bela krajina

V lipovem gaju ob Žabovujčku

17.6.2024 | 19:30 | M. Glavonjić

Metlika - Ni ga Metličana, ki ne bi vedel, kje je Sušica, z drevesi zakrit predel pred mestom, nedaleč od metliške enote doma starejših občanov. Še ne tako daleč nazaj je bila to s ščavjem zaraščena dolinica, mimo katere pelje ožja poljska pot, po kateri so na vsake toliko časa švigale divje živali v iskanju hrane.

Na sliki: Helena in Tone Slanc, Ančka Gomolj, Jakobina Pahor Pugelj,  Milan Kremesec, Tone Černič, Andrej Grabrijan in Niko Ovniček. Sadita  Mirjam Bezek Jakše in Katarina Černič. (Foto: Tone Jakše)

Na sliki: Helena in Tone Slanc, Ančka Gomolj, Jakobina Pahor Pugelj, Milan Kremesec, Tone Černič, Andrej Grabrijan in Niko Ovniček. Sadita Mirjam Bezek Jakše in Katarina Černič. (Foto: Tone Jakše)

»Dovolj imam tega,« se je utrnilo Antonu Černiču, vsestranskemu Metličanu, ki je med drugim leta 1996 organiziral prvi sprehod okoli Metlike. Tudi mestni praznik je bil njegova ideja. V roke je vzel orodje, se usedel v stroj in začel temeljito čistiti dober hektar velik družinski »plac«, kjer je na robu postavil ribnik Žabovujček, to je sicer staro metliško ime za žabjega paglavca, ki je skoraj že izumrlo. ...

Ta »plac« ima od leta 2008 posebno žlahtnost. Vedno poln idej je Tone namreč takrat v Sušici zbral »mularijo«, ki je imela v rojstnem listu kot kraj rojstva zapisano Metliko.

Na zapuščenem zemljišču je vsestranski Anton Černič obljudil večnamenski prostor z ribnikom, igriščem in družabnim prostorom – »Mularija« zasadila belo metliko – Knjiga in himna

Celoten članek lahko preberete v elektronski obliki Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava