Novomeška avtobusna postaja - Razpada, a menda bo kmalu bolje

23.3.2023 | 12:00

Od daleč je novomeška avtobusna postaja lep in zanimivo arhitekturno  zasnovan objekt, od blizu pa kaže precej klavrno podobo. (Foto: I.  Vidmar)

Od daleč je novomeška avtobusna postaja lep in zanimivo arhitekturno zasnovan objekt, od blizu pa kaže precej klavrno podobo. (Foto: I. Vidmar)

V lasti občine je le ploščad s peroni, pa še čakalnica in toaletni prostori. (Foto: I. Vidmar)

V lasti občine je le ploščad s peroni, pa še čakalnica in toaletni prostori. (Foto: I. Vidmar)

Pogled od blizu kaže precej klavrno podobo. (Foto: I. Vidmar)

Pogled od blizu kaže precej klavrno podobo. (Foto: I. Vidmar)

Novo mesto - Avtobusna postaja je najočitnejša črna točka Novega mesta – Sama stavba je v zasebni lasti, lastniki niso imeli interesa po obnovi – Pred petimi leti sodno izsiljen upravitelj – Do leta 2028 združitev avtobusne in železniške postaje

Novomeška avtobusna postaja je nekaj, na kar Novomeščani ne moremo biti ponosni. Je precej zanemarjena in že zdavnaj potrebna prenove. Lokali v zgornjem nadstropju, ki so pred kratkim menda za skoraj simbolno ceno dobili novega lastnika, so zaprti, na stopnicah so nameščena zaklenjena kovinska vrata, streha je dotrajana, marsikje odpada omet. Tudi v spodnji etaži je več lokalov zaprtih.

Vendar, čeprav to ni videti, se postaji, kot kaže, le obetajo boljši časi, ne že takoj, jutri, a sorazmerno kmalu, zelo verjetno v naslednjih petih letih.

Kot pojasnjuje Miloš Dular, vodja oddelka za promet in mobilnost na Mestni občini Novo mesto, je razlog za tako stanje predvsem lastniška struktura. Mestna občina je namreč lastnica samo platoja s peroni in z nadstreški ter čakalnice in toaletnih prostorov, sama stavba pa je v 90-odstotni zasebni lasti. Glede na to, da je z nekaterimi izjemami velika večina lokalov zaprtih oziroma že dolgo ne delujejo več, novomeška avtobusna postaja ni ravno velika poslovna priložnost. »Občina si že dolgo želi postajo obnoviti, vendar se z lastniki do zdaj ni dalo dogovoriti nič, niti o upravljavcu stavbe ne, tako da smo ga morali izsiliti po sodni poti. Sodišče je o tem odločilo 31. januarja 2018 in od takrat je upravljavec stavbe podjetje Terca, ki skrbi tudi za zbiranje denarja v rezervnem skladu, kar bo omogočilo nujno potrebna vzdrževalna dela in tudi morebitno obnovo stavbe,« pojasnjuje Dular.

Kot razloži Dular, občina sama tu ne more narediti prav veliko, a nekaj je bilo v zadnjih letih le urejenega. Leta 2015 je bila zasipana in urejena gradbena jama ob Topliški cesti, ki je v lasti DUTB, obnovljena in izboljšana je bila javna razsvetljava in nameščene kamere, ki so bistveno izboljšale varnostno situacijo na postaji, na kateri je bilo pred tem veliko nasilja, pretepov, poškodb, izsiljevanja, vandalizma in še česa. Zdaj je precej bolje. V zadnjih letih je občina tudi dvakrat adaptirala toaletne prostore, a so bili vsakič kmalu znova razbiti. Občina in avtobusno podjetje Arriva skrbita le za urejenost peronov in brežine nad postajo, za drugo bi morali poskrbeti zasebni lastniki posameznih delov stavbe, a se z njimi do zdaj ni dalo dogovoriti nič.

ZDRUŽITEV Z ŽELEZNIŠKO POSTAJO

Da bi bilo dobro združiti obstoječo avtobusno postajo z le kakšnih 100 m oddaljeno železniško postajo Kandija, so urbanisti ugotovili že leta 2009. In kako zdaj kaže tem zamislim?

Podrobneje v današnjem novem, tiskanem Dolenjskem listu.

I. Vidmar

Komentarji (5)

23.3.2023 6   (6)   (0)   OceniJožko 
Najočitnejša in najbolj sramotna črna točka Novega mesta je požgana stavba in porušena delavnica, ki jo tik ob cesti vidi vsak, ki se pripelje po Ljubljanski cesti v Novo mesto. Da je tako stanje je sramota za občino in lastnike, ki ničesar ne ukrenejo, da bi se ta grdobija odstranila.
24.3.2023 1   (3)   (2)   Ocenitoto 
Slika tako opevane zgodbe o uspehu Slovenije in Peterletov druga švica posebna sramota za do sedaj vse župane Novega mesta sami nesposobni ljudje odnosno sposobni zase
24.3.2023 5   (5)   (0)   Ocenimiha 
Ma sej rešitev je enostavna. Ostane naj samo ploščad, zgradijo naj zraven normalen wc in naredijo normalen nadstrešek. Na mestu kjer bodo odstranili te objekte pa naj zasujejo z zemljo in posadijo drevesa. Pa dobro bi bilo da bi naredili dol ene normalne stopnice...
25.3.2023 12   (12)   (0)   OceniMarian 
Vse se da, če je le volja. Zaenkrat bi si želel, da bi občina imela malo višje in ambicioznejše cilje, kot je šudranje peš poti... Zanimivo, da občinarji nikakor ne uspejo najti skupnega jezika z investitorji... škoda za lokacije, kot je pogorišče ob ljubljanski, pa cela kandija s parkiriščem ob še eni ruševini... pa plac na mestu podrte nekdanje upravne enote, o avtobusni škoda besed, v 10 letih kar se tiče obvoznic smo prišli do tega, da niti gradbenega dovoljenja ni več (baje DARS kriv), križišče v žabji vasi se še vedno nikamor ne premakne, razen kablov, ki so s semaforja povezani v omarco malo hecno... do največjega šolskega centra v državi je povezava obup.. mestni promet je kar žalosten, gneče po mestu so nepopisne... kljub pohvalam za nekaj manjših projektov, bo brez sodelovanja in pomoči zasebnikom prihodnost mesta precej klavrna.. upajmo na najboljše..
29.3.2023 4   (4)   (0)   OceniIvan Janez 
Avtobusna postaja je arhitekturno zavožena, zato ji ni druge pomoči kot rušenje.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava