kronika

Okrepljene aktivnosti: ste opazili več policistov na terenu?

22.7.2024 | 14:50 | M. K.

Na območju Policijske uprave Novo mesto (Dolenjska, Posavje in Bela krajina) so policisti v zadnjem obdobju obravnavali povečano število premoženjskih kaznivih dejanj, predvsem tatvin, pa tudi gostitev nasilnih ravnanj posameznikov na prireditvah in na drugih javnih krajih in kršitev, ki so motile občane (kršitve povezane s hrupom in predvajanjem glasne glasbe, druge kršitve javnega reda in miru in kurjenje v naravnem okolju). S prilagojeno organizacijo dela in povečano prisotnostjo policistov so uspeli zagotavljati javni red in mir in do hujših kršitev ni prišlo, so danes sporočili s PU Novo mesto in dodali, da so prisotnost okrepili predvsem na območjih, ki so varnostno bolj obremenjena.

Foto (tudi spodaj v fotogaleriji): arhiv PU Novo mesto

Foto (tudi spodaj v fotogaleriji): arhiv PU Novo mesto

Pri zagotavljanju javnega reda in miru, kontroli cestnega prometa in preprečevanju kaznivih dejanj so poleg policistov policijskih postaj PU Novo mesto sodelovali tudi kriminalisti Sektorja kriminalistične policije, policisti Posebne policijske enote PU Novo mesto, vodniki službenih psov PP VSP Novo mesto in policisti konjeniki. Širše območje so pregledovali tudi s pomočjo policijskega helikopterja.

Okrepljene aktivnosti izvajajo zadnjih deset dni in v tem času so izvedli 759 ukrepov. Dnevno so policisti prisotni na varnostno obremenjenih območjih, opravili so številne razgovore s prebivalci in jih pozivali k doslednemu upoštevanju predpisov. Vzpostavili so stike z okoliškimi prebivalci, predstavniki lokalnih skupnosti in jih obveščali o aktivnostih ter jih spodbujali k prijavam kaznivih in drugih motečih ravnanj.

S področja javnega reda in miru so na varnostno obremenjenih območjih opravili 28 intervencij in kršiteljem izdali 28 plačilnih nalogov, zoper dva kršitelja je bilo zaradi nadaljevanja s prekrškom pod vplivom alkohola in neupoštevanja ukaza policista odrejeno pridržanje do iztreznitve. V 56 primerih so v okviru zakonsko določenih pogojev ugotavljali identiteto oseb.

Obravnavani sta bili dve kršitvi predvajanja glasne glasbe (vzpostavljen je bil javni red in izdana plačilna naloga), prijavljena so bila štiri streljanja, ki pa jih policisti na kraju z vsemi izvedenimi aktivnosti – zbiranje obvestil, pregledi okolice, niso mogli potrditi. Zaradi vse več tatvin poljščin so opravljali kontrole območij, kjer so tudi v preteklosti obravnavali tatvine, in pri nadzoru uporabljali brezpilotne letalnike.

Okrepljene aktivnosti: ste opazili več policistov na terenu?

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto so v tem obdobju obravnavali več kaznivih dejanj. Na Okrožno državno tožilstvo Novo mesto so zoper 30-letnega osumljenca podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja razžalitve. Podali so kazenske ovadbe tudi zoper pet osumljencev z območja Šentjerneja in Trebnjega zaradi vlomov v prodajalne in zoper dva osumljenca iz Črnomlja, prav tako zaradi vloma v poslovne prostore.

Okrepljene aktivnosti: ste opazili več policistov na terenu?

V devetih primerih so ugotovili kršitve iz pristojnosti drugih prekrškovnih organov (predvsem kurjenje v naravnem okolju), podani so bili predlogi za uvedbo postopkov. Policisti se namreč odzovejo in ukrepajo tudi ob ugotovljenih kršitvah, katerih obravnava ni v neposredni pristojnosti policije, pojasnjujejo na PU. V takem primeru so o tem obvestili drug prekrškovni organ, različne inšpekcijske službe in druge organe (gre za zanemarjanje otrok, neobiskovanje osnovne šole, beračenje, kampiranje v naravnem okolju, kurjenje in sežiganje odpadkov itd.).

S področja prometne varnosti so na varnostno obremenjenih območjih in v neposredni bližini ustavili in kontrolirali 278 vozil in ugotovili 143 kršitev voznikov in zoper njih izvedli ustrezne ukrepe. V devetih primerih so zasegli vozila, saj vozniki niso izpolnjevali pogojev za udeležbo v cestnem prometu.

S področja preventivne dejavnosti so policisti opravili 34 kontrol v trgovskih centrih in 57 na kopališčih, kjer so ''s svojo prisotnostjo preprečevali odklonska ravnanja in zaposlene seznanjali z ukrepi za zagotavljanje varnosti,'' so zapisali na PU.

Okrepljene aktivnosti: ste opazili več policistov na terenu?

Na podlagi odredb pristojnih organov so privedli pet oseb, opravljene so bile tri hišne preiskave. V eni preiskavi so našli in zavarovali posušene rastlinske delce, saj obstaja sum na prepovedano drogo – konopljo.

''Policisti nadaljujejo z okrepljenimi aktivnostmi, katerih namen je odkrivanje in preprečevanje vseh oblik protipravnih in motečih ravnanj in izboljšanje občutka varnosti ljudi,'' so še zapisali v sporočilu za javnost na Policijski upravi Novo mesto.

‹ nazaj

Galerija (11)

policija nadzor (1)
policija nadzor (10)
policija nadzor (11)
policija nadzor (2)
policija nadzor (3)
policija nadzor (4)
policija nadzor (5)
policija nadzor (6)
policija nadzor (7)
policija nadzor (8)
policija nadzor (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava