Gačnik iz Zenice prinesel mreže in žice

2.7.2022 | 11:00

Dragan Gačnik

Dragan Gačnik

Novo mesto - V galeriji Kocka je od sinoči na ogled razstava akademskega slikarja Dragana Gačnika, v BiH živečega novomeškega rojaka, med drugim tudi predsednika Združenja slovenskih meščanov Encijan iz Zenice. Razstava Ab ovo (od začetka), ki jo je v sodelovanju s Kulturnim centrom Janeza Trdine pripravilo Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, je del tradicionalne prireditve Slovencev v zamejstvu in po svetu Dobrodošli doma, ki so jo zasnovali v vladnem uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu, letos pa te dni poteka v Novem mestu in Ljubljani.

Slavnostni govornik odprtja razstave je bil prof. Aleš Gabrič, predsednik Slovenske matice, ki je v svojem govoru poudaril preseganje in brisanje nacionalnih in državnih meja v umetnosti in med umetniki, Dragan Gačnik pa mu je v šali odgovoril, da tudi za umetnost meje še kako obstajajo, saj je moral, da je lahko svoja dela pripeljal v Slovenijo, kar precej plačati za tako imenovani ATA carnet, mednarodni carinski dokument za začasni uvoz blaga.

Dragan Gačnik je umetnik srednje generacije, ki se v zadnjih dveh desetletjih pojavlja tako na bosansko-hercegovski kot slovenski likovni sceni. Pripada zeniški minimalistični likovni sceni. Njegova dela temeljijo na geometrizaciji kompozicije ter žičnati mreži kot materialu. Ob slikarstvu se ukvarja tudi z oblikovanjem in scenografijo. Samostojno je razstavljal v vseh središčih nekdanje Jugoslavije in večjih mestih v Sloveniji pa tudi v Italiji, Avstriji in na Nizozemskem. Je član Društva likovnih umetnikov Bosne in Hercegovine. Stalne umetniške postavitve njegovih del najdemo v Mestni galeriji Zenica, v Muzeju mesta Zenica ter na Rektoratu Univerze v Sarajevu.

Glasbena gostja odprtja Gačnikove razstave je bila pianistka Danijela Hodoba Leš, članica simfoničnega orkestra Srbskega narodnega gledališča iz Novega Sada in članica Društva Slovencev Kredarica Novi Sad.

I. V.

Galerija

Komentarji (1)

2.7.2022 1   (1)   (0)   Ocenirim 
Za dobro bit Slovenije in njenih domačinov je potrebno odstranit žico. V dolžini odstranjene žice se postavi odprti vojaški poligon za kondicijsko vzdrževanje vojske in domačinov 24 ur na dan. Tako , da bi ohranili nedotakljivost ozemlja od nezakonitih prehodov in preprečili zaslužek pri nezakonitem prehodu.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava