Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
petek, 31. januar 2025
18:00 Art kino: Prazne mreže/ Leere Netze, KCJT Novo mesto
18:00 Odprtje gostujoče razstave Andrej Perko - Minevanja, Dolenjski muzej Novo mesto
19:00 Predavanje: Podzemni svet v Občini Žužemberk, dvorana Trajberk Dvor
19:00 Burns Night, LokalPatriot Novo mesto
20:00 Art kino: Vsi odtenki svetlobe/ All We Imagine as Light, KCJT Novo mesto
VečBela krajina
petek, 31. januar 2025
17:00 Dobrodelna prireditev Jasna 2025, telovadnica OŠ Mirana Jarca Črnomelj
18:00 Dobrodelni koncert ''Stopimo skupaj'', KC Semič
sobota, 1. februar 2025
17:00 30. obletnica Oldtimer kluba Bela krajina, Gostilna Štajdohar Črnomelj
18:00 Komedija: Poroka čistilke Marije (Tone Partljič), KC Semič
nedelja, 2. februar 2025
16:00 Kjer pravljice oživijo: Lutkovna predstava "Medved in mali", KD Metlika
VečPosavje
petek, 31. januar 2025
18:00 - 22:00 Luksuz festival poceni filma, Valvasorjeva knjižnica Krško
20:00 Koncert Kontra-Alba - Vita Mavrič in Jani Kovačič, KD Krško
sobota, 1. februar 2025
10:00 Kegljanje, Državno prvenstvo kadetinje posamezno U-19, Kegljišče Športna dvorana Brežice
13:00 - 22:00 Luksuz festival poceni filma, KD Krško
nedelja, 2. februar 2025
16:00 Prva nedelja v muzeju: Vodstvo barok v Posavju in Viteška dvorana, Posavski muzej Brežice
Več18.6.2024 | 11:30 | STA; M. K.
Ljubljana - Z Michelinovimi zvezdicami se letos ponaša deset slovenskih restavracij, ena več kot lani. Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2024 obdržala najvišje priznanje, tri zvezdice, restavracija Milka s kuharskim mojstrom Davidom Žefranom je obdržala dve, še osem restavracij se jih ponaša z eno. Med njimi je novinka Restavracija Pavus.
Po eno zvezdico so obdržale restavracije Cob iz Portoroža, kjer ustvarja Filip Matjaž, Hiša Linhart iz Radovljice, kjer ustvarja Uroš Štefelin, Hiša Denk z Gregorjem Vračkom (Zgornja Kungota), ljubljanska Restavracija Strelec z Igorjem Jagodicem, Grič z Luko Koširjem (Šentjošt nad Horjulom), Dam z Urošem Fakučem (Nova Gorica) in Gostilna pri Lojzetu s Tomažem Kavčičem (Vipava). Prvič pa je zvezdico pridobila restavracija Pavus z Markom Pavčnikom (Grad Laško).
Osem restavracij se ponaša z zeleno zvezdico za trajnost, s čimer se Slovenija znova uvršča na prvo mesto med evropskimi državami po številu zelenih Michelinovih zvezdic na prebivalca, so sporočili iz Slovenske turistične organizacije (STO).
ZELENA ZVEZDICA
Z zeleno zvezdico se ponašajo celjska Galerija okusov z Markom Magajnejem, Gostilna Krištof iz Predoselj z Urošem Gorjancem, Gostilna Repovž iz Šentjanža z Gregom Repovžem, Grič iz Šentjošta nad Horjulom z Luko Koširjem, Hiša Linhart iz Radovljice z Urošem Štefelinom, Mahorčič iz Kozine s Ksenijo Krajšek Mahor in Špacapanova hiša iz Komna z Agom Špacapanom.
Zeleno zvezdico je obdržala tudi Hiša Franko, ki je tako ena od 145 restavracij na svetu s tremi zvezdicami in 33. restavracija na svetu, ki se ponaša tako s tremi kot z zeleno zvezdico hkrati.
V izboru Bib Gourmand je letos uvrščenih 10 restavracij, in sicer Gostilna in vinoteka Faladur, Gostilna na Gradu, Gostilna Rajh, Gostilnica Ruj, Jožef, Kodila, Lalu, Mahorčič, Restavracija Majerca in Restavracija Triangel.
VODNIK
V vodnik je skupno uvrščenih 63 restavracij. Izbranih (selected) je 43 restavracij. Nove v tem izboru so A3 (Brestanica), Miza za štiri (Zgornja Polskava), Pen klub (Ljubljana) ter Repovž.
Ob tem pa so v vodnik kot izbrane uvrščene še AFTR, Altrokè, Breg, B-Restaurant, City Terasa, Danilo, Dvor Jezeršek, Etna, Galerija okusov, Georgie Bistro, Gostilna AS, Gostilna Francl, Gostilna Krištof, Gostilna Vovko, Gredič, Hiša Krasna, Hiša Torkla, JB Restavracija, Julijana, Kendov Dvorec, Kogo, Landerik, MAK, Ošterija Debeluh, Otočec Castle, Peti 181, Restavracija 1906, Restavracija Calypso, Restavracija CUBO, Restavracija Hotela Marina, Restavracija Sedem, Restavracija Shambala, Rizibizi, Sophia, Stara Gostilna, Sushimama, Špacapanova hiša, Vila Planinka in Vila Podvin.
"Slovenija je privlačna, zelena turistična destinacija z gostoljubnimi prebivalci in kakovostno turistično ponudbo. V svetu se naša država vse bolj uveljavlja kot vrhunska gastronomska destinacija," je ob objavi rezultatov dejal državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Dejan Židan.
Čestital je vsem nagrajencem in izrazil prepričanje, da je v Sloveniji še veliko vrhunskih gastronomskih ustvarjalcev, ki so ostali prezrti in bi si prav tako zaslužili uvrstitev v vse pomembne svetovne gastronomske vodnike. "Veliko vas prisega na trajnost in lokalne sestavine, iz katerih ustvarite prave kulinarične mojstrovine, ki jih odlično dopolnijo vrhunska vina slovenskih vinarjev," so Židana v sporočilu za javnost povzeli na STO.
Generalna direktorica direktorata za turizem na gospodarskem ministrstvu Dubravka Kalin je poudarila, da obiskovalce v vsakem kotičku Slovenije pričakajo gostoljubni ljudje, lepa narava, bogata kulturna dediščina in vrhunska kulinarika. "Do nedavnega smo to poznali domačini in turisti, od leta 2020 pa so nekatere naše vrhunske restavracije uvrščene v Michelinov vodnik in nas kot gastronomsko destinacijo spoznava ves svet," je dejala.
Kot je dodala direktorica STO Maja Pak Olaj, so pred šestimi leti v slovenskem turizmu prepoznali odličnost in hiter razvoj slovenske gastronomije ter se strateško odločili, da jo pri preboju na svetovni oder podprejo s sodelovanjem z gastronomskimi vodniki z največjimi dosegi.
"To zavezo smo tudi uresničili in tako v sodelovanju z globalno priznano znamko Michelin že peto leto nagrajujemo odličnost, kakovost in trajnost slovenske gastronomije. Od prvega leta, ko je zvezdice prejelo šest restavracij, do danes, ko 10 restavracij nosi skupno 13 zvezdic, smo s pomočjo Michelina zabeležili milijonske dosege, zanimanje za slovensko gastronomijo pa se je izredno povečalo," so povzeli Pak Olaj.
Izpostavila je trajnostna prizadevanja, ki se odražajo tako v osmih zelenih Michelinovih zvezdicah kot v 66 restavracijah, ki se v zeleni shemi slovenskega turizma ponašajo z znakom Slovenia Green Cuisine.
Slika 1: Družina Repovž (Foto: gostilna-repovz.si)
Povezane objave
Ocene komentarjev