Šmarješka jesen 22 in Karlovškovi dnevi: Otvoritev, razstava in nastop Matjaža Robavsa, cerkev sv. Marjete Šmarjeta

23.9.2022 | 18:00

•Otvoritev Karlovškovih dnevov.

•Razstava del Jožeta Karlovška ter likovnih umetnin vnukinje; Julija Karlovšek.

•nastop Matjaža Robavsa ob spremljavi citrarja Tomaža Plahutnika.

Jože Karlovšek (1900 – 1963) je bil narodopisec, strokovnjak za ornamentiko in slovensko stavbno dediščino, raziskovalec ljudske umetnosti, poklicni gradbenik in slikar. Svoje življenje je posvetil raziskovanju slovenskega ornamenta. Bil je velikan slovenske narodopisne dediščine.

Izdal je več knjig in strokovnih člankov o slovenski hiši, slovenskemu ornamentu in stavbarstvu. Na njegovo dekorativno slikarstvo je imel velik vpliv Maksim Gaspari, spodbujali in občudovali pa so ga številni umetniki tistega časa: arhitekt Jože Plečnik, slikar Božidar Jakac

Povzpel se je med naše najvidnejše raziskovalce ljudskega blaga v gradbeništvu in slikarstvu ter s samosvojim načinom dela oral ledino na tem področju. Z neomajno vztrajnostno, predanostjo in ljubeznijo se je posvetil slovenskim ornamentom, ki so izraz lokalne kulture in predstavljajo neprecenljivo vrednost etnične vsebine.

Rojen je bil v Šmarjeti pri Šmarjeških Toplicah, njegova rojstna hiša je sedaj sodobno urejena restavracija in hotel Dvorec Gregorčič.

Z namenom ohranjanje spomina na Karlovška, kot velikana slovenske narodopisne dediščine ter obujanje kulturne dediščine, ki nam jo je zapustil, bodo letos v Šmarjeti prvič potekali Karlovškovi dnevi, s pričetkom v petek, 23. septembra ob 18. uri v cerkvi Sv. Marjete v Šmarjeti, kjer bo župan otvoril 1. Karlovškove dneve. Sledi nastop Matjaža Robavsa ob spremljavi citrarja Tomaža Plahutnika. V cerkvi bodo razstavljena nekatera dela Jožeta Karlovška ter slike njegove vnukinje Julije Karlovšek, ljubiteljske slikarke, ki veliko inspiracije za svoje slike najde v slovenskih ornamentih, ki jih rada interpretira na sodoben način.