dolenjska

Straška jesen letos z naslovom Otroštvo na vasi

29.8.2024 | 15:00 | Besedilo in fotografije: M. Ž.

Straža - Turistično društvo Straža skupaj z Občino Straža pripravlja že 38. Straško jesen, največjo turistično prireditev v kraju. Prireditev je obarvana etnološko, saj že vsa leta skrbi, da se ohranjajo stari običaji in navade, bogat program, ki se mu pridružujejo tudi domača društva in posamezniki, bo zelo raznolik.

Z leve: Martin Krštinc, predsednik PGD Vavta vas, Alojz Turk, predstavnik Veteranske godbe Kulturno umetniškega društva Orkestraža, Pavel Vidic, predsednik TD Straža, in župan Dužan Krštinc

Z leve: Martin Krštinc, predsednik PGD Vavta vas, Alojz Turk, predstavnik Veteranske godbe Kulturno umetniškega društva Orkestraža, Pavel Vidic, predsednik TD Straža, in župan Dužan Krštinc

Kaj vse prinaša letošnja Straška jesen so na današnji novinarski konferenci predstavili župan Dušan Krštinc, Pavel Vidic, predsednik Turističnega društva Straža, Alojz Turk, predstavnik Veteranske godbe Kulturno umetniškega društva Orkestraža, in Martin Krštinc, predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Vavta vas.

Straška jesen se že začela že včeraj, nadaljevala se bo danes zvečer z zaključnim koncertom poletnih glasbenih uric Pihalnega orkestra Straža, jutri dopoldan bodo še nekoliko okrasili center Straže, vrhunec dogajanja pa bo kot vedno doživela s tradicionalno povorko v središču kraja, ki bo prihodnjo nedeljo, 8. septembra, letos pa bo nosila naslov Otroštvo na vasi.

Naj med dogodki izpostavimo tradicionalni pohod v soboto v jamo Velika prepadna, ki jo bodo ob tej priložnosti vavtovški gasilci tudi osvetlili, zvečer pa se bo dogajanje preselilo v Kulturni dom Straža, kjer bo 12. tekmovanje v igranju diatonične harmonike za pokal Straške jeseni. Pričakujejo 30 tekmovalcev, ki bodo tekmovali v štirih starostnih skupinah.

Utrinek iz lanskoletne žetve in metve prosa.

Utrinek iz lanskoletne žetve in metve prosa.

V nedeljo sledi tradicionalna žetev in metev prosa, letos bo na dveh lokacijah, in sicer žetev na domačiji Drčar v Podgori, metev pa Kmetiji Vidic. Prihodnji četrtek vabijo na okroglo mizo na temo Sobivanje z bobrom, v petek, 6. septembra, pa na odprtje razstave Straža pred 30. leti, ki jo bo na avtobusni postaji v Straži postavil domačin, mednarodno priznan fotograf Borut Peterlin.

Festival veteranskih godb Slovenije

Sobotno dogajanje prihodnjega osrednjega vikenda bo zaznamovala že 12. likovna kolonija na kmetiji Vidic in 16. Festival veteranskih godb Slovenije, ki bo potekal pod geslom Lep pozdrav mladi, od nas starejših. Slavnostni govornik na festivalu bo tudi državni sekretar na ministrstvu za kulturo mag. Marko Rusjan.

Festivala se bo glede na prijave udeležilo šest veteranskih orkestrov iz Slovenije, otroški pevski zbor OŠ Vavta vas in skupina mažoretk iz Novega mesta, v programu pa bo sodelovala tudi glasbena šola Lipičnik. Veteranski orkestri bodo ob 13. uri imeli tudi nastope po vaseh, in sicer bo Veteranska godba KD Mengeš nastopila pri cerkvi Marije vnebovzete v Dolenji Straži, godba veteranov Štajerske Ervina Hartmana pri bivšem baru Racman v Vavti vasi, godba KD ljubljanski veterani pri baru Zamorček v centru Straže, godba veteranov za 3. življenjsko obdobje Velenje pri mladinskem domu v Rumanji Vasi in godba veteranov Žalec pri vaškem domu na Drganjih selih. Člani veteranske godbe Kulturnega društva Orkestraža pa bodo spremljali nastopajoče godbe.

Tradicionalna povorka leta 2023

Tradicionalna povorka leta 2023

Osrednja prireditev z nastopom vseh sodelujočih in razglasitvijo ambasadorjev veteranskih godb bo ob 16. uri v Straži. Kot posebnost naj omenimo, da bo prvič v 16. letih samostojno nastopili tudi najstarejši - ambasadorji godb, godbeniki stari nad 80 let, ki so v povprečju gotovo najstarejša glasbena skupina v Sloveniji.

Povorka in veselica

V nedeljo, kot že zapisano, sledi etnološki prikaz otroštva nekoč - kako so potekale otroške igre, varstvo, vzgoja in pouk. Obiskovalci bodo lahko videli, kaj je otroke izoblikovalo, kako so se naučili prevzeti odgovornost in spretnosti za življenje. V sami povorki se bodo sprehodile tudi narodne noše, sodelovala bo otroška folklorna skupina Brbučki, vrtec Žabice iz Zaloga, mažoretke, povorka starodobnikov, rimski vitezi, prijateljska društva …

Dogajanje bodo, kot se spodobi za konec, sklenili z vrtno veselico Prostovoljnega gasilskega društva Vavta vas. Za zabavo bo poskrbel ansambel Topliška pomlad, kot gostje pa bodo nastopili še člani ansambla Gašperji.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava