Levstikovi nagradi za življenjsko delo Desi Muck in Kamili Volčanšek

7.6.2023 | 18:30

Desa Muck si je že pred leti našla dom v Mokronogu. (Foto: arhiv; N. Keder)

Desa Muck si je že pred leti našla dom v Mokronogu. (Foto: arhiv; N. Keder)

Ljubljana - Založba Mladinska knjiga je Levstikovi nagradi za življenjsko delo namenila pisateljici, dramatičarki, igralki in publicistki, naturalizirani Mokronožanki Desi Muck ter akademski slikarki in ilustratorki, Brežičanki Kamili Volčanšek. Levstikovo nagrado za izvirno leposlovno delo je namenila pisateljici Suzani Tratnik ter za izvirne ilustracije ilustratorki Ani Zavadlav.

Kot piše v utemeljitvi, je Desa Muck, dobitnica Levstikove nagrade za življenjsko delo za izvirno leposlovje, ena izmed najbolj samosvojih sodobnih ustvarjalk za otroke in mladino na Slovenskem. Na humoren in luciden način odslikava vsakdanje življenje in nam neprisiljeno pokaže, kaj je prav in kaj ne. V svojih zgodbah zna biti ostra in neprizanesljiva, pa tudi pogumna. Loteva se aktualnih in včasih še vedno tabuiziranih tem - družinskih odnosov, odnosa do živali, spolnosti, drog, samospoznavanja, osamljenosti, prijateljstva in ljubezni, hlastanja po uspehu in moči, samopodobe, strahu, veselja in žalosti.

Napisala je več kot 60 literarnih del za otroke, mladino in odrasle, mnoga so večkrat ponatisnjena. Prevedena so v nemški, angleški, hrvaški, srbski, romunski, češki, slovaški, madžarski in romski jezik. Prejela je številna priznanja in nagrade, med njimi večernico (1998) za knjigo Lažniva Suzi, Levstikovo nagrado za zbirko zgodb Anica (2005) ter uvrstitev na častno listo IBBY (2006) za knjigo Anica in velike skrbi.

Ob prejemu nagrade je Desa Muck o svojem ustvarjanju povedala, da je to njen poklic in od tega živi, zato se tudi tako velike količine njenih besedil "povsod po svetu valjajo". Kot je še povedala, večinoma piše o temah, ki jo osebno zanimajo in za katere misli, "da če bi jih obdelala, da bi verjetno tudi drugim koristilo, če bi jih prebrali". "Imam močno željo po sporočanju in zgleda, da imam neko pedagoško čakro, ki se jo trudim zatreti, ampak mi vsake toliko časa ven useka," se je pošalila.

Kamila Volčanšek (Foto: arhiv DL; I. V.)

Kamila Volčanšek (Foto: arhiv DL; I. V.)

Kamilo Volčanšek, dobitnico Levstikove nagrade za življenjsko delo za izvirne knjižne ilustracije, z založbo Mladinska knjiga povezuje lepa zbirka slikaniških in ilustriranih knjig. Že na začetku ilustratorske poti je za slikanico Kralj Drozgobrad Jakoba in Wilhelma Grimma prejela Levstikovo nagrado, ki sta ji sledili Smrekarjeva nagrada za življenjsko delo in nagrada Ivane Kobilca za življenjsko delo. Ilustrirala je raznovrstna besedila sodobnih pravljičarjev: Itala Calvina, bratov Grimm, Hansa Christiana Andersena, slovenske ljudske pripovedi. Antologija Sončnica na rami, pesmi za otroke od Frana Levstika do danes z njenimi ilustracijami spada med klasiko sodobne ilustrirane književnosti za otroke in mlade.

Kamila Volčanšek s posluhom za različne pripovedne prostore vzpostavi inovativne kulise dogajalnih prostorov in pokrajin. Njen barvni likovni svet je živopisen, bogata kostumografija in detajli vzbudijo radovednost, barvna pokrajina nas popelje v pravljičnost, med drugim piše v utemeljitvi nagrade.

Nagrajenka je o svojem ustvarjanju povedala, da se ukvarja tako s slikarstvom kot ilustracijo, da pa ne more ustvarjati sočasno obojega. Pri ilustraciji "stokrat prebere tekst, pa če ga pozna že od ne vem kdaj", nato "stvari počasi prihajajo" in nato si izbere nekaj likov. Pri slikanicah in tudi pri slikah naredi ogromno risb, jih tudi zavrže, včasih je in včasih ni zadovoljna, kombinira. Kot je še povedala, je lahko navdih vse okoli nas, denimo človek, ki ga sreča na cesti.

STA; M. K.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava