Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
sreda, 3. julij 2024
10:00 Počitniška sreda v muzeju: Olimpijada, Dolenjski muzej Novo mesto
10:00 - 12:00 POLETnice: Delavnica izdelave lesene ladjice, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
10:00 Otroški svet 2024 - Slastna tortica, Park rastoče knjige Novo mesto
17:00 Krka Outdoor festival - kolesarska tura s Tadejem Golobom in pogovorni večer o Jadralnem klubu NM, Goga in KCJT Novo mesto
četrtek, 4. julij 2024
10:00 - 12:00 POLETnice: Delavnica izdelave družabne igre, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
VečBela krajina
četrtek, 4. julij 2024
20:00 Teo Collori in Momento Cigano ter Custodio Castelo & Ana Paula Goncalves, grajsko dvorišče Metlika
petek, 5. julij 2024
17:00 Rojstni dan Hiše dobrot Bele krajine, Mestni trg Metlika
18:00 Odprta vrata - Društvo vinogradnikov Semič, Štefanov trg 7 Semič
20:00 Poletni večeri pred KC Semič - Štrbunk v poletje, ploščad pred KC Semič
sobota, 6. julij 2024
10:00 Pravljica pod čudežnim drevesom, vrt pred knjižnico Črnomelj
VečPosavje
sreda, 3. julij 2024
15:00 - 20:00 Festival mladih - Dan za družine, Grad Sevnica
19:00 Ana Desetnica - Ana Krška 2024 (festival uličnega gledališča), pred KD in Mestni park Krško
četrtek, 4. julij 2024
19:00 Odprtje gostujoče razstave Mestnega muzeja Idrija, Posavski muzej Brežice
20:00 FKK 2024: Okrogla miza in nastop skupine Freekind (22.00), Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki
20:00 Adrijana Jelen: Blizu (koncert), atrij Mencingerjeve hiše - PRESTAVLJENO Krško
Več18.6.2024 | 11:30 | STA; M. K.
Ljubljana - Z Michelinovimi zvezdicami se letos ponaša deset slovenskih restavracij, ena več kot lani. Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2024 obdržala najvišje priznanje, tri zvezdice, restavracija Milka s kuharskim mojstrom Davidom Žefranom je obdržala dve, še osem restavracij se jih ponaša z eno. Med njimi je novinka Restavracija Pavus.
Po eno zvezdico so obdržale restavracije Cob iz Portoroža, kjer ustvarja Filip Matjaž, Hiša Linhart iz Radovljice, kjer ustvarja Uroš Štefelin, Hiša Denk z Gregorjem Vračkom (Zgornja Kungota), ljubljanska Restavracija Strelec z Igorjem Jagodicem, Grič z Luko Koširjem (Šentjošt nad Horjulom), Dam z Urošem Fakučem (Nova Gorica) in Gostilna pri Lojzetu s Tomažem Kavčičem (Vipava). Prvič pa je zvezdico pridobila restavracija Pavus z Markom Pavčnikom (Grad Laško).
Osem restavracij se ponaša z zeleno zvezdico za trajnost, s čimer se Slovenija znova uvršča na prvo mesto med evropskimi državami po številu zelenih Michelinovih zvezdic na prebivalca, so sporočili iz Slovenske turistične organizacije (STO).
ZELENA ZVEZDICA
Z zeleno zvezdico se ponašajo celjska Galerija okusov z Markom Magajnejem, Gostilna Krištof iz Predoselj z Urošem Gorjancem, Gostilna Repovž iz Šentjanža z Gregom Repovžem, Grič iz Šentjošta nad Horjulom z Luko Koširjem, Hiša Linhart iz Radovljice z Urošem Štefelinom, Mahorčič iz Kozine s Ksenijo Krajšek Mahor in Špacapanova hiša iz Komna z Agom Špacapanom.
Zeleno zvezdico je obdržala tudi Hiša Franko, ki je tako ena od 145 restavracij na svetu s tremi zvezdicami in 33. restavracija na svetu, ki se ponaša tako s tremi kot z zeleno zvezdico hkrati.
V izboru Bib Gourmand je letos uvrščenih 10 restavracij, in sicer Gostilna in vinoteka Faladur, Gostilna na Gradu, Gostilna Rajh, Gostilnica Ruj, Jožef, Kodila, Lalu, Mahorčič, Restavracija Majerca in Restavracija Triangel.
VODNIK
V vodnik je skupno uvrščenih 63 restavracij. Izbranih (selected) je 43 restavracij. Nove v tem izboru so A3 (Brestanica), Miza za štiri (Zgornja Polskava), Pen klub (Ljubljana) ter Repovž.
Ob tem pa so v vodnik kot izbrane uvrščene še AFTR, Altrokè, Breg, B-Restaurant, City Terasa, Danilo, Dvor Jezeršek, Etna, Galerija okusov, Georgie Bistro, Gostilna AS, Gostilna Francl, Gostilna Krištof, Gostilna Vovko, Gredič, Hiša Krasna, Hiša Torkla, JB Restavracija, Julijana, Kendov Dvorec, Kogo, Landerik, MAK, Ošterija Debeluh, Otočec Castle, Peti 181, Restavracija 1906, Restavracija Calypso, Restavracija CUBO, Restavracija Hotela Marina, Restavracija Sedem, Restavracija Shambala, Rizibizi, Sophia, Stara Gostilna, Sushimama, Špacapanova hiša, Vila Planinka in Vila Podvin.
"Slovenija je privlačna, zelena turistična destinacija z gostoljubnimi prebivalci in kakovostno turistično ponudbo. V svetu se naša država vse bolj uveljavlja kot vrhunska gastronomska destinacija," je ob objavi rezultatov dejal državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Dejan Židan.
Čestital je vsem nagrajencem in izrazil prepričanje, da je v Sloveniji še veliko vrhunskih gastronomskih ustvarjalcev, ki so ostali prezrti in bi si prav tako zaslužili uvrstitev v vse pomembne svetovne gastronomske vodnike. "Veliko vas prisega na trajnost in lokalne sestavine, iz katerih ustvarite prave kulinarične mojstrovine, ki jih odlično dopolnijo vrhunska vina slovenskih vinarjev," so Židana v sporočilu za javnost povzeli na STO.
Generalna direktorica direktorata za turizem na gospodarskem ministrstvu Dubravka Kalin je poudarila, da obiskovalce v vsakem kotičku Slovenije pričakajo gostoljubni ljudje, lepa narava, bogata kulturna dediščina in vrhunska kulinarika. "Do nedavnega smo to poznali domačini in turisti, od leta 2020 pa so nekatere naše vrhunske restavracije uvrščene v Michelinov vodnik in nas kot gastronomsko destinacijo spoznava ves svet," je dejala.
Kot je dodala direktorica STO Maja Pak Olaj, so pred šestimi leti v slovenskem turizmu prepoznali odličnost in hiter razvoj slovenske gastronomije ter se strateško odločili, da jo pri preboju na svetovni oder podprejo s sodelovanjem z gastronomskimi vodniki z največjimi dosegi.
"To zavezo smo tudi uresničili in tako v sodelovanju z globalno priznano znamko Michelin že peto leto nagrajujemo odličnost, kakovost in trajnost slovenske gastronomije. Od prvega leta, ko je zvezdice prejelo šest restavracij, do danes, ko 10 restavracij nosi skupno 13 zvezdic, smo s pomočjo Michelina zabeležili milijonske dosege, zanimanje za slovensko gastronomijo pa se je izredno povečalo," so povzeli Pak Olaj.
Izpostavila je trajnostna prizadevanja, ki se odražajo tako v osmih zelenih Michelinovih zvezdicah kot v 66 restavracijah, ki se v zeleni shemi slovenskega turizma ponašajo z znakom Slovenia Green Cuisine.
Slika 1: Družina Repovž (Foto: gostilna-repovz.si)
Povezane objave
Ocene komentarjev