Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
ponedeljek, 30. december 2024
09:00 Ustvarjalna delavnica za otroke »Decembrska čarovnija«, Kulturni dom Straža
18:00 Prednovoletni pohod z baklami po Straži, železniška postaja Straža
20:30 Advent 2024 - Magnifico, Glavni trg Novo mesto
23:00 After Glavni trg: Matter, LokalPatriot Novo mesto
torek, 31. december 2024
22:00 Advent 2024 - silvestrovanje s Kingstoni in Balkan Boysi, Glavni trg Novo mesto
VečBela krajina
torek, 31. december 2024
11:00 Otroški skok v novo leto, KC Semič
sreda, 1. januar 2025
14:00 Novoletni skok v Kolpo, Kamp Kanu Radenci
sobota, 4. januar 2025
21:00 Koncert: Masayah, Izza grada Metlika
torek, 7. januar 2025
09:30 Usposabljanje za starejše voznike, KD Metlika
17:00 Bralni klub, Krajevna knjižnica Semič
VečPosavje
ponedeljek, 30. december 2024
18:00 Zaključek leta v starem mestnem jedru Brežice
19:00 10. Gala novoletni koncert "Novoletni potpuri", Viteška dvorana Brežice
torek, 31. december 2024
11:00 Otroško silvestrovanje, staro mestno jedro Brežice
21:00 Silvestrovanje z glasbeno skupino Miran Rudan INDESIGN, Trg Matije Gubca Krško
22:00 Silvestrovanje na prostem s skupino BARBband, staro mestno jedro Brežice
Več17.4.2023 | 09:00 | M. K.
Gradišče nad Stično - V bližini Stične, v Lavričevi koči na Gradišču, je včeraj potekal 1. mednarodni festival žganih pijač, ki je kljub kislemu vremenu privabil številne ljubitelje in proizvajalce žganih pijač iz Slovenije in tujine. Na premiernem dogodku Društva ljubiteljev domače žganjekuhe Slovenije, ki so ga med drugimi obiskali Nina Pušlar in člani zasedbe Stiški kvartet, je prvak festivala postal Jurij Klakočar - lastnik znamke Gineral.
Ljubitelje kakovostnih žganih pijač in proizvajalce je med drugim pozdravila priznana poznavalka svetovnih žganj Majda Debevc in poudarila pomen žganjekuhe: »Žganjekuha je naša kulturna, in – kot sama pravim – tudi naravna dediščina. Nekaj časa smo jo zanemarjali, a zdaj je čas za njeno obujanje. Največja težava pri žganjekuhi je nekonsistenca; destilaterji morajo najti svoj slog in vztrajati pri njem – če jim bo to uspelo, bodo zagotovo našli svoj prostor na trgu in pri ljubiteljih žganih pijač.«
Najboljši
Društvo ljubiteljev domače žganjekuhe Slovenije je na podlagi strokovne analize več kot 200 vzorcev iz devetih držav podelilo priznanja, kolajne in pokale najboljšim v desetih kategorijah.
Najboljšo slivovko je proizvedel Ljubiša Ljubojevič, ki je bil najboljši tudi v kategorijah destilat marelice in destilat kutine, najboljšo viljamovko je proizvedel Ivica Tunjič, najboljši tropinovec Tadej Kavalič, najboljši vinjak Boštjan Gabor, najboljši destilat grozdja Jožef Pulai, najboljši drugi destilat (s paradižnikom) Lajči Penhofer, najboljši liker (medeni) Blaž Sobočan, najboljši gin pa Jurij Klakočar, ki je, kot omenjeno, osvojil tudi naslov prvak festivala.
Jurij Klakočar in partnerica Tadeja, ki sta vzpostavila blagovno znamko Gineral (kozjanski gin), proizvedeta pa približno 500 steklenic gina na leto, poudarjata prave sestavine: »Pomembno je imeti dobro osnovo, torej prave sestavine, kot je čim bolj nevtralno žganje. Sestavine, ki jih dodaš, pa prinesejo tisto pravo. Odziv gostinskih lokalov, ki ponujajo najin izdelek, je zelo dober – kar dokazuje, da gin ni muha enodnevnica. Pri tem je zelo dobrodošla podpora preostalih članic in članov Društva ljubitelje domače žganjekuhe. Vzpostavljava spletno trgovino, v prihodnje pa želiva razširiti asortima s še kakšno žgano pijačo.«
Obiskovalcem, ki so lahko pri poznavalcih prejeli neuradno oceno svojih doma pridelanih žganih pijač, je bilo na voljo za pokušino več kot 200 vzorcev žganih pijač iz devetih držav – Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Makedonije, Črne Gore, Madžarske, Romunije, Italije in Slovenije. Med destilaterji, ki so se predstavili na stojnicah, je bil tudi Sead Jusufović iz Zenice. Po njegovih besedah je žganjekuha del družinske tradicije: »Znanje o žganjekuhi, predvsem slivovke sem pridobil od očeta, ki me je h kotlu povabil, ko sem bil polnoleten. Jaz pa zdaj znanje predajam svojemu zetu v Sloveniji in svojim vnukom. Ob rojstvu vsakega od njih sem skuhal posebno žganje, ki naj bi ga odprli na svojih porokah. Žganjekuha je dogodek – ko se zbere približno 20 ljudi – in skupaj pijemo, jemo, pojemo – je kot življenje v malem. Praznik, ki res ni namenjen pridelavi za zaslužek, ampak druženju!«
Festival je, kot sporočajo organizatorji, omogočil mreženje ob pokušanju izvrstnih destilatov ter spodbujanje pridobivanja dragocenih znanj na področju žganjekuhe oziroma izdelave destilatov. Predsednik Društva ljubiteljev domače žganjekuhe Slovenije Klemen Bizjak je poudaril, da so organizatorji izjemno zadovoljni nad odzivom: »V festivalskem dnevu smo našteli približno 500 obiskovalcev. Prišli so prijatelji iz Bosne in Hercegovine, Srbije, Hrvaške – iz številnih držav, iz katerih smo pridobili vzorce žganih pijač. To je velik uspeh za naše društvo, ki je nastalo pred približno letom dni.«
Galerija (66)
Slika 1: Jurij Klakočar s Tadejo (Foto: Društvo ljubiteljev domače žganjekuhe Slovenije)
Slika 2: Jurij Klakočar prvak 1. Mednarodnega festivala žganih pijač
Slika 3: Jurij Klakočar prvak 1. Mednarodnega festivala žganih pijač
Slika 4: Sead Jusufović
Slika 5: Klemen Bizjak
1/66: _zganjekuha (1)
2/66: _zganjekuha (2)
3/66: _zganjekuha (3)
4/66: _zganjekuha (4)
5/66: _zganjekuha (5)
6/66: _zganjekuha (6)
7/66: _zganjekuha (7)
8/66: _zganjekuha (8)
9/66: _zganjekuha (9)
10/66: Banka zganja
11/66: Gosti
12/66: IMG-20230416-WA0002, IMG_20230416_WA0002
13/66: IMG-20230416-WA0003, IMG_20230416_WA0003
14/66: IMG-20230416-WA0004, IMG_20230416_WA0004
15/66: IMG-20230416-WA0005, IMG_20230416_WA0005
16/66: IMG-20230416-WA0009, IMG_20230416_WA0009
17/66: IMG-20230416-WA0010, IMG_20230416_WA0010
18/66: IMG-20230416-WA0011, IMG_20230416_WA0011
19/66: IMG-20230416-WA0013, IMG_20230416_WA0013
20/66: IMG_0175
21/66: IMG_0176
22/66: IMG_0178
23/66: IMG_0179
24/66: IMG_0180
25/66: IMG_0181
26/66: IMG_0182
27/66: IMG_0183
28/66: IMG_0184
29/66: IMG_0185
30/66: IMG_0186
31/66: IMG_0187
32/66: IMG_0194
33/66: IMG_0196
34/66: IMG_0198
35/66: IMG_0199
36/66: @@@IMG_0200_000, ___IMG_0200_000
37/66: IMG_0201_000
38/66: IMG_0204_000
39/66: IMG_0205_000
40/66: IMG_0206_000
41/66: IMG_0210_000
42/66: IMG_0211_000
43/66: IMG_0213_000
44/66: IMG_0214_000
45/66: IMG_0215_000
46/66: IMG_0216_000
47/66: IMG_0220_000
48/66: IMG_0226_000
49/66: IMG_0227_000
50/66: IMG_0228_000
51/66: IMG_0229_000
52/66: IMG_0236_000
53/66: IMG_0238_000
54/66: IMG_0240_000
55/66: IMG_0243_000
56/66: IMG_0246_000
57/66: IMG_0251_000
58/66: @@@IMG_0252_000
59/66: IMG_0253_000
60/66: IMG_0256_000
61/66: IMG_0257_000
62/66: IMG_0258_000
63/66: IMG_0272_000
64/66: Ponudba_000
65/66: Strokovno_predavanje_Majde_Debevc
66/66: zganjekuha_000
Povezane objave
Ocene komentarjev