gospodarstvo

FOTO: Obrtna cona Jama urejena in odprta

13.7.2024 | 12:00 | Besedilo in foto: M. Ž.

Jama pri Dvoru - V sklopu praznovanja praznika občine Žužemberk so včeraj popoldne odprli obrtno cono Jama, ki leži ob istoimenski vasi ob regionalni cesti, glavni prometni povezavi med Kočevjem in Novim mestom.

Slavnostni trak so prerezali (z leve): direktor podjetja Eltim Darko Perko, direktor podjetja Keko oprema Anton Konda, državni sekretar na ministrstvu za kohezijo Marko Koprivc in župan Jože Papež.

Slavnostni trak so prerezali (z leve): direktor podjetja Eltim Darko Perko, direktor podjetja Keko oprema Anton Konda, državni sekretar na ministrstvu za kohezijo Marko Koprivc in župan Jože Papež.

Cona, velika dobre tri hektarje, je bila leta v mirovanju, občina pa se je pod županovanjem Jožeta Papeža lotila njene parcelacije in dejanskega urejanja. Prvo parcelo je občina leta 2021 prodala podjetniku Dejanu Jakši iz Semiča, ki se ukvarja s predelavo lesa, lani pa je mednarodno priznano žužemberško podjetje Keko Oprema, ki proizvaja visokotehnološke stroje, kupilo preostala razpoložljiva zemljišča, kar je, kot je dejal župan v nagovoru, omogočilo nadaljnji razvoj cone.

»To je projekt, ki simbolizira trdo delo, vztrajnost in predanost k našemu skupnemu sodelovanju,« je poudaril župan in se zahvalil vsem, ki so sodelovali pri njegovi hitri uresničitvi, domačinom in sosedom za strpnost in potrpežljivost pri zahtevnih gradbenih delih in ureditvi vse potrebne infrastrukture, vključno z dostopno cesto z zavijalnim pasom, ki jih je opravilo podjetje Eltim iz Gabrovčeca, pa tudi ministru za kohezijo Aleksandru Jevšku in državnemu sekretarju Marku Koprivcu, ki sta se zelo potrudila, da je občina za ureditev pridobila 516.000 evrov. Sicer je celotno opremljanje cone vključno z ureditvijo ceste z zavijalnim pasom stalo približno 2,5 milijona evrov.

Obrtna cona Jama se nahaja ob regionalni cesti, glavni prometni povezavi med Kočevjem in Novim mestom.

Obrtna cona Jama se nahaja ob regionalni cesti, glavni prometni povezavi med Kočevjem in Novim mestom.

»Verjamem, da bo cona Jama prinesla veliko novih priložnosti in razvojnih možnosti za našo občino. Današnji dogodek je šele začetek,« je povedal župan Papež.

»Župan, vi ste zahvaljevali nam, da smo zagotovili delež sredstev, jaz bom pa rekel, da se predvsem zahvaljujem vam, tako občini kot vsem ostalim investitorjem, ki skrbite za to, da se dejansko v praksi udejanja in izvaja regionalni razvoj, da na nek način skrbite, da je Slovenija policentrično razvita,« je besede zahvale vrnil Marko Koprivc in dodal, da so sredstva zagotovo dosegla svoj pravi namen in da so s to investicijo na dosegli velik napredek v razvoju Žužemberka in okolice.

Podjetje Keko oprema je zbranim v nekaj besedah predstavil njen direktor Anton Konda, v cono pa so vstopili, ker so se zaradi novih naročil s področja zelene energije morali v prostorsko okrepiti, v prihodnosti pa se bodo še kadrovsko okrepili. Gre za proizvodnjo strojev za izdelavo visokotemperaturnih elektroliznih celic za proizvodnjo zelenega vodika.

Pogled na visoko tehnološka stroja, ki ju je Keko oprema že testirala v novih prostorih.

Pogled na visoko tehnološka stroja, ki ju je Keko oprema že testirala v novih prostorih.

»Osnovni namen investiranja v nove prostore je bila potreba po izdelavi in testiranju strojev večjih dimenzij, ker v obstoječih prostorih sploh nimamo možnosti postaviti takšne stroje. Tudi logistično smo bili onemogočeni, tako da smo že med gradnjo koristili nov skladiščni prostor poleg novega proizvodnega obrata, ki je praktično že končan,« je dejal in dodal, da imajo v načrtu, da bi celotno podjetje preselili iz Žužemberka v cono Jama na del, ki je še na razpolago. V novih prostorih so že testirali stroje za končnega kupca.

Pomembno pridobitev za občino je blagoslovil župnik Franc Vidmar.

‹ nazaj

Galerija (33)

cona jama01, cona_jama01
cona jama02, cona_jama02
cona jama03, cona_jama03
cona jama05, cona_jama05
cona jama06, cona_jama06
cona jama07, cona_jama07
cona jama08, cona_jama08
cona jama09, cona_jama09
cona jama10, cona_jama10
cona jama11, cona_jama11
cona jama12, cona_jama12
cona jama13, cona_jama13
cona jama14, cona_jama14
cona jama15, cona_jama15
cona jama21, cona_jama21
cona jama23, cona_jama23
cona jama24, cona_jama24
cona jama26, cona_jama26
cona jama28, cona_jama28
cona jama34, cona_jama34
cona jama35, cona_jama35
cona jama37, cona_jama37
cona jama40, cona_jama40
cona jama41, cona_jama41
cona jama42, cona_jama42
cona jama43, cona_jama43
cona jama45, cona_jama45
cona jama47, cona_jama47
cona jama52, cona_jama52
cona jama53, cona_jama53
cona jama54, cona_jama54
@@@cona_jama56
cona_jama57

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava