina Novo mesto.

ODHOD:

Dobimo se pri OŠ Bršljin ob 4. uri, od koder se bomo odpeljali v Kranjsko Goro, oziroma do parkirišč pred začetkom vršiške ceste.

1. dan: S parkirišča se bomo usmerili v Krnico, kjer bo možno dotočiti vodo, od tu pa levo v smeri Špika. Pot nas bo sprva vodila ob hudourniški grapi, v nadaljevanju pa sledi vzpon na Tarmanove žlefe in Lipnico. Sledil bo krajši spust in še končni vzpon na vrh. Po postanku se bomo spustili v dolino skozi Kačji graben . Dnevne hoje bo predvidoma 9 - 10 ur. Sledila bo vožnja na Vršič, kjer se bomo namestili v Poštarskem domu. Po namestitvi pa bo večerja z druženjem in počitek.

2. dan: Po zajtrku se bomo odpravili po zelo zahtevni Kopiščarjevi poti skozi prednje okno na Prisojnik. Po postanku, razgledih, malici in fotografiranju bo sledil sestop po Slovenski poti nazaj na Vršič. Za premagovanje 1000 višinskih metrov in sestop bomo predvidoma potrebovali 7 - 8 ur hoje.

Trudimo se, da v naravi ne delamo škode (trganje rož, lomljenje vej…) in ne povzročamo hrupa. Odpadke odnesimo s sabo v dolino.

POVRATEK:

V Novo mesto se bomo vrnili v nedeljo v zgodnjih večernih urah.

OPREMA:

Potrebovali boste vremenu primerno opremo za visokogorje: uhojene visoke pohodne čevlje, čelado, plezalni pas in samovarovalni komplet, pohodne palice, topla oblačila, kapo, rokavice. Ne pozabite tudi na zaščito proti soncu in rezervno perilo. Obvezno imejte s sabo tudi zdravstveno izkaznico, osebni dokument in planinsko izkaznico, sicer ne bo možno uveljavljati popusta za člane PZS. Posteljnina je vračunana v ceni.

HRANA:

Hrano, prigrizke in pijačo za po poti imejte s sabo. V Poštarskem domu bo možno dobiti pijačo, večerjo in zajtrk, oziroma polpenzion.

CENA:

Strošek prevoza, vodenja in nočitve za člane Pohodniškega društva Novo mesto bo 70 €.

PRIJAVE:

Prijave in informacije do zasedenosti, oziroma najkasneje do srede 28.8.2024 na:

Martin.luzar64@gmail.com ali tel: 041 800 876.

VODENJE:

Za vodenje bomo poskrbeli vodniki PZS v Pohodniškem društvu Novo mesto, vodja bova Martin Luzar in Božo Mlakar, ob tej priložnosti bosta naša vodnika Roman Makše in Igor Cibic vsak na eni turi opravljal pripravništvo za višjo stopnjo v vodništvu.

Za Pohodniško društvo Novo mesto pripravil Martin Luzar.

POJDIMO SKUPAJ VARNO V GORE.

Lep planinski pozdrav,

PDNM

‹ nazaj