Seviqc 2023: Josetxu Obregón, grad Brežice

23.8.2023 | 19:00

23.8.2023 (sreda)

19:00, Grad Brežice

Festivalski predtakt

Klepet s Josetxujem Obregónom

20:00, Grad Brežice

Josetxu Obregón (ES): violončelo

CelloEvolution: Katera je bila prva skladba, napisana za solo violončelo? Kaj je bilo skomponirano, preden je Bach ustvaril svoje izjemne suite za solo violončelo? Ta vprašanja so gnala violončelista Josetxuja Obregóna, da se je posvetil začetkom solistične literature za svoj inštrument. Te začetke najdemo v mestu Bologna, ki je s svojima sijajnima Capella Musicale in Accademio Filarmonico odločilno prispevalo k razvoju violine in violončela. Obregón predstavlja dva ricercara Domenica Gabriellija iz leta 1688 kot prvi posebni deli za solo violončelo brez spremljave. Nadaljnje postaje na poti od Bologne do Cöthna do vrhunca tega žanra s šestimi Bachovimi suitami so skladbe Vitalija, Gallija, de Ruva, Dall’Abaca, Supriana in Colombija. Obregón predstavlja tudi Bachova dela, vendar na nenavaden način: iz vsake Bachove suite vzame po en plesni stavek in jih nato – kot slogovno primerjavo – umesti med dela iz svoje italijanske antologije.

25.8.2023 (petek)

19:00, Grad Snežnik

Festivalski predtakt

Klepet s Tadejo Pance, Urško Kastelic, Ano Novak, Nadio Magister, Blažko Mraz, Tomažem Šinigojem, Miho Šinigojem in Borisom Šinigojem

20:00, Grad Snežnik

Nova Schola Labacensis (SI): Tadeja Pance (sopran), Urška Kastelic (sopran), Ana Novak (sopran), Nadia Magister (mezzosopran kot gost), Blažka Mraz (kljunasta flavta), Tomaž Šinigoj (violina, viola), Miha Šinigoj (violončelo), Boris Šinigoj (romantična kitara)

Schubertiade An Die Musik. Koncertni program sestoji iz historično zveste obuditve tako imenovane Schubertiade, večera samospevov ter večglasnih pesmi ob spremljavi romantične kitare in instrumentalih skladb Franza Petra Schuberta ter sodobnikov Ivana Eugena Padovca, Václava Tomáša Matějke in Heinricha Augusta Marschnerja iz preloma 18. v 19. stoletje. Poleg štirih izjemno mladih nadarjenih pevk ob spremljavi romantične kitare v sestavu Nova Schola Labacensis tokrat nastopajo še odlični solisti na kljunasti flavti, violini, violi in violončelu.