gospodarstvo

Gen: Praksa iz tujine potrjuje realno oceno investicijske vrednosti Jeka 2

29.8.2024 | 11:20 | STA

Ljubljana/Krško - Podrobnosti projekta gradnje novih blokov jedrske elektrarne Dukovany na Češkem zaradi primerljivosti s Slovenijo potrjujejo realnost ocenjene investicijske vrednosti Jeka 2, poudarjajo v družbi Gen energija. V prid Jeku 2 govorijo tudi nove študije o poplavni varnosti, tveganjih glede uvoza jedrskega goriva in ravnanju z jedrskimi odpadki.

Vizualizacija projekta JEK2 (GEN energija)

Vizualizacija projekta JEK2 (GEN energija)

Češka vlada je za gradnjo dveh novih blokov jedrske elektrarne Dukovany nedavno izbrala korejsko družbo KHNP. Ameriški Westinghouse in francoski EDF sta se kot neizbrana ponudnika na odločitev sicer pritožila. Gre za reaktor z močjo 1000 megavatov, njegova vrednost pa je ocenjena na 7,9 milijarde evrov. Vsi trije ponudniki so sicer tudi v igri za dobavo reaktorske tehnologije za Jek 2.

"To je s stališča investicijske vrednosti projekta pomembno tudi za Slovenijo, saj je interna ocena ekonomike Gen energije pokazala, da bi en blok jedrske elektrarne z identično močjo stal približno 9,3 milijarde evrov," je na včerajšnjem srečanju z novinarji v Ljubljani dejal generalni direktor Gen energije Dejan Paravan.

Kot je poudaril, so naročili tudi mednarodno recenzijo, ki bo preverila vse izračune in uporabljene predpostavke ekonomike. "Končana bo pred referendumom o Jeku 2," je napovedal. Posvetovalni referendum o projektu drugega bloka krške nuklearke (Jek 2) naj bi po napovedih izvedli konec novembra.

V Gen energiji so včeraj predstavili tudi tri nove študije o izvedljivosti, varnosti in drugih vidikih projekta Jeka 2. Prva se nanaša na poplavno varnost. Kot je pojasnila inženirka Pia Fackovič Volčanjk iz Gen energije, integralne karte razredov poplavne nevarnosti kažejo, da pretoki Save in drugih bližnjih vodotokov v nobenem primeru ne morejo ogroziti predvidene lokacije drugega bloka. Napovedala je tudi nove celostne hidravlične analize za dokazovanje poplavne varnosti.

Drugo poročilo se nanaša na oceno finančnih in varnostnih tveganj, povezanih z uvozom jedrskega goriva. Kot je poudarila inženirka Kaja Zupančič, jedrsko gorivo v primerjavi z elektrarnami na tekoča, plinasta ali trdna fosilna goriva predstavlja razmeroma majhen delež stroškovne cene električne energije. Sloveniji zanesljivo oskrbo z jedrskim gorivom po njenih besedah zagotavlja tudi članstvo v organizaciji Euratom.

Na svetovni ravni so na voljo zadostne zaloge urana za podporo nadaljnji uporabi jedrske energije ter za pomembno rast jedrskih kapacitet za proizvodnjo električne energije in druge namene. Glede na trenutne letne potrebe po uranu identificirani viri zadostujejo za več kot 130 let. Če bi izkoriščali vse konvencionalne in nekonvencionalne vire, bi se čas, za katerega zadostujejo znane zaloge, podaljšal na več kot 300 let, je dejala.

Pomemben del projekta Jeka 2 so tudi možnosti ravnanja z radioaktivnimi odpadki, ki nastanejo med obratovanjem in po zaključku življenjskega cikla elektrarne, ter z izrabljenim jedrskim gorivom. Na to se nanaša tretja študija, ki je po besedah inženirke Eve Bahčič pokazala, da bodo objekti za odlaganje nizko in srednje radioaktivnih odpadkov v Sloveniji v času obratovanja Jeka 2 že zgrajeni in vzpostavljeni, treba pa bo ustrezno povečati njihove zmogljivosti.

V Gen energiji sicer trenutno med drugim pripravljajo javni razpis za pripravo dokumentacije v povezavi z državnim prostorskim načrtom za predvideno lokacijo Jeka 2, okoljskega poročila in študije variant. Objavljen bo v kratkem.

Gradivo v povezavi z državnim prostorskim načrtom in idejno rešitvijo tudi usklajujejo z izvajalci, ministrstvom za okolje, podnebje in energijo ter ministrstvom za naravne vire in prostor. Pobudo za izdelavo državnega prostorskega načrta bodo predvidoma dopolnili do konca septembra.

Septembra pričakujejo tudi ponudbe in pogajanja glede študije izvedljivosti projekta Jeka 2. K pripravi ponudb so povabili vse omenjene velike zahodne ponudnike tehnološke opreme.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava