Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
nedelja, 22. december 2024
14:00 Advent 2024 - Dedek Mraz in čarodej Toni (tudi ob 16. in 18. uri), Glavni trg Novo mesto
16:00 Koncet MePZ PGD Zbure z gosti, cerkev Karmelske matere Božje Slape
16:30 Adventni koncert MePZ Kres Čatež z gostjo - sopranistko Katjo Konvalinka, cerkev Zaplaz
17:00 Odprtje razstave jaslic, Zavod Friderik Irenej Baraga Novo mesto
17:30 Odprtje razstave jaslic, vas Gradež
VečBela krajina
nedelja, 22. december 2024
09:00 Dedek Mraz prihaja z darili za predšolske otroke, KD Suhor
10:00 Prihod dedka Mraza z darili za predšolske otroke, KD Metlika
16:00 Dedek Mraz prihaja z darili za predšolske otroke, KD Gradac
16:00 Nočni pohod do jame Grdanji skedenj s koncertom, zbor v vasi Grič pri Dobličah
20:00 Advent v Črnomlju: Koncert: Rudi Bučar Trio, grajska klet Črnomelj
VečPosavje
nedelja, 22. december 2024
16:00 Gozd zimskih zgodb s solsticijsko čajanko, pri stolpu Črneča vas
16:30 Gledališka predstava za otroke in prihod dobrega moža, KD Loka pri Zidanem Mostu
17:00 Prižig lučk v Loki, Trg v Loki Loka pri Zidanem Mostu
17:00 Glasbeno-baletna pravljica "Hrestač" ob soju sveč, Grad Rajhenburg Brestanica
18:00 Otroška lutkovna predstava "Božičkova čarobna knjiga želja", Dvorana La Vie Kostanjevica na Krki
Več12.4.2023 | 09:40 | STA; M. K.
Ljubljana/Brežice/Jagnjenica - Eden najvplivnejših mednarodnih vodnikov v svetu gastronomije Gault&Millau je štiri kape in s tem naziv najboljše restavracije letos podelil desetim restavracijam. Šef leta 2023 je postal Janez Bratovž iz ljubljanske JB restavracije, šef prihodnosti pa Rok Martinčič iz Gostilne Jež v Jagnjenici v radeški občini, so danes sporočili iz vodnika.
Vodnik, ki je razglasitev pripravil včeraj v Ljubljani, je štiri kape podelil Hiši Franko iz Starega sela pri Kobaridu, Gostilni pri Lojzetu (dvorec Zemono, Vipava), Hiši Denk (Zgornja Kungota), Ošteriji Debeluh (Brežice) - tako kot denimo že lani in predlani, Restavraciji Strelec (Ljubljana), Restavraciji Mak (Maribor) in Restavraciji Pavus (grad Tabor, Laško). Štiri kape so prejeli tudi Grič (Šentjošt nad Horjulom), JB restavracija in Restavracija Milka (Kranjska Gora).
Poleg nazivov šef leta in šef prihodnosti so razglasili tudi dva šefa tradicije. To sta postala Ivica Evačić iz restavracije izolskega Hotela Marina in Matej Tomažič iz Majerije v vasi Slap v Vipavski dolini. Kot so pojasnili pri vodniku, so dva šefa tradicije letos razglasili zato, "ker sta oba tako prevzela s svojo zavzetostjo do ohranjanje bogate kulinarične dediščine regije, tesne povezave z lokalnim kmetijstvom, surovinami in živili ter tudi tesne povezanosti z lokalno skupnostjo oziroma socialnim okoljem".
Naziv mladi talent je prejel Kristian Zule (Stara gostilna, Piran), najboljši slaščičar je postal Naser Gashi iz Ljubljane, naziv najboljši pop je prejel ljubljanski eVino bar, za najboljšega sommelierja oziroma natakarja pa so razglasili Miralema Junuzovića iz postojnskega Bistroja Štorja.
"Ponosni smo na vse naše že uveljavljene gostince, natakarje in sommelierje, ki iz leta v leto ohranjajo svojo kakovost in vrhunskost svojih restavracij, navdušujejo pa nas tudi nova imena, ki si pot v slovensko in mednarodno gastronomijo šele utirajo," so zapisali pri Gault&Millau Slovenija.
Kot so dodali, so prepričani, da je pomemben del njihovega poslanstva tudi v tem, da te "prihajajoče zvezde" prepoznajo, jih izpostavijo in spodbudijo njihovo uveljavljenost, saj imajo tako domači kot mednarodni javnosti ponuditi ogromno dobrega in lepega.
Slika 1: Včerajšnja razglasitev v Ljubljani (Foto: STA)
Povezane objave
Ocene komentarjev